Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να εφοδιάσεις με μολύβια και μαρκαδόρους το παιδί από νωρίς, ωστόσο οι κύριοι είναι δυο. Ο ένας έχει να κάνει με το γεγονός ότι το παιδί ανακαλύπτει τα χρώματα και ταυτόχρονα ότι… η ζωή είναι πολύχρωμη, κάτι που θα το ακολουθεί καθώς μεγαλώνει, ενώ ο δεύτερος επειδή με τις πρώτες μουτζούρες που δημιουργεί πάνω στο χαρτί, έρχεται σε επαφή με τη γραφή, η οποία σταθεροποιείται καθώς μαθαίνει τα πρώτα γράμματα και τους κανόνες γραμματικής και συντακτικού και εξελίσσεται στην πορεία των ετών με το διάβασμα.

Όσο κι αν η εξέλιξη ενός παιδιού όσον αφορά στη σχέση του με τον γραπτό λόγο να είναι διαφορετική, εσείς καλό είναι φέρετε τα παιδιά από τα πρώτα τους χρόνια σε επαφή με τις δαχτυλομπογιές,  τα μολύβια και τους μαρκαδόρους, που εννοείται πως θα χρησιμοποιούν αρχικά υπό την επίβλεψή σας.

Πότε μπορείτε να αγοράσετε τις πρώτες δαχτυλομπογιές, τα πρώτα μολύβια και τους μαρκαδόρους για το παιδί σας;

Όντας δυο, τριών ετών το παιδί μπορεί να δημιουργήσει τυχαία σημάδια, μουτζούρες πάνω στο χαρτί. Όπως όταν μαθαίνει να μιλάει βάζοντας σε σειρά τις λέξεις, χρησιμοποιεί τα εργαλεία ζωγραφικής και γραφής περνώντας από τις μουτζούρες, στα σχήματα και τους ανθρώπους – κεφάλια με τεράστια άκρα και αργότερα περίπου μετά τα τέσσερα σε σχέδια που έχουν περισσότερη λεπτομέρεια. Ήδη το παιδί έχει ανακαλύψει μέσα από τα παραμύθια, που συνήθως του διαβάζουν μανιωδώς οι δικοί του, και τα διάφορα εκπαιδευτικά παιχνίδια με γράμματα και αριθμούς, πως τα γράμματα και οι αριθμοί τοποθετούνται σε μια σειρά.

Σταδιακά και γύρω στα πέντε το παιδί φτιάχνει σειρές γραμμάτων και ενδεχομένως εικόνες με φόντο, τον ουρανό ή τη θάλασσα, μπορεί να χρωματίσει το εσωτερικό διαφόρων σχημάτων και σιγά σιγά κατανοεί τη σχέση γραμμάτων και ήχων, χρωμάτων και λέξεων, που αφορούν πράγματα που βλέπει, όπως τα δέντρα, τα φρούτα και ο ήλιος, αλλά και ακούει όπως το όνομά του, και αντιστοιχίζοντας τα γράμματα περνά σε ένα κομβικό σημείο της εξέλιξης της γραφής, που θα σταθεροποιηθεί πηγαίνοντας στο σχολείο.

Το σχέδιο και η ζωγραφική παρέχουν τη δυνατότητα στο παιδί να εξασκήσει τη μάθηση της γραφής ενώ μαθαίνει να συντονίζει χέρια και μάτια και κινητοποιεί παρατηρητικότητα και φαντασία.

Έτσι ή αλλιώς φροντίστε να αγοράζετε υποαλλεργικές δαχτυλομπογιές και μη τοξικούς και φυσικά όχι ανεξίτηλους μαρκαδόρους.  Επίσης φροντίστε να μάθετε στο παιδί σας να μην πιπιλάει μολύβια και κηρομπογιές και να βάζει τα καπάκια στους μαρκαδόρους.

Να θυμάστε ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό και έχει το δικό του ρυθμό εξέλιξης, χρειάζεται καθοδήγηση, αλλά κυρίως πρέπει να νιώθει ελεύθερο να εκφραστεί.