Οι ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ξεχωρίζουν για τα παιδιά και λόγω της προσμονής για το δώρο που θα τους φέρει ο Αγιος Βασίλης. Ωστόσο μέρες που διάγουμε δεν χρειάζεται να το παρακάνετε με τα δώρα. Εάν το παιδί σας ζητάει επίμονα κάτι που είναι ακριβό, το οποίο δυσκολεύεστε να το αγοράσετε, εξηγήστε του την κατάσταση.

Άλλωστε αυτές τις ημέρες μπορείτε να μιλήσετε στο παιδί σας για τη σημασία της προσφοράς σε αγαπημένους και άλλους που έχουν ανάγκη, που φυσικά δεν έχει να κάνει μόνο με την χρηματική αξία κάποιου πράγματος.

Παρακινείστε το να μοιραστεί και να χαρίσει παιχνίδια και ρούχα που δεν χρειάζεται σε κάποιους που τα έχουν ανάγκη.  Επίσης, μπορείτε να ψωνίσετε μαζί τα δώρα  για τα αδέλφια του, τον παππού και τη γιαγιά και όποιον άλλον θέλει. Ενθαρρύνετε το να φτιάξει ένα δώρο για τη θεία, τον θείο, π.χ. μια κάρτα, ένα στολίδι για το δέντρο, μια ζωγραφιά.

Παράλληλα ζητήστε του να λάβει μέρος στο στόλισμα του σπιτιού, του τραπεζιού, του δέντρου, να σας βοηθήσει στο μαγείραμα και όπου αλλού μπορεί.

Έτσι ή αλλιώς να θυμάστε ότι ένα δώρο είναι αρκετό. Σημασία έχει να είναι κατάλληλο για την ηλικία του εκάστοτε παιδιού. Πέρα από τα ηλεκτρονικά υπάρχουν και τα παραδοσιακά παζλ, τα εκπαιδευτικά παιχνίδια κ.ο.κ.,  ενώ μπορείτε να παρακολουθήσετε μαζί μια παράσταση, μια συναυλία κ.ά.

Πιο σημαντικό από όλα τα δώρα του κόσμου, είναι η παρουσία σας και ο χρόνος που θα μοιραστείτε με το παιδί σας για να παίξετε και να μιλήσετε, να διασκεδάσετε, να αποκτήσετε καινούργιες εμπειρίες, κυρίως να μοιραστείτε αγάπη και αγκαλιές και να έρθετε πιο κοντά. Καλές γιορτές!