Με ενστάσεις για τη διαδικασία ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για την ψήφος εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.

Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων έθεσε στον πρόεδρο της Βουλής αίτημα ώστε η συζήτηση να διεξαχθεί σε τρεις ημέρες και όχι σε δύο όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι θα ίσχυε το τριήμερο επί της διαδικασία εφόσον κατέθετε πρόταση μομφής η αντιπολίτευση.

Παρακολουθείστε ζωντανά τις ομιλίες

Ομιλία Τσίπρα

«Τον Γενάρη του 2015 ο ελληνικός λαός έκανε μια ιστορική επιλογή», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατά την έναρξη της συζήτησης για την παροχή ψήφο εμπιστοσύνης.

Από τότε μεσολάβησαν πολλά, είπε, λέγοντας ότι κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Η δύσκολη και επίπονη διαπραγμάτευση του 2015. Και ο πολιτικός συμβιβασμός εκείνου του καλοκαιριού. Όταν αναγκαστήκαμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να χουμε πόδια να περπατήσουμε στη συνέχεια πολλά βήματα μπροστά.

Υποστήριξε  ότι τον Σεπτέμβριο πήγε σε εκλογές μετά και όχι πριν τη συμφωνία με τους δανειστές.

Ακολούθησαν, όπως ανέφερε οι εξαντλητικές διαπραγματεύσεις των τεσσάρων αξιολογήσεων.

«Η αυγή του 2019 είναι η αυγή και μιας νέας εποχής για την Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός.

Τον Αύγουστο του 2018 παρά τις καταστροφολογικές προβλέψεις του κυρίου Μητσοτάκη καταφέραμε να επιτύχουμε την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια.

Αναφέρθηκε στην ρύθμιση όπως είπε του ελληνικού χρέους «καθιστώντας το για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία βιώσιμο», εξαπολύοντας επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που όπως είπε «ποτέ δεν πέτυχαν και ούτε είχαν ελπίδα να πετύχουν – αυτοί οι επαγγελματίες της πολιτικής που τέτοιες μέρες πριν πέντε χρόνια ζητούσαν ακόμη πιστοποιητικά βιωσιμότητας».

Αντιθέτως όπως είπε «έχουμε σήμερα καταφέρει να εξασφαλίσουμε πλήρως τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες μέχρι το 2020 με το μαξιλάρι ρευστότητας του ESM αλλά και να επαναφέρουμε το επίπεδο των επιτοκίων δανεισμού στα προ κρίσης επίπεδα».

«Ολα αυτά τα πετύχαμε κρατώντας την κοινωνία όρθια», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε  στην ψήφιση του πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού, έναν προϋπολογισμό – είπε – που μετά από μια δεκαετία συρρίκνωσης και περικοπών προχώρησε σε δημοσιονομική επέκταση.

Ιδιαίτερα αναφορά έκανε στο θέμα της κατάργησης των συντάξεων τον οποίο χαρακτήρισε επιτυχία της κυβέρνησης και που όπως είπε το πετύχαμε, παρ’ ότι είχαμε απέναντι μας την εμμονή του ΔΝΤ αλλά και τη θλιβερή στάση, όπως τη χαρακτήρισε, τη ΝΔ. Μια στάση, συνέχισε, που θα μείνει στην ιστορία ως μνημείο πολιτικού αριβισμού και αναξιοπρέπειας. Από τα παρακάλια στο Βερολίνο, μέχρι τις υποδείξεις στον επίτροπο Μοσκοβισί.

Αναφερόμενος στο κόμμα του κ. Καμμένου είπε  ότι στήριξε και συνέβαλε καθοριστικά σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανασύνταξης μιας κοινωνίας που είχε γονατίσει από τη λιτότητα και τον αυταρχισμό.

Χαρακτήρισε «έντιμη» και «ειλικρινή» τη συνεργασία των δύο κομμάτων, παρά τις διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές καταβολές, την οποία όπως είπε θα την τιμώ και θα την σέβομαι πάντοτε.

«Έμελλε, είπε ο Αλέξης Τσίπρας όμως οι πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές να παράξουν κάποια στιγμή τα αποτελέσματα τους, τονίζοντας ότι δενεν ήταν αναπόφευκτο αλλά έτσι έγινε, προσθέτοντας ότι  αυτό είναι το πυρηνικό χαρακτηριστικό της δημοκρατίας και της δημοκρατικής πολιτικής: να συγκλίνεις και να προχωράς μαζί εκεί που μπορείς και για όσο μπορείς.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε η αλλαγή της ηγεσία στην ΠΓΔΜ αποτελούσε μια μεγάλη ευκαιρία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους γείτονες μας., ώστε να επιλυθεί μια ιστορική, πολιτική και διπλωματική εκκρεμότητα πολλών δεκαετιών.

«Η συνείδηση μου και το πατριωτικό μου καθήκον, μου επέβαλλαν να αξιοποιήσω αυτή την ιστορική ευκαιρία», είπε χαρακτηριστικά.

Και είμαι βέβαιος ότι πράξαμε το σωστό, το εθνικά ωφέλιμο, το πατριωτικό, τόνισε και πρόσθεσε  ότι πατριωτισμός δεν είναι να μισείς την πατρίδα του άλλου, αλλά να αγαπάς τη δική σου πατρίδα.

«Πατριωτισμός  δεν είναι να είσαι υποκριτής και καιροσκόπος απέναντι στα μεγάλα εθνικά θέματα, αλλά να λες με θάρρος τη γνώμη σου για τα εθνικά θέματα, χωρίς να υπολογίζεις το πολιτικό κόστος», είπε χαρακτηριστικά

Είπε ότι σέβεται όλους όσους έχουν διαφορετική θέση και άποψη από τον ίδιο στα εθνικά θέματα.

Υπάρχουν ανάμεσά μας βουλευτές και κόμματα που πάντοτε υπερασπίζονταν μια διαφορετική άποψη από αυτήν που αποτελούσε εδώ και χρόνια την λεγόμενη εθνική γραμμή, τόνισε λέγοντας ότι ο ίδιος διαφωνεί κάθετα μαζί τους, διότι οι δική τους θέση θα μας οδηγεί σε απανωτές εθνικές ήττες, αλλά τους σέβομαι.

Μεταξύ αυτών, όπως είπε είναι και ο Πάνος Καμένος, με τον οποίο όπως είπε διαφωνεί αλλά σέβεται τη στάση του.

Αφησε, ωστόσο αιχμές, για την απόφασή του να αποσύρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση στην παρούσα φάση.

«Δεν θεωρώ ότι πράττει σωστά ούτε και ότι μια τέτοια επιλογή ήταν αναπόφευκτη, είπε και πρόσθεσε ότι η επιλογή αυτή θέτει σε διακινδύνευση τις προσπάθειες όλες μιας κυβέρνησης που πέρασε από σαράντα κύματα για να καρποφορήσει, ακριβώς πάνω στην εποχή που βγαίνουν οι πρώτοι ανθοί.

Επιτέθηκε στην ΝΔ, λέγοντας ότι υπάρχουν και ορισμένοι που επί 20 χρόνια διακήρυτταν μια θέση, τη διακήρυτταν στα διεθνή φόρα ως υπουργοί και σήμερα, μόνο και μόνο για να σώσουν το κομματικό μαγαζί, παριστάνουν ότι διαφωνούν. Ψάχνουν να βρουν επιχειρήματα για να διαφωνήσουν. Για όλους αυτούς, θα πω απλά ότι η στάση τους είναι πολιτικά και ηθικά ανέντιμη.

Ζήτησε καθαρές λύσεις και στάση ευθύνης από όλους τους βουλευτές για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση που δεν τόλμησε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

«Ακούμε για τεχνάσματα, για σικέ πλειοψηφίες, για συναλλαγές και άλλα τέτοια. Είστε τόσο τυφλωμένοι που περιφρονείτε ακόμα και τους βασικούς κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος.», είπε και πρόσθεσε «μας προκαλείτε και μιλάτε για κυβέρνηση κουρελού», όταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όπως είπε σε ένα βράδυ έγιναν φίλοι διορίζοντας πρωθυπουργό έναν μη εκλεγμένο τεχνοκράτη αλλά όχι πολιτικό, χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση.

Επιτέθηκε προσωπικά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη τονίζοντας θα έπρεπε να είστε πιο προσεχτικός, λόγο οικογενειακής παράδοσης, όταν χρησιμοποιείται τον όρο αποστάτες. «Αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση είναι ιστορικά οι αποστάτες όχι αυτοί που μένουν για να τη στηρίξουν», είπε ο Πρωθυπουργός.

Σχολιάζοντας τα περί ετερόκλητων συμμαχιών, απάντησε στον κ. Μητσοτάκη ότι το τελευταίο διάστημα έχει εγγράψει στη κοινοβουλευτική του ομάδα τρείς βουλευτές από το Ποτάμι και έναν από την Ένωση Κεντρώων.

Κατήγγειλε δε ότι πρόεδρος της ΝΟΔΕ βρίσκεται πίσω από το πογκρόμ των επιθέσεων, των απειλών, των εκβιασμών, της τρομοκράτησης των βουλευτών που εκφράζουν τη πρόθεση να πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον και ψηφίσουν με βάση τη συνείδησή τους.

Στελέχη σας δίνουν στους οπαδούς σας τα κινητά τους τηλέφωνα και τις διευθύνσεις τούς, δέχονται καθημερινά εκατοντάδες απειλητικά μηνύματα, είπε και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να καταδικάσει τις πράξεις αυτές.

Ομιλία Μητσοτάκη

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: Ο τυπικός τίτλος σημερινής συνεδρίασης είναι παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στην πραγματικότητα η τελευταία πράξη παράστασης εις βάρος ελληνιού λαού, ένα άθλιο θέατρο Τσίπρα Καμμένου με τρεις στόχους: να κερδίσει λίγους μήνες η κυβέρνηση, να κυρωθεί η επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών και να διατηρηθεί ως ΚΟ το μόρφωμα των ΑΝΕΛ για να διατηρήσει τα προνόμια ο αρχηγός του. Για να πραγματοποιηθούν αυτά ζούμε ένα τραγέλαφο που ευτελίζει πολιτική ζωή και ζημιώνει η τη χώρα.

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ: Ένα ψεύτικο διαζύγιο και μια θλιβερή συναλλαγή: Ο Καμμένος δανείζει δύο βουλευτές του για να στηριχθεί ο Τσίπρας, τους οποίους δεν διαγράφει για να μη χάσει τα προνόμια του. Και ο κ. Τσίπρας κρατά δύο υπουργούς των ΑΝΕΛ που δεν υπέβαλαν παραίτηση.

Η παράσταση απαιτεί και κομπάρσους, βουλευτές που αλλιώς εξελέγησαν, αλλιώς έδρασαν και αλλιώς θα την εγκαταλείψουν, πρόθυμοι να μεταβληθούν σε δεκανίκια μιας κυβέρνησης που έγινε κουρελού που αφού κουρέλιασε την οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα.Κυβέρνηση – κουρελού ο νέος όρος που εξάγει ο κ. Τσίπρας μετά την κωλοτούμπα, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης: Η έξοδος Καμμένου από την κυβέρνηση προφανώς εικονικοί και οι χειρισμοί προσυμφωνημένοι, τι έξοδος είναι αυτή κ. Τσίπρα όταν τέσσερις από τους εφτά βουλευτές τους σας στηρίζουν; ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν χώρισαν, συγχωνεύθηκαν. Προσπάθησαν να περάσουν σκανδαλώδη τροπολογία για τα αντισταθμιστικά οφέλη των F-16. Αυτά που κάποτε χαρακτηρίζατε κ. Τσίπρα, ως εστία σκανδάλου και τα επαναφέρετε ενώ έχουν καταργηθεί διά νόμου.

Συνέχισε λέγοντας: Θέλω να δω αν θα ξαναφέρετε αυτή την τροπολογία που έφερε νύχτα ο κ. Καμμένος και πόσοι θα την ψηφίσετε. Ελπίζω ο νέος ΥΠΕΘΑ να μην παίξει τα παιχνίδια του προκατόχου του. Θέλω να πω κάτι για τον κ. Αποστολάκη ο οποίος διορίστηκε καθ’ υπόδειξιν του προκατόχου του: Ποτέ κυβέρνηση στην μεταπολίτευση δεν επέλεξε εν ενεργεία στρατιωτικό. Εσείς κάνατε το αδιανόητο πήρατε εν ενεργεία ανώτατο αξιωματικό και τον υπουργοποιήσατε. Ο τελευταίος πριν από αυτό ήταν ο Γρ. Σπαντιδάκης που ορκίστηκε την 21η Απριλίου 1967. Βέβαια όλα αυτά για την «πρώτη φορά αριστερά» είναι ψιλά γράμματα, όμως όσους απελπισμένους και αν μαζέψετε τους πολίτες, δεν θα τους ξεγελάσετε.

Περίμενα να διαμαρτυρηθεί ο κ. Κουρουμπλής, όταν μίλησα για πολιτικούς γυρολόγους, αλλά διαμαρτυρήθηκε τώρα. Δεν πειράζει, σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως είπε: Τα όσα πρωτοφανή συμβαίνουν, όσα προηγήθηκαν, αποτελούν τους τελευταίους σπασμούς ενός συστήματος που καταρρέει. Κύριε Τσίπρα πολιτική για εσάς σημαίνει συναλλαγή: Μία για να κρατηθείτε στην εξουσία και μία για το Σκοπιανό. Ετσι καταλήξαμε από τα σενάρια για κυβέρνηση ανοχής σε μία κυβέρνηση συνενοχής με τυχοδιωκτική ατζέντα. Αλλά οι πολίτες τα έχουν αντιληφθεί. Παραχωρήσατε εθνική ταυτότητα στα Σκόπια κ. Τσίπρα. Ο δεύτερος ο κ. Καμμένος που δεν βλέπω στην αίθουσα (ίσως έχει πάει να μεταλάβει) ξέχασε ότι όταν μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση στην πρόταση δυσπιστίας τη στήριξε και σήμερα συνυπογράφει την Συμφωνία των Πρεσπών, έχοντας επί της ουσίας εκχωρήσει τους βουλευτές του στην ψήφο εμπιστοσύνης.Είστε επομένως και οι δύο συνεργοί όχι μόνο στους Μακεδόνες αλλα σε όλο τον ελληνικό λαό.

Σημείωσε ότι: Το δίδυμο Τσίπρα – Καμμένο δεν έχει κανένα φραγμό προκειμένου να μείνει στην εξουσία. Μετατρέπετε την πολιτική σε ένα απίστευτο παζάρι. Εξαιρετικά επικίνδυνο μήνυμα. αύριο η Βουλή καλείται να εμπιστευθεί όχι μία κυβέρνηση που έχει συγκληθεί κανονικά, αλλά μία κυβέρνηση που θα προκύψει αργότερα, γιατί; Θα προκύψει αργότερα από απελπισμένους γυρολόγους της πολιτικής. Θα χρειαστεί ειδικό συνεργείο να αποκολληθείτε από τις καρέκλες σας όταν χάσετε τις εκλογές και αυτή η προσέγγιση είναι σήμα κινδύνου για όσα θα επακολουθήσουν μέχρι τις εκλογές.

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας: Τα ψέματα σας δεν πείθουν κανένα, οι Ελληνες πολίτες γνωρίζουν ότι εξαπατήθηκαν, ότι η ζωή τους έγινε χειρότερη, ότι η κρίση δεν τελείωσε, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί με ευνοϊκούς όρους, ξέρουν ότι πλήρωσαν τους τραγικούς χειρισμούς τους πρώτου εξαμήνου, ότι έχουν υποστεί 29 αυξήσεις φόρους και 17 παρεμβάσεις που μειώνουν το εισόδημα των συνταξιούχων, ξέρουν ότι η χώρα επιτηρείται και με ενέχυρο για 99 χρόνια το δημόσιο πλούτο και τα μνημεία μας. Σήμερα βάζετε τη χώρα σε νέες περιπέτειες μόνο για να αποφύγετε τις εκλογές για λίγους μήνες.

Οι πολίτες βλέπουν Κουφοντίνες παρέα με Ρουβίκωνες να κάνουν βόλτα στους δρόμους που έβαψαν με αίμα, τα Πανεπιστήμια στα χέρια κουκουλοφόρων και το δημόσιο παραδομένο στα χέρια φίλων και συγγενών.

Οσο για κάθαρση, τι έγινε με λίστα Λαγκάρντ, με τα δισ. που θα έφερνε ο πρώτος υπουργός; Εφυγε ο υπουργός. Αντί για αυτά ήρθαν συμφωνίες με επιχειρηματίες.

Αντί για αυτά ήρθαν διαγωνισμοί σκάνδαλο, όπως στο Θριάσειο, τα σκάνδαλα της ΔΕΠΑ, με πρωταγωνιστή το Μανώλη Πετσίτη, ή όπως αλλιώς τον λένε το «Μανώλη του Παππά».

Μιλάτε για καταπολέμηση της διαφθοράς που υπηρετείτε συστήματα διαφθοράς που βρήκατε και επιδιώκετε να δημιουργήσετε νέα.

Το Μάτι κάηκε. 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εσείες το μόνο που ξέρετε να κάνετε είναι να στήνετε τηλεοπτικές παραστάσεις για να κρύψετε τους νεκρούς.

Εχετε διαλύσει το κράτος.

Είπατε και ξαναείπατε ψέμματα και στις πρώτες εκλογές και στο δημοψήφισμα και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και εξακολουθείτε να λέτε ψέματα. Κάνετε εγκαίνια με έργα ζωγραφισμένα σε μουσαμά. Τίποτα δεν το αποτυπώνει καλύτερα από το σόου που στήσατε για το μετρό της Θεσσαλονίκης.

Χειραγωγείτε τη Δικαιοσύνη, την Εκκλησία, τις Ανεξάρτητες Αρχές καταπατώντας τη διάκριση εξουσιών, προαναγγέλλετε καταδίκες και συκοφαντείτε δημόσια πρόσωπα.

Αυτή η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι τα πάντα γίνεται και κανείς φραγμός δεν υπάρχει. Ανήθικη αντίληψη που πρέπει να βρει απέναντι κάθε υποστηρικτή της ορθής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ενα σύννεφο πολιτικού αμοραλισμού σκιάζει τη δημόσια ζωή και αντί οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να απολογηθούν, ψάχνετε στηρίγματα στην εξουσία. Αντί ο Τσίπρας να αποκλιμακώσει την τοξικότητα, ψάχνει ιδιοτελής συμμάχους.

Κάπως έτσι ζητά από τη Βουλή να ανανεώσει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση.

Διεθνείς οίκοι λένε ότι πρόωρες εκλογές θα βοηθήσουν στο ξεκαθάρισμα του τοπίου και θα βοηθήσουν την οικονομία.

Στέλνω μήνυμα για τον ευτελισμό της δημόσιας ζωής. Σε αυτά αποκτούν μερίδιο ευθύνης και οι πρόθυμοι βουλευτές που ακούγετε ότι βρέθηκαν, έξι στην τιμή της μίας ψήφου εμπιστοσύνης. Πρόκειται για τη χειρότερη στιγμή της μεταπολίτευσης. Αντί να συζητάμε πώς θα φέρουμε νέες επενδύσεις και δουλειές ασχολούμαστε με τα παιχνίδια εξουσίας του κ. Τσίπρα.

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παίρνουν ψεύτικο διαζύγιο για να μοιραστούν καλύτερα τα απομεινάρια της εξουσίας. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, όποιος αύριο δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, ψηφίζει «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών, που συνιστά τεράστια εθνική υποχώρηση και στηρίζει μία κυβέρνηση κουρελού.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται να έχει βρει τους 150 βουλευτές. Τι μεσολάβησε από τότε που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσε για κυβέρνηση ανοχής, δηλαδή μειοψηφίας; Συναλλαγή. Τόσο ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον Καμμένο και τόσο ανάμεσα στο Μαξίμου και στους πρόθυμους βουλευτές. Όπως ο βουλευτής που προ εξαμήνου υπερψήφισε την πρόταση μομφής και σήμερα εμφανίζεται να στηρίζει την κυβέρνηση. Για εσάς μιλάω κ. Δανέλλη, τι άλλαξε σε έξι μήνες; Εγώ μιλάω με ονόματα και δεν φοβάμαι να μιλήσω με ονόματα. Εχει και άλλους. Περιμένετε.

Φαντάζομαι ότι ο κ. Δανέλλης θα πάρει το λόγο και θα εξηγήσει τη θέση του.

Η βουλευτής που εξελέγη με τη ΝΔ, κατακεραύνωνε την κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τώρα σας ερωτεύτηκε. Και είμαι σίγουρος ότι και εσείς κ. Τσίπρα εκτιμήσατε τις ικανότητες σας και για αυτό την κάνατε υφυπουργό, είπε αναφερόμενος ονομαστικά στην κα Παπακώστα ο κ. Μητσοτάκης.

Αν κ. Τσίπρα βρεθείτε με 150 ή λιγότερες ψήφους δεν έχετε πλειοψηφία και πρέπει να πάτε άμεσα σε εκλογές, γιατί κάτι άκουσα στη συνέντευξη σας, ότι μπορεί να συνεχίσετε και να οδηγήσετε τη χώρα συντεταγμένα σε εκλογές. Ξεχάστε τα αυτά.

Η χώρα χρειάζεται νέα κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή.

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν γίνει πλέον τοξικοί και πρέπει κ. Τσίπρα να ηττηθείτε και ως ηθικό και ως πολιτικό πρόσωπο.

Το 2014 λέγατε κ. Τσίπρα «ιδού η κάλπη, ιδού και το πήδημα» συμφωνώ μαζί σας κ. Τσίπρα, κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης, ζητώντας εκλογές εδώ και τώρα.

Ομιλία Φ. Γεννηματά

Μόνο οι εκλογές δίνουν απάντηση, δίνουν τέλος σε αυτό που ζούμε στον τόπο, είπε η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, εθνικού σκοπού, δεν έχει σχέση με το έργο που παίζεται αυτές τις μέρες στη Βουλή και στην Ελλάδα.

Αναφερόμενη στον νέο υπουργό Εθνικής Αμυνας Β. Αποστολάκη είπε ότι είναι «ντροπή σας να κρύβεστε πίσω από το ήθος αυτού του ανθρώπου».

Ζητά ψήφο εμπιστοσύνης ο πρωθυπουργός, για ποια κυβέρνηση ζητάτε; Εγώ στα έδρανα είδα τους ίδιους υπουργούς που συμμετείχε μάλιστα σητν κυβε΄ρνηση κουρελού του κ. Παπαδήμου

Εσείς ευτελίζεται τα πάντα, μια κορυφαία διαδικασία όπως είναι η ψήφος εμπιστοσύνης.

Δεν σας εμπιστευόμαστε κ. Τσίπρα να διαπραγματευτείτε τα εθνικά μας θέματα, είπε η κ. Γεννηματά λέγοντας ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει πληγές γιατί κρατά ζωντανή τη ρήτρα του αλυτρωτισμού.

Αναφερόμενη στη ψήφο εμπιστοσύνης έκανε λόγο για παζάρια που δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες των πολιτών και ξεκαθάρισε ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση να χειριστεί τα εθνικά θέματα.

«Είστε μια κυβέρνηση μειοψηφίας και το μόνο σας επίτευγμα είναι η κωλοτούμπα» κλιμάκωσε την επίθεσή της η Φώφη Γεννηματά και παρομοίασε τον πρωθυπουργό με σουλτάνο της Ανατολής που καλλιεργεί φοβο στο λαό.

Υποχωρήσατε υποθηκεύσατε τη δημόσια περιουσία στο υπερταμείο, είπε η κ. Γεννηματά.

Δανέλλης- Θεοχάρης

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο κ. Δανέλλης για να απαντήσει στην επί προσωπικού αναφορά σε αυτόν του Κ. Μητσοτάκη.

Ο Σπύρος Δανέλλης τόνισε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ παραποιεί την αλήθεια, σχετικά με την στάση που τήρησε ο ίδιος έναντι της πρότασης μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης το καλοκαίρι.

Ο κ. Δανέλλης υποστήριξε ότι η προσωπική του άποψη για το Μακεδονικό ήταν και παραμένει η ίδια, αλλά δεν ήθελε να δημιουργήσει πρόβλημα στο Ποτάμι και γι’ αυτό ακολούθησε τότε την κομματική γραμμή.

Σχετικά με την στάση του τώρα, που πρόκειται να δώσει την 151η ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα και για το λόγο αυτό διαγράφεται από το Ποτάμι, τόνισε ότι δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά και πως αποφασίζει βάσει της συνείδησής του. Υποστήριξε, δε, πως είναι πάντα συνεπής στη θέση του για το Μακεδονικό.

Κατηγόρησε, δε, τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και όσους βάλλουν εναντίον του για «ευκολία μικροκομματικής αξιοποίησης της κάθε στιγμής» και προέτρεψε σε σοβαρότερη αντιμετώπιση της πολιτικής.

Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια ο βουλευτής της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης, απάντησε στην επίθεση του πρωθυπουργού λέγοντας ότι: Ο πρωθυπουργός με εγκάλεσε για αλλαγή στη στάση των Σκοπίων.  Δεν υπάρχει καμία αλλαγή,  στη στάση μου, συντάσσομαι με την ΚΟ της ΝΔ ενάντια στην εργαλειοποίηση εθνικού θέματος, σημείωσε ο κ. Θεοχάρης και πρόσθεσε:  Ξεχνά ο κ. Τσίπρας ότι εξελέγην με την αντιπολίτευση και παραμένω στην αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι η συστράτευση του με τον κ. Μητσοτάξη βασίζεται σε κοινές αξίες. Ο λαός δεν θα σας προστατεύσει. Η ιστορία θα είναι δίκαιη, έκλεισε ο κ. Θεοχάρης.

Ομιλία Κουτσούμπα

Η ψήφος εμπιστοσύνης δεν είναι τίποτε άλλο από την κατάληξη των προηγούμενων ημερών ανάμεσα στους κ. Καμμένο και Τσίπρα, ανέφερε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και σημείωσε ότι: Αυτη η εξέλιξη βολεύει και τους δυο σας κ. Τσίπρα, εσάς να διασώσετε την κυβέρνηση σας και στον κ. Καμμένο να διασώσει την ΚΟ του, εμφανιζόμενος να αντιστέκεται σε μία πολιτική στην οποία όχι μόνο έβαλε πλάτη. Το κρίσιμο είναι ο ίδιος ο λαός να καταψηφίσει αυτή την κυβέρνηση, τόσο μέσα από τους αγώνες του όσο και μέσα από εκλογές, επεσήμανε ο κ. Κουτσούμπας.

Ο λαός ξέρει πολύ καλά πλέον και σας αναγνωρίζει την βρώμικη δουλειά που κάνετε, για λογαριασμό του Τραμπ, του ΝΑΤΟ, της Μέρκελ και των άλλων δυναστών του λαού μας, συνέχισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ολοκληρώσει την αποστολή του.

Η Συμφωνία που υπογράψατε με τον κ. Ζάεφ κ. Τσίπρα είναι μία πλευρά των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ στην περιοχή, που εσείς και ο κ. Καμμένος υπηρετήσατε.

Για την πιο ενεργή εμπλοκή της χώρας στα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ καμιά αντιπαράθεση, κανένας καβγάς ανάμεσα σε κ. Τσίπρα και κ. Μητσοτάκη. Γιατί αυτά τα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ δεν τα αμφισβητεί ούτε η ΝΔ, ούτε εκείνοι που ψαρεύουν στα θολά νερά του φασισμού και του ιμπεριαλισμού, υπάρχει πλήρης ταύτιση και συμφωνία.

Ο πραγματικός λόγος που η ΝΔ φωνάζει είναι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί κατά γράμμα όσα εκείνη δεν πρόλαβε να κάνει, της έχει πάρει την μπουκιά από το στόμα, ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.

Ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι: Οσα είπε ο κ. Τσίπρας σήμερα είναι όσα  έκανε πρόβα ο κ. Τσίπρας να πει στην κα Μέρκελ, όπως και έκανε και με τη σειρά της εκείνη του έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης φυσικά. Θεωρείτε επίτευγμα μία επαίσχυντη συμφωνία, με την υπογραφή, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και άλλων δυνάμεων, με μόνο στόχο η χώρα να μπει στο ΝΑΤΟ για ανακοπεί η φόρα της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων χωρών στα Βαλκάνια. Ουσία της συμφωνίας είναι η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Θεωρείτε επίτευγμα μία συμφωνία καταπέλτη κατά των συμφερόντων και του γειτονικού λαού και της Ελλάδας και των άλλων λαών των Βαλκανίων. Θεωρείτε επίτευγμα που όχι μόνο δεν βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό, αλλά αφήνει ανοιχτό το δρόμο για μελλοντική αξιοποίηση, δίνοντας αέρα στα πανιά του εθνικισμού και του αλυτρωτισμού. Ετσι προχωρά το «διαίρει και βασίλευε».

Ολοι σας εδώ μέσα ευθύνεστε γιατί η προσοχή του λαού λαθεμένα βρίσκεται στην ονοματολογία, συνέχισε και πρόσθεσε ότι: Τα ευρύτερα ζητήματα, όπως η ενίσχυση του ΝΑΤΟ, το επικίνδυνο των εξελίξεων που ναρκοθετούν το πεδίο της βαλκανικής το κρύβετε, σημείωσε.

Η παρουσία των βάσεων στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο δεν απέτρεψαν αλλά όξυναν την τουρκική επιθετικότητα, Ούτε απέτρεψαν την κατοχή στην Κύπρο. το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.

Το ΚΚΕ καταψηφίζει την Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, υπερασπίζεται την κοινή πάλη των λαών ενάντια στον εθνικισμό, τον αλυτρωτισμό, τα σχέδια του ΝΑΤΟ, ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι: Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το ατού του είναι η οικονομία, βέβαια τόσο εκείνος όσο και άλλοι εδώ μέσα μιλάτε για μία οικονομία που οι βασικοί της δείκτες είναι μόνο η ανταγωνιστικότητα των δεικτών.

Η προπαγάνδα σας περί θετικών μέτρων που μένουν να υλοποιηθούν είναι έτσι κι αλλιώς στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού, που ξέρει ότι κι αυτά τα ψίχουλα δεν θα δίνονταν χωρίς του αγώνες του λαϊκού κινήματος και την πίεση του ΚΚΕ, επεσήμανε ο κ. Κουτσούμπας.

Όπως είπε: Η καπιταλιστική ανάπτυξη στην οποία ορκίζεστε μπορεί να επέστρεψε έστω και αδύναμα αλλά δεν επέστρεψαν στα χέρια των εργαζομένων των συνταξιούχων οι τεράστιες απώλειες που είχαν.

Ο κ. Κουτσούμπας συνέχισε λέγοντας ότι: Το δήθεν προοδευτικό μέτωπο σας κ. Τσίπρα περιλαμβάνει πρόσωπα που διακρίθηκαν ως στελέχη αντιλαϊκών κυβερνήσεων, από αντικομμουνιστές δημοσιογράφους μέχρι συντάκτες του τρομονόμου και μίλησε για το ΣΥΡΙΖΑ του αμοραλισμού και του τυχοδιωκτισμού.

Όπως είπε ο κ. Κουτσούμπας:

Πρόοδος είναι να είσαι ικανός να αξιοποιείς κάθε δυσκολία του βάρβαρου συστήματος για να ανακόπτεις μαζί με το λαό το αντιλαϊκό έργο.

Πρόοδος είναι να μεγαλώνει η λαϊκή δυσαρέσεια στο σάπιο πολιτικό σύστημα που όλοι υπηρετείτε.

Πρόοδος είναι να ζει ο λαός σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Πραγματικά σύγχρονο είναι η μόνιμη και σταθερή δουλειά, η παιδεία, η πρόνοια, η υγεία, η αποδέσμευση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές αλυσίδες.

Ο κ. Κουτσούμπας κατήγγειλε την επίθεση στους εκπαιδευτικούς και υπενθύμισε στο ΣΥΡΙΖΑ τι έλεγαν σε αντίστοιχες επιθέσεις όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Όπως είπε τα παζάρια θα συνεχιστούν και μετά την Τετάρτη, ενώ τόνισε ότι οι μεταγραφές βουλευτών δείχνουν πέρα από τυχοδιωκτισμό και το ότι οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων είναι πολύ μικρές. Επεσήμανε ότι το μοναδικό σταθερό κόμμα είναι το ΚΚΕ και αυτό είναι ένα επιπλέον κριτήριο που ο λαός πρέπει να πάρει υπόψη του.

Ομιλία Σταύρου Θεοδωράκη

Τα στελέχη μπορούν και πρέπει να έχουν τις προσωπικές τους απόψεις, σχολίασε στην αρχή της ομιλία του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, αναφερόμενος στην απόφαση του Σπύρου Δάνελλη να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Συμβαίνει παντού γιατί να μην συμβαίνει και στα κόμματα. Το Ποτάμι τα κατάφερε να γίνει η σύγχρονη αντιπολίτευση. Ψηφίσαμε και δώσαμε ζωή σε νομοθετήματα που χωρίς εμάς δεν θα περνούσαν. Οι βουλευτές μας δεν ψήφισαν ενιαία, αλλά αυτό ήταν και το επιτρεπτό στο δικό μας κόμμα. Η κόκκινη γραμμή είναι μια: Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν κάνει τα ρεπό του Καμμένου και δεν επιβραβεύει τα λάθη. Και ξαφνικά βγαίνει ένας βουλευτής και δίνει ψήφο εμπιστοσύνης. Είναι κατάντια της πολιτικής κ. Δανέλλη η παροχή ψήφος εμπιστοσύνης, είπε και πρόσθεσε ότι ο Δανέλλης δεν εξαγοράστηκε, ούτε λεφτά, ούτε καρέκλα παζάρεψε. Υπάρχει μια σύμπτωση όλοι πηγαίνουν σε μεγαλύτερα κόμματα. Η συνείδηση λειτουργεί με ποσοτικά κριτήρια όταν το κόμμα σου είναι μικρό και η επόμενη θέση σου είναι μεγάλη.

Είχε δώσει δείγματα γραφής ο κ. Τσίπρας, όπως με την κ. Παπακώστα και την κ. Μεγαλοοικονόμου. Η χώρα δεν πάει πουθενά. Οι μεταγραφές Δευτέρα αλλού, Τρίτη εδώ δεν επιβραβεύονται. Σήμερα έχουμε 20 βουλευτές που παίζουν μουσικές καρέκλες., είπε λέγοντας ότι οι εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 έγιναν με λίστα.

Δεν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση γιατί απέτυχε στα SOS κεφάλαια της πολιτικής. Η χώρα έχει ανάγκη μια νέα αλλαγή.

Ομιλία Λεβέντη

«Επί δέκα μέρες, πριν αποφασιστεί η λήψη νέας εμπιστοσύνης στη Βουλή, κυκλοφορούσαν υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και έλεγαν ότι μπορεί να γίνει κυβέρνηση ανοχής ή μειοψηφίας και το Σύνταγμα το επιτρέπει» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, στη συζήτηση επί της πρότασης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και παρατήρησε: «Για φανταστείτε η Ελλάδα να έχει πρωθυπουργό με 120 βουλευτές. Παράνοια».

Ο κ. Λεβέντης σχολίασε ότι «η κυβέρνηση αναπτύσσει μια θεωρεία ότι έχει κάποια καλά νομοσχέδια μπροστά της» και διερωτήθη «πότε προέκυψαν αυτές οι δυνατότητες; Επί 4 χρόνια ξεζουμίζαμε έναν λαό για να παράσχουμε τώρα φιλί ζωής; Και γιατί τον ξεζουμίζαμε αφού δεν ήταν τόση ανάγκη;». Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «ξήλωμα του πουλόβερ».

Σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση ότι ονόμασε εθνική γραμμή τα λάθη του παρελθόντος και ανέφερε πως «ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι στο θέμα αυτό δεν έχει τον λαό μαζί του αλλιώς θα έκανε δημοψήφισμα».

Για τον Πάνο Καμμένο επανέλαβε ότι είναι συνένοχος, ενώ για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σημείωσε ότι «συνδεθήκαν δυο κόμματα να φτιάξουν μία κυβέρνηση και ο ένας κλέβει τους βουλευτές του άλλου».

Επίσης, ο κ. Λεβέντης επιτέθηκε και στην άλλοτε βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση τόνισε: «Να χαίρεστε την 151η βουλευτή σας». Κατηγόρησε, δε, την ίδια τη βουλευτή για αχαριστία καθώς, όπως είπε, εξελέγη με λίστα με την Ένωση Κεντρώων και μεταπήδησε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, «τα πράγματα είναι προδιαγεγραμμένα» και όπως υποστήριξε «άλλη μία φορά εξαπατούν την Ελλάδα Αμερικανοί και Γερμανοί και θα είναι πολύ αργά για την Ελλάδα και τη Μακεδονία, που είναι ό,τι ιερότερο έχει η χώρα».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επιτέθηκε και στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, όπως είπε, ισχυρίζεται ότι το όνομα έχει μικρή σημασία, επισημαίνοντας: «Το όνομα είναι το όχημα και το δίνετε. Ξεκαθαρίστε τη στάση σας αφού θέλετε να κυβερνήσετε αύριο. Είναι ντροπή να μην ξέρει η Ελλάδα τι στάση θα τηρήσετε».

Τέλος, ο κ. Λεβέντης δήλωσε ότι «αυτή η Βουλή είναι καλό να τερματίσει το συντομότερο τον βίο της γιατί έχει συνδεθεί με μεταγραφές, υστερόβουλες δημοσκοπήσεις και μετακινήσεις βουλευτών» και επιτέθηκε στη ΝΔ, λέγοντας ότι θα είναι χειρότερη κυβέρνηση από την παλαιότερη.