Τα προγράμματα στέγασης και ένταξης αλλά και η συνέχιση της λειτουργίας της δομής στον Ελαιώνα βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη.

Από την πλευρά του ο κ Καμίνης σημείωσε πως βάσει της εμπειρίας της πρωτεύουσας στη διαχείριση του μεταναστευτικού, αποτελεί προτεραιότητα για την Αθήνα η ομαλή κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών στη ζωή της πόλης. Τόνισε δε, ότι οι πολιτικές ένταξης συμβάλλουν αποφασιστικά στη σωστή λειτουργία της Αθήνας για κατοίκους και επισκέπτες και ταυτόχρονα αποτελούν στοιχείο οικονομικής και κοινωνικής τοπικής ανάπτυξης. Μάλιστα, επανέλαβε την πάγια θέση που έχει ο δήμος Αθηναίων για αναλογική κατανομή της ευθύνης φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα, με την ταυτόχρονη παροχή κινήτρων προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αναφορικά με τον Ελαιώνα, ο δήμαρχος Αθηναίων ενημέρωσε τον υπουργό πως στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, θα εισηγηθεί την παράταση, για έναν ακόμη χρόνο, της παραχώρησης των 37 στρεμμάτων στον Ελαιώνα για τη δομή φιλοξενίας προσφύγων, που από το 2015 αποτελεί, διεθνώς, πρότυπο λειτουργίας και σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σημειώνεται πως στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Κλάπας, ο αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων, Λευτέρης Παπαγιαννάκης και η πρόεδρος της Εταιρίας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του δήμου Αθηναίων, μέσω της οποίας υλοποιείται το πρόγραμμα προσωρινής στέγασης, και διευθύντρια του γραφείου του δημάρχου, Μαρία Λογοθέτη.