Το καθήκον της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, ενός προβλήματος κράτους-μέλους, που αποτελεί ανοικτή πληγή στο δικό της σώμα, διεμήνυσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης κατά την ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Η επούλωση αυτής της πληγής, είπε ο κ. Αναστασιάδης, «θα ενισχύσει την Ένωση, όχι μόνο ηθικά αλλά και ουσιαστικά», αφού τότε μόνον η Κύπρος θα είναι σε θέση να διαδραματίσει, στο μέγιστο των δυνατοτήτων της, το σημαντικό της ρόλο, σε μια περιοχή ιδιαίτερα σημαντική για τα συμφέροντα της Ένωσης. Και τόνισε ότι το Κυπριακό «παραμένει κατά βάση πρόβλημα ξένης εισβολής και κατοχής και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, αφού το 1974 πέραν του 1/3 του πληθυσμού της Κύπρου αναγκάστηκε να προσφυγοποιηθεί στην ίδια του την πατρίδα»

Η επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους, θα αποτελούσε το ιδανικότερο Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αναστασιάδης, θα αποτελούσε ένα μοντέλο συνύπαρξης και συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, έναν άριστο προπομπό της συνολικής λύσης. Σχετικά, υπενθύμισε ότι, τόσο το 1984 όσο και το 1992, η διεθνής κοινότητα, μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των ψηφισμάτων 550 και 789, κάλεσε για τη μεταφορά της διοίκησης της συγκεκριμένης περιοχής, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού, υπό την ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου για τη βούληση και την αποφασιστικότητά του να εργασθεί άοκνα, προκειμένου να επιτύχει μια λύση, που, όπως εξήγησε, «δεν θα δημιουργεί νικητές ή θα αφήνει ηττημένους» και σημείωσε ότι η λύση πρέπει να δημιουργεί «ένα λειτουργικό και βιώσιμο ομόσπονδο κράτος στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, των κατά καιρούς συμφωνιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ένα κράτος κυρίαρχο και ανεξάρτητο απαλλαγμένο από εξαρτήσεις τρίτων, μέσα από επεμβατικά ή εγγυητικά δικαιώματα ή στρατούς κατοχής».

Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση στηρίζει με κάθε τρόπο τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και της ειδικής του απεσταλμένης με την ελπίδα πολύ σύντομα να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και των υπό διαμόρφωση όρων αναφοράς με στόχο τη συνολική λύση και την επανένωση της Κύπρου.