Αγάπη προς τον συνάνθρωπο είναι το μήνυμα της υμνογραφίας των εορτών των Χριστουγέννων, η οποία είναι όχι μόνο πανηγυρική και πλούσια, αλλά έχει και ποιητική αξία. Τα στιχηρά ιδιόμελα, οι καταβασίες, τα κοντάκια των ύμνων, οι κανόνες αποτελούν έκφραση κατάνυξης και ευλάβειας και, όπως είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο πρόεδρος του τμήματος Θεολογίας, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Παναγιώτης Σκαλτσής, η υμνογραφία των Χριστουγέννων «είναι δομημένη με βάση τα πρότυπα (αυτής) της Μεγάλης Εβδομάδας».

Εξηγώντας γιατί, ο κ. Σκαλτσής, είπε, πως «αν δεν εγεννάτο ο Χριστός, δεν θα ανίστατο και έτσι (…) το μυστήριο είναι ενιαίο». Τα Χριστούγεννα, τόνισε ο κ. Σκαλτσής, κατά «μίμησιν του Πάσχα» διαθέτουν ένα τμήμα που ονομάζεται προεόρτια (ουσιαστικά πρόκειται για ένα τμήμα που καλύπτει την περίοδο μιας εβδομάδας, όπως η Μεγάλη Εβδομάδα για το Πάσχα”.

Έτσι, «η Μεγάλη Εβδομάδα των Χριστουγέννων ξεκινά από τις 20 Δεκεμβρίου (…) Τα τροπάρια μας προετοιμάζουν για το μεγάλο αυτό γεγονός του μυστηρίου της Ενσαρκώσεως του Λόγου του Θεού. Να μπούμε στο κλίμα αυτής της χαράς, της ταπεινότητας και να προετοιμαστούμε» επισήμανε ο κ. Σκαλτσής.

Σήμερα, Παραμονή Χριστουγέννων «ψάλλουμε τις Ακολουθίες των Ωρών. Ένα τροπάριο από την ενάτη ώρα “μιμείται} ένα αντίστοιχο τροπάριο, το περιώνυμο “Σήμερον κρεμᾶται ἐπὶ ξύλου”». Πρόκειται για το σήμερον γεννάται εκ παρθένου τόνισε ο κ. Σκαλτσής για να προσθέσει πως το μήνυμα των Χριστουγέννων έχει υπαρξιακό χαρακτήρα.

Τα Χριστούγεννα, επισήμανε ο κ. Σκαλτσής είναι η γιορτή της ελεύσεως του Χριστού και οι πιο μεγάλοι ποιητές «επιστρατεύονται» για να υμνήσουν αυτό το μεγάλο γεγονός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της υμνογραφίας ειναι και το Απολυτίκιο των Χριστουγέννων στο οποίο αναφέρεται: «Η  Γέννησίς σου Χριστέ ο Θεός ημών ανέτειλε τω κόσμω το φώς το της γνώσεως» δηλαδή, σύμφωνα με τον κ. Σκαλτσή, «αυτή η γιορτή, η γέννηση του Θεανθρώπου αντικαθιστά το χειμερινό ηλιοστάσιο, την ειδωλολατρική γιορτή και πλέον εορτάζεται ο νοητός Ήλιος, ο Ήλιος της Δικαιοσύνης, της αληθινής γνώσης».

«Από όλα τα τροπάρια αναγνωρίζεται το φιλάνθρωπο του Θεού. Ο Χριστός μας δείχνει την αγάπη του στον άνθρωπο και νομίζω ότι αυτό ζητά και από εμάς. Αγάπη του καθενός προς τον συνάνθρωπο. Η υμνογραφία των Χριστουγένων δείχνει και το χρέος που έχει ο άνθρωπος να λάμψει πνευματικά, όχι να είμαστε σκοτεινά πλάσματα, να αναδεικνύουμε το καλό και όχι το κακό» επισήμανε ο κ. Σκαλτσής.