Τροφή σε σενάρια και παρασκήνιο έδωσε η αναβολή του ραντεβού Τσίπρα – Καμμένου και τι μέλλει γενέσθαι με την κυβερνητική πλειοψηφία, σε μία περίοδο κρίσιμων εξελίξεων, αφού οι συνταγματικές αλλαγές ψηφίστηκαν στην ΠΓΔΜ και η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει πλέον να έρθει στη Βουλή.

Ο Πάνος Καμμένος εμφανίζεται να είναι απομονωμένος στο κόμμα του, με τους βουλευτές του να είναι κάτι περισσότερο από απρόθυμοι να τον ακολουθήσουν στις απειλές που έχει εκτοξεύσει περί αποχώρησης από την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ζήτησε την αναβολή του ραντεβού γιατί – επισήμως – δεν μπορεί το κόμμα του να πάρει απόφαση χωρίς εικόνα για την κατάσταση στη Βουλή της γειτονικής χώρας.

Οι εξελίξεις μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να είναι ραγδαίες και παρά τις επίσημες δηλώσεις η σημερινή αναβολή δεν μπορεί να παρά ερμηνευθεί, παρά τα όσα επίσημα λέγονται ως προσπάθεια να κερδίσουν χρόνο και οι δύο πλευρές.

Το κλίμα για τον Πάνο Καμμένο, ωστόσο, στο ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά θετικό είναι ενώ φτάνουν εισηγήσεις στον πρωθυπουργό να λύσει τη συνεργασία και να απομακρύνει τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, άμεσα, ενώ κάποιοι άλλοι προκρίνουν το δρόμο του συμβιβασμού και όχι της ρήξης. Ως επιχείρημα προτάσσουν τα νομοσχέδια που θέλει να περάσει η κυβέρνηση και προβάλλουν το tweet του Πάνου Καμμένου ότι «θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει, εκτός αν αυτή συνδεθεί με τη συμφωνία των Πρεσπών». Σε αυτό το πλαίσιο εκφράζεται τόσο από κομματικά όσο και κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ η άποψη ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα υποχωρήσει και δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση.

Σε καλύτερη θέση από τον Π. Καμμένο είναι σε κάθε περίπτωση ο Α. Τσίπρς ο οποίος επέμεινε στη συμφωνία των Πρεσπών η οποία και υπαγορεύτηκε από τους Αμερικανούς και τους Γερμανούς και ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την αποστολή εις πέρας, όπως αποδεικνύεται μετά και την ψηφοφορία στην ΠΓΔΜ. Και ακόμα και αν ο Π. Καμμένος αποχωρήσει από την κυβέρνηση τελικά, είναι μάλλον βέβαιο ότια θα βρεθούν οι 151 να τη στηρίξουν, προς το παρόν, τόσο από όσους θα εγκαταλείψουν τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, όσο και από άλλα κόμματα, με τις εκλογές σε κάθε περίπτωση να είναι προ των πυλών και την ημερομηνία να πλησιάζει πριν το Σεπτέμβριο… Σχεδόν βέβαιο είναι και το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με αυτό που μένει να φανεί είναι τι επιπτώσεις και τι αποκαλύψεις θα φέρει, καθώς οι αγκαλιές και ο «έρωτας» του 2015 ανήκουν στο παρελθόν.