Μακραίνει η μαύρη λίστα με του ασθενείς που πεθαίνουν περιμένοντας, διασωληνωμένοι, να ελευθερωθεί ένα κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στα δημόσια νοσοκομεία.

Όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κατέληξε ακόμα μια, η τρίτη, ασθενής που περίμενε για κρεβάτι ΜΕΘ στο νοσοκομείο Ζακύνθου.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, πρόκειται για μία 67χρονη, η οποία βρισκόταν στη λίστα αναμονής για περίπου 15 ημέρες.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ

«Πέθανε δυστυχώς και ο τρίτος ασθενής γυναίκα  67 ετών στο Νοσοκομείο Ζακύνθου που περίμενε σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ 15 ημέρες.

Επιτακτική η ανάγκη λειτουργίας των 150 κλινών ΜΕΘ που είναι εξοπλισμένες και δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Κρίμα!!!»

Ακόμα δύο νεκροί τις προηγούμενες ημέρες

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία του πνοή άφησε ένας ασθενής, ο οποίος είχε διασωληνωθεί στην παθολογική κλινική Ζακύνθου αλλά τις προηγούμενες ημέρες είχε μεταφερθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου του Ρίου. Και άλλος ένας ακόμα διασωληνωμένος χάθηκε χθες μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Κάθε μέρα περιμένουν για μια διαθάκυνθέσιμη κλίνη ΜΕΘ 40-60 άνθρωποι. Χθες η λίστα απαριθμούσε 48.

Και να σκεφτεί κάποιος ότι αυτή είναι μια κανονική περίοδος και δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τα πολύ σοβαρά περιστατικά με τον ιό της γρίπης που αναμένονται σύντομα…

Οι οργανικές θέσεις αναφέρουν 701 κλίνες ΜΕΘ. Αλλά διαθέσιμες και ενεργές είναι οι 615.

Ωστόσο, από έλλειψη προσωπικού ουσιαστικά λειτουργούν οι 555.

Στην Αττική, λειτουργούν 231 κλίνες ενώ ακόμα 24 παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, κυρίως εξειδικευμένου νοσηλευτικού.