Να συμπεριληφθεί το άρθρο 24 για την προστασία του περιβάλλοντος στην Αναθεώρηση του Συντάγματος, έστω και με 151 ψήφους, ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, καταλογίζοντας παράλληλα στην κυβέρνηση πως επέλεξε μια αναθεωρητική διαδικασία – εξπρές, χωρίς να δοθεί επαρκής χρόνος στη Βουλή για διάλογο.

Μιλώντας στην ημερίδα του ΤΕΕ με θέμα «Συνταγματική αναθεώρηση και Βιώσιμη Ανάπτυξη», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση είπε πως «ο δημόσιος διάλογος πραγματικά γίνεται -τολμώ να πω- κεκλεισμένων των θυρών, λες και το Σύνταγμα είναι ένα ζήτημα που αφορά λίγους ειδικούς και όχι την ευρύτερη κοινωνία», ενώ έκανε λόγο για πολιτική συγκυρία «πολιτικά άκυρη», καθώς όπως εξήγησε η χώρα έχει εισέλθει ουσιαστικά σε μια προεκλογική περίοδο, ενώ η Αναθεώρηση του Συντάγματος απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις που είναι δύσκολο να εξευρεθούν μέσα σε ένα πολωμένο κλίμα.

Ο Κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι το άρθρο 16 και το άρθρο 24 κατ’ ελάχιστον, πρέπει να κριθούν αναθεωρητέα έστω και με 151 βουλευτές, ώστε η επόμενη Βουλή, σε αυτήν την περίπτωση με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, να μπορεί να κρίνει το περιεχόμενο της αναθεώρησης των σχετικών άρθρων.

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, για την αναθεώρηση του άρθρου 24 είπε πως θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται σε μια τέτοια πρόταση οι εξής προβλέψεις:

  • Πρώτον, να αναγνωριστεί ως συνταγματική υποχρέωση του κράτους η βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η διαφύλαξη των υδάτινων πόρων και η ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  • Να καταστεί ρητή η υποχρέωση να κηρύσσονται αναδασωτέες και να μην διατίθενται για άλλον προορισμό δημόσια και ιδιωτικά δάση που καταστράφηκαν από πυρκαγιά. Και να προβλέπονται και κυρώσεις για τους τυχόν παραβάτες.
  • Να απαγορεύεται προφανώς  η μεταβολή του προορισμού των δασών, εκτός αν προκύπτει άλλη χρήση, την οποία να επιβάλει «επιτακτικό δημόσιο συμφέρον».
  • Και βέβαια η χωροταξική και πολεοδομική πολιτική να σέβεται και να προάγει την έννοια του περιβαλλοντικού ισοζυγίου.