Ένας 25χρονος Έλληνας που είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2017 για ληστείες σε ξενοδοχεία και εστιατόρια στην παραλιακή λεωφόρο αλλά και παλαιότερα στη Λαμία, βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» της ΕΛ.ΑΣ για την εν ψυχρώ δολοφονία –προ τριών ημερών- του 36χρονου ποινικού Αλμπερ Μπάκο  στην Ε’ Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού.

Ο 25χρονος φέρεται να συμμετείχε στη δολοφονική επίθεση κατά του 36χρονου  μαζί μ΄έναν 33χρονο Αλβανό, προκαλώντας απορίες στους αστυνομικούς σχετικά με την εμπλοκή του στον πόλεμο της «αλβανικής μαφίας» εντός  των φυλακών. Την ίδια ώρα νέα στοιχεία αποκαλύπτονται για την ασυδοσία των κακοποιών  οι οποίοι  φέρεται ότι έχουν μόνιμη τακτική για να εκφοβίζουν τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους  και να τους στέλνουν  δώρα και γλυκά στα σπίτια τους που περιέχουν ωστόσο απειλητικά μηνύματα κατά των   οικογενειών τους. Τέτοιου είδους περιστατικά έχουν καταγραφεί  από την ίδια ομάδα Αλβανών σε υπαλλήλους του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε Πειραιά και Χανιά.

Την ίδια ώρα εντύπωση προκαλούν οι εκ των υστέρων εξαγγελίες του υπουργείου Δικαιοσύνης για ενίσχυση των μέτρων φρούρησης στις φυλακές, για αγορές νέων τεχνικών συστημάτων κλπ.  Κι αυτό αφενός γιατί δεν υπήρξαν τέτοια μέτρα όταν είχε διαπιστωθεί ότι η ίδια ομάδα Αλβανών ποινικών είχε συσχετισθεί με άλλες 12 επιθέσεις στα σωφρονιστικά καταστήματα και άλλες περίπου 20 εγκληματικές ενέργειες εκτός αυτών  τα τελευταία χρόνια.  Κι από τις οποίες οι περισσότερες εκπορεύονταν   μέσα από τον Κορυδαλλό. Κι ανάμεσα σε αυτές η εν ψυχρώ  δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, που είχε οργανωθεί με χαρακτηριστική ευκολία μέσα από τις φυλακές από τους ίδιους ποινικούς που είχαν χαρακτηριστική ευκολία κινήσεων. Αφετέρου γιατί  κατά καιρούς είχε προταθεί η εγκατάσταση διαφόρων τεχνικών μέσων -όπως αδρανοποιητές κινητών- εντός των φυλακών. Κάτι όμως που δεν υπήρξε ποτέ με επίκληση αντιδράσεων από  κρατουμένους ή ακόμη από περιοίκους λόγω της χρήσης αυτών των  συσκευών που φέρεται να εκπέμπουν «ακτινοβολία άνω των επιτρεπτών ορίων».

Ο 25χρονος που φαίνεται  να συμμετείχε  στην δολοφονία του 36χρονου Αλβανού συνελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες της 9ης Ιουνίου 2017 στον Άλιμο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιανατολικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής,

Όπως διαπιστώθηκε, ο συγκεκριμένος ποινικός είχε εισβάλει, φορώντας κουκούλα, σε έξι εστιατόρια και σε ξενοδοχεία σε Άλιμο, Γλυφάδα, Π. Φάληρο, Άγιο Δημήτριο και με την απειλή όπλου αφαιρούσε από τους υπαλλήλους χρηματικά ποσά (σχετική φωτογραφία από μία εκ των ληστειών δημοσιεύει «Το Βήμα) .  Ο Ελληνας κακοποιός είχε συλληφθεί και τον Μάρτιο του 2013 για ληστείες στη Φθιώτιδα μαζί με Αλβανούς ποινικούς  ενώ είχε προχωρήσει και σε άλλες επιθέσεις  στην Ν. Σμύρνη.  Είχε προφυλακισθεί το 2016 αλλά αφέθηκε ελεύθερος  άγνωστο υπό ποίους όρους. Επιπλέον φέρεται να παρέμενε στην Ε΄Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού λόγω των σπουδών του στα επονομαζόμενα σχολεία «δεύτερης ευκαιρίας» .

Ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του ποινικολόγου αλλά και της δολοφονίας του Αλμπερ Μπάκο (μαζί με τον 25χρονο Ελληνα) στον Κορυδαλλό είναι ένας 33χρονος που είχε κατηγορηθεί για αιματηρές επιθέσεις και ληστείες. Ο συγκεκριμένος ποινικός είναι Ρομά αλβανικής καταγωγής και διέμενε παλαιότερα σε καταυλισμό στην Εύβοια. Κατηγορήθηκε τη διετία 2006-2007 για δύο ληστείες και βιασμούς νεαρών γυναικών στην περιοχή της Γλύφας Χαλκίδας και στο Αλσος Βεΐκου.  Ως πιθανό  κίνητρο της δολοφονίας στον Κορυδαλλό θεωρούνται ορισμένοι προσωπικοί λόγοι, αλλά και κάποιες από τις «αποκαλύψεις» στις οποίες είχαν προχωρήσει μέλη της συμμορίας για εκείνους που φέρεται να τους έδιναν εντολές και προχωρούσαν σε σχετικούς εκβιασμούς . Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ δεν αποκλείουν η δολοφονία να σχετίζεται και με την   τακτική που θα κρατούσαν οι αλλοδαποί ποινικοί στη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου που αναμενόταν να ξεκινήσει σήμερα. Αστυνομικοί δεν αποκλείουν  το ενδεχόμενο να υπάρχει σχετική  επίρριψη ευθυνών στο πρόσωπο του δολοφονηθέντα Αλβανού.