Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνεται στους συνταξιούχους αλλά και τους νέους καθώς στο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί και η τροπολογία για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, για νέους έως 25 ετών.

Επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με τις συντάξεις. Τόνισε μάλιστα ότι «εμείς, λοιπόν, δεν κάνουμε παροχές. Αλλά αποκαθιστούμε τις αδικίες που γέννησε η σκληρή και πρωτόγνωρη λιτότητα των ημερών σας».

«Κάποιοι επιμένουν να μην κατανοούν ότι κάθε βήμα μας εντάσσεται σε ένα σαφή και συγκεκριμένο σχεδιασμό. Και μιλούν λοιπόν για παροχολογία και για δωράκια», είπε ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση και τους «συμπαραστάτες της στα ΜΜΕ και διάφοροι δημοσιολογούντες».

Χαρακτήρισε εξαιρετικά προσβλητικό τον χαρακτηρισμό περί παροχολογίας, όχι απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά απέναντι στους πολίτες αυτής της χώρας. Σχολίασε ότι αυτοί επί χρόνια στερήθηκαν βασικών αγαθών «επειδή εσείς ρίξατε τη χώρα στα βράχια και σας έβλεπαν να ψηφίζετε Ναι σε όλα μόνο σε περικοπές που εσείς φέρνατε».

«Επιστρέφουμε σταδιακά σε εκείνους που επλήγησαν από την κρίση και τα μνημόνια, αυτά που στερήθηκαν για χρόνια άδικα, τόνισε. Και κάλεσε όσους «αναμασάτε την καραμέλα της παροχολογίας, να δείξετε λίγο σεβασμό σε αυτούς τους ανθρώπους».

Βαθιές ιδεολογικές και πολιτικές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη

«Εδώ νομίζω αποτυπώνεται η πιο εκκωφαντική κατάρρευση της προπαγάνδας σας για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Με βάση λοιπόν τις διατάξεις του ασφαλιστικού που νομοθετήσαμε το 2016, από 1/1/2019 620.000 πολίτες συνταξιούχοι θα δουν όχι μειώσεις, αλλά αυξήσεις στις συντάξεις τους μετά τη λαίλαπα των μνημονίων που φέρατε», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Σήμερα αναδεικνύονται για άλλη μια φορά οι βαθιές ιδεολογικές και πολιτικές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της κυβέρνησης μας και της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη», τόνισε.

«Από τη μια μεριά είναι η κατάργηση της περικοπής στις συντάξεις που μας επέβαλε αχρείαστα όπως αποδέχτηκε το ΔΝΤ και από την άλλη οι αυξήσεις σε 620.000 συνταξιούχους» σημείωσε και συβέχισε:

«Από την άλλη μεριά είναι η πρόταση της ΝΔ για το για το λεγόμενο ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, που θέτει σε διακινδύνευση τις επικουρικές συντάξεις 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων καθώς ο λεγόμενος κουμπαράς σας θα διακόψει τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων. Και είτε θα τινάξει τον προϋπολογισμό στον αέρα είτε θα οδηγήσει σε πλήρη εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων».

«Από τη δική μας μεριά η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και οι αυξήσεις στους μισθούς και από τη δική σας μεριά η πλήρης απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Η ανασφάλιστη και μαύρη εργασία, η επιστροφή στο μνημονιακό εργασιακό σκοτάδι», είπε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, συνεχίζοντας να απαριθμεί τις ιδεολογικές και πολιτικές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ.

Και προσέθεσε: «Από τη δική μας μεριά η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας υγείας και πρόνοιας με αύξηση της χρηματοδότησης και προσλήψεις. Και από τη δική σας οι απολύσεις, οι εκχώρηση υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, η κατάργηση της δωρεάν περίθαλψης των ανασφάλιστων. Η μετατροπή του κανόνα 1/1 στο 1/5. Και πάλι δηλαδή επιστροφή στο μνημονιακό σκοτάδι».

«Σας αρέσει φαίνεται το μνημόνιο κύριε Μητσοτάκη. Θέλετε να το εφαρμόσετε μόνος σας και οικειοθελώς. Δε θα σας κάνουμε όμως τη χάρη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι εκείνος θέλει να ψηφίζει με το μυαλό στην ελίτ και στα κρατικοδίαιτα συμφέροντα, ενώ «εμείς και σήμερα ψηφίζουμε με το μυαλό συγκεντρωμένο στους πολλούς, στα εκατομμύρια συμπολιτών μας που αισθάνονται ανακούφιση για την κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις».

«Με το μυαλό», συνέχισε, «σε αυτούς που τώρα που τελειώνει ο χρόνος και ιδιαίτερα στην αρχή του νέου χρόνου, θα δουν σημαντικές αυξήσεις στο εισόδημα τους, με το μυαλό στα 3,5 εκατ. των συμπολιτών μας που στις 14 και στις 28 του μήνα θα δουν στον λογαριασμό τους από 200 έως 1.200 ευρώ, μέρισμα από το ποσό των 710 εκατ. που εξασφαλίσαμε χάρη στην υπεραπόδοση της οικονομίας και φέτος».

Σχολίασε ότι «όλοι αυτοί, θα περάσουν τις γιορτές όπως τους αξίζει, με περισσότερη ελπίδα και προσμονή», ενώ «για κάποιους άλλους που πόνταραν στην καταστροφή, έρχονται δύσκολες μέρες». «Καλό κουράγιο», τους ευχήθηκε, παραπέμποντας στη σχετική ρήση που είχε απευθύνει ο Όλι Ρεν σε μια δύσκολη στιγμή. «Γιατί η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή με αυτούς που την περιφρονούν και την αγνοούν, κύριε Μητσοτάκη», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός θύμισε μια αναφορά από την πρώτη παρέμβαση που είχε κάνει ο κ. Μητσοτάκης ως αρχηγός της ΝΔ, στις 26 Ιανουαρίου 2016, στην προ ημερησίας συζήτηση για το Ασφαλιστικό, προκειμένου να τη σχολιάσει.

Όπως διάβασε ο κ. Τσίπρας, ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφέρει τα εξής: «Αλήθεια κύριε πρωθυπουργέ, τι θα συμβεί με τις κύριες συντάξεις από 1/1/2019; Γνωρίζετε, πάρα πολύ καλά, ότι η προσωπική διαφορά, έτσι όπως περιγράφεται στο νομοσχέδιο μεταφέρει το πρόβλημα τρία χρόνια αργότερα. Στέλνετε, συνειδητά, στο μέλλον άλυτα προβλήματα. Και αυτό συνιστά πολιτική ανευθυνότητα. Το κάνατε, μάλλον, γιατί γνωρίζετε ότι δεν θα είστε στην κυβέρνηση το 2019 για να διαχειριστείτε το πρόβλημα».

«Ωραία πρεμιέρα είχατε κάνει. Αξέχαστη κ. Μητσοτάκη, σαν την Πορτογαλία στο Euro του 2004. Πέσατε διάνα», σχολίασε ο πρωθυπουργός. Ανέφερε ότι «το άλυτο πρόβλημα του ασφαλιστικού όχι μόνο λύθηκε κ. Μητσοτάκη, αλλά λύθηκε και προς όφελος των συνταξιούχων. Έχουμε ένα βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα».

Σημείωσε ότι «το 2019 ξημερώνει σε λίγες μέρες, κυβέρνηση θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛΛ., κυβέρνηση θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΄20 και το ‘21 και το ‘22 και το ‘23, και την επόμενη τετραετία». «Γιατί», είπε, «οι Έλληνες δεν θα αφήσουν τη χώρα να γυρίσει πίσω στην μνημονιακή λαίλαπα της χρεοκοπίας και της καταστροφής που εσείς φέρατε τον τόπο και θέλει να μας ξαναγυρίσετε εκεί». «Δεν θα τα καταφέρετε κ. Μητσοτάκη», υπογράμμισε.

Πρόσληψη 3.257 εργαζομένων για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην τροπολογία που κατατέθηκε και προβλέπει 3.257 προσλήψεις στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», κάνοντας λόγο για έμπρακτη στήριξη των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας οι οποίοι αντιμετωπίζουν κινητικά ή άλλα ειδικά προβλήματα.

Πρόκειται -όπως είπε- για θέσεις μόνιμου προσωπικού, οι οποίες θα καλυφθούν μέσω ΑΣΕΠ και θα κατανεμηθούν στις δομές των Δήμων όλης της χώρας και η προκήρυξη θα γίνει άμεσα με μοριοδότηση της προϋπηρεσίας και της επαγγελματικής εμπειρίας.

«Επαίσχυντο» το καθεστώς του υποκατώτατου μισθού

Η δεύτερη παρέμβαση, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός αφορά νέες και νέους μέχρι 25 ετών για τους οποίους καταργείται ο υποκατώτατος μισθός ο οποίος θα ανέλθει στο ύψος του νέου αυξημένου γενικού κατώτατου μισθού. Επίσης νομοθετείται η επιδότηση του 50% των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη, που καταβάλλουν οι εργοδότες για νέους εργαζόμενους ως 25 ετών.

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία υποχώρησαν στο 12% τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ προσπάθησε να καθησυχάσει τους εργοδότες οι οποίοι ανησυχούν για την επερχόμενη αύξηση των μισθών λέγοντας πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, από τη στιγμή μάλιστα που η αύξηση του μισθού συνεπάγεται άμεση θετική επίδραση στην ιδιωτική κατανάλωση».

Απάντηση Μητσοτάκη

Με σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας τον ότι συνεχίζει να πιστεύει πως μπορεί να παραπλανά την κοινωνία.

«Για να το κάνει αυτό ξέρει ότι δεν πρέπει να υπάρχει αντίλογος. Μιλά για μαρτύριο της σταγόνας. Σήμερα εσείς θα υποστείτε το μαρτύριο της αλήθειας. Μια αλήθεια που η κοινωνία την έχει υποστεί στο πετσί της. Σήμερα μετά από 4 χρόνια η χώρα ξαναμπαίνει σε εκλογική τροχιά και το τέλος της διαδρομής σας θα είναι οι κάλπες», είπε ο αρχηγός της ΝΔ συνεχίζοντας σε ακόμα υψηλότερους τόνους.

«Εκτός αν θέλετε να πιστέψουν οι πολίτες ότι είστε πρωθυπουργός 100 ημερών. Τώρα έχετε καθαρό βλέμμα και πριν αυταπάτες. Όμως οι πολίτες έχουν βλέμμα καθαρό και διαπιστώνουν ότι είστε αυταπάτη», είπε με νόημα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συνέχισε κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι αντήλλαξε την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων με το Σκοπιανό.

«Λέτε ότι δεν θα κόψετε άλλο τις συντάξεις όταν εσείς υπογράψατε την μείωση των συντάξεων και ενώ προηγούμενα έχετε κόψει όλες τις νέες και έχετε πριονίσει όλες τις παλαιότερες», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Με κυνισμό στήσατε ένα διχασμό πάνω στο Σκοπιανό. Ανταλλάξατε το Σκοπιανό με τις μειώσεις των συντάξεων. Ανταλλάξατε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να έχετε ψηφίσει με μία μείζονα εθνική υποχώρηση. Αυτό ήταν το εισιτήριο με το οποίο ταξιδεύσατε από τις Πρέσπες στην Ιθάκη. Έτσι όμως δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της χώρας, εξυπηρετούνται ξένα συμφέροντα. Αυτό που λένε στις Βρυξέλλες για σας κ. Τσίπρα, είναι ότι κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν ήταν τόσο εύκολος στην διαπραγμάτευση. Τα δώσατε όλα κ. Τσίπρα».

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε την ομιλία του αναφερόμενος στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ρωτώντας ευθέως τον πρωθυπουργό: «Αν και μιλάτε πολύ τελευταία, έχετε καταπιεί την φωνή σας για το Σκοπιανό. Έχετε να πείτε κάτι για τις δηλώσεις Ζάεφ και τα μακεδονικά που πρέπει να διδάσκονται στην Ελλάδα; Ο κ. Ζάεφ κέρδισε ότι δεν του είχαν παραχωρήσει επί 27 χρόνια έξι πρωθυπουργοί, την μακεδονική εθνότητα και γλώσσα. Εκεί που όλοι έλεγαν όχι εσείς είπατε ναι. Δεν συμφωνούμε με το σύνθημα «η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία» γιατί μόνοι σας το κάνατε, όλοι οι υπόλοιποι διαφωνήσαμε. Αν αύριο η χώρα βρεθεί να διαχειρίζεται πρόβλημα μακεδονικής μειονότητας δεν θα φταίμε οι βουλευτές που βρεθήκαμε απέναντι. Ακόμη και η Βουλγαρία διαφώνησε με την μακεδονική γλώσσα».

Και συνέχισε απευθυνόμενος πάντα προς τον κ. Τσίπρα λέγοντας: «Αναλάβατε δεσμεύσεις και υψηλά πλεονάσματα και υποθηκεύσατε όλον τον πλούτο της χώρας. Αυτό είναι το άτυπο 4ο μνημόνιο (…) Την ίδια ώρα που ήλθατε εδώ για να πείτε ότι αποτρέψατε τη μείωση των συντάξεων, ξεχνάτε να πείτε ότι έχετε κάνει 17 παρεμβάσεις που μειώνουν τις συντάξεις. Επίσης ξεχνάτε να πείτε ότι με το νόμο Κατρούγκαλου έχετε δημιουργήσει ένα μεγάλο ρήγμα με τους νέους συνταξιούχους. Είναι ένας νόμος άδικος ο νόμος Κατρούγκαλου γιατί τιμωρεί αυτούς που έχουν εργαστεί περισσότερο και για αυτό θα τον καταργήσουμε. Λέτε ότι θα καταργήσετε την προσωπική διαφορά αλλά ξεχάσατε να πείτε ότι εμείς τον Ιούλιο καταθέσαμε τροπολογία για την κατάργηση του μέτρου, την οποία εσείς καταψηφίσατε».

Κατηγόρησε εξάλλου τον πρωθυπουργό ότι είπε ψέμματα και ρώτησε ρητορικά: «Ποια κυβέρνηση κατήργησε τις συντάξεις χηρείας και το ΕΚΑΣ, ποια κυβέρνηση αύξησε όλα τα όρια ηλικίας και τις εισφορές και πετσόκοψε και τα εφάπαξ; Εσείς κ. Τσίπρα. Έχετε ξετινάξει παλιούς και νέους συντεξιούχους με 17 παρεμβάσεις. Έχετε κοστίσει στην ελληνική οικονομία περισσότερο από 100 δισ. Καταδικάσατε την χώρα σε μία παρατεταμένη ύφεση, διαλύσατε την μεσαία τάξη». Είπε δε, ειρωνικά: «Ιδού ο Έλληνας πρωθυπουργός υπερήφανος στην καρέκλα του για όσα έχει κάνει».

Ακολούθως επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για τη φορολογία. Επιβλήθηκαν 29 νέοι φόροι ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Αύξηση ΦΠΑ, μετάθεση προϊόντων στον αυξημένο συντελεστή, κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, κατάργηση φοροαπαλλαγών, κατάργηση έκπτωσης φόρου για μισθωτή εργασία, αύξηση συντελεστών για εισόδημα από τα ενοίκια, αύξηση προκαταβολής φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αύξηση συντελεστή πολυτελούς διαβίωσης, επιβολή φόρου στην συνδρομητική τηλεόραση, στη σταθερή τηλεφωνία και στο διαδίκτυο, αύξηση φόρου στην αμόλυβδη βενζίνη και στο ντίζελ κίνησης, επιβολή φόρου στο κρασί και στον καφέ», είναι μερικοί από τους φόρους αυτούς.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι πάσχει από «αφωνία στο σκάνδαλο της ΔΕΠΑ, στο οποίο κάθε ημέρα προστίθεται ένα όνομα».

«Το κουβάρι αυτής της σκοτεινής υπόθεσης μόλις ξεκίνησε να ξετυλίγεται και θα έχουμε πολλά ακόμα να πούμε. Οσο για την ερώτηση που κατέθεσε η ΝΔ την προγραμματίσατε για την 21 Δεκεμβρίου.  Οι πολίτες παρακολουθούν με ειρωνία το τελευταίο παραμύθι από το ρεπερτόριο ψεμάτων σας. Για εσάς το ρολόι τρέχει από την ημέρα που δήθεν βγάλατε την χώρα από τα μνημόνια. 1417 ημέρες σκοτεινές για την ελλάδα είστε στην εξουσία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Κλείνοντας προκάλεσε τον πρωθυπουργό: «Προκηρύξτε εκλογές μία ώρα αρχύτερα, δώστε την δυνατότητα στον λαό να αποφασίσει για την οικονομία αλλά και για το Σκοπιανό. Οι δηλώσεις Ζάεφ για Μακεδόνες του Αιγαίου και για γλώσσα που πρέπει να διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία αποθράσυναν τον αλυτρωτισμό και έδειξε πόσο σωστή ήταν η στάση μας και το «όχι» στην Συμφωνία των Πρεσπών. Και θέτει και τους βουλευτές και το λαό προ των ευθυνών τους. Ο λαός να κρατήσει ψηλά το εθνικό του φρόνημα χωρίς ακρότητες και οι βουλευτές να μελετήσουν τα δεδομένα με εθνική ευθύνη και να καταψηφίσουν τη Συμφωνία όποτε έλθει. Η συνύπαρξή σας με τον κ. Καμμένο, το δημοσιονομικό αδιέξοδο, η φτώχεια, οι φόροι, η προσπάθεια να χειαραγωγήσετε την δικαιοσύνη και να ελέγξετε τα μέσα ενημέρωσης υποβαθμίζουν την δημοκρατία. Η ΝΔ είναι εδώ για να πει στους Έλληνες ότι όχι μόνο αξίζουν καλύτερα, αλλά και ότι μπορούμε καλύτερα, και ότι τελειώσατε».

Δευτερολογία Τσίπρα – Ντροπή σας να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πουλάει τη Μακεδονία

«Κύριε Μητσοτάκη παρακολούθησα την προσπάθεια σας να σηκώσετε με θεατρικό τρόπο τους τόνους και να πείσετε ότι έχετε κάποιο αφήγημα στην οικονομία», είπε ο Αλ. Τσίπρας απαντώντας στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη και τον κατηγόρησε για «μπακάλικη αριθμητική», απαντώντας, με παραπομπή σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στην κατηγορία του προέδρου της ΝΔ ότι η κυβέρνηση χρέωσε τη χώρα 100 δισ.

«Θυμάται ο λαός ποιοι οδήγησαν τη χώρα στα τεράστια ελλείμματα και τη χρεοκοπία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ως προς το θέμα των φόρων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι παρέλαβε τη χώρα σε διάλυση και χρηματοοικονομική ασφυξία και ότι η κυβέρνηση έφερε ένα πρόγραμμα πολύ ηπιότερης δημοσιονομικής προσαρμογής. «Εμείς επικεντρώσαμε στις μεγάλες διαρθρωτικές και δομικές μεταρρυθμίσεις που είχε ανάγκη ο τόπος, ενώ εσείς αρχίσατε να πετσοκόβατε μισθούς και συντάξεις κι όποιον πάρει ο χάρος, μόνο απολύσεις και περικοπές», είπε.

«Τα αρνητικά μέτρα που πήραμε εμείς ήταν περίπου 9 δισ. όταν εσείς σε μια πενταετία πήρατε 65 δισ. Τι έρχεστε να συγκρίνετε;», προσέθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Προφανώς η ΝΔ είχε διαμορφώσει το πρόγραμμα της με το μέτρο της περικοπής των συντάξεων μέσα, δεν θα το καταργούσε ποτέ», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας την απάντησή του στον κ. Μητσοτάκη στη δευτερολογία του.

Όσον αφορά στο «μέτρημα» του κ. Μητσοτάκη των πόσων ημερών πρωθυπουργός είναι ο κ. Τσίπρας, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι «ο λαός σάς έχει καταδικασμένους στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης» και «θα χρειαστεί τον Σεπτέμβρη του 2019 να ανανεώστε το κοντέρ» και να ξαναρχίσει το μέτρημα.

Κατηγόρησε επίσης τον πρόεδρο της ΝΔ ότι προσπαθεί να ανακαλύψει σκάνδαλα εις βάρος της κυβέρνησης. «Κύριε Μητσοτάκη αφού τα fake news για τους πολιτικούς και τις συντάξεις δεν πιάνουν, αρχίσατε να σκανάρετε τους συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού και αφού ούτε εκεί βρήκατε τίποτα αρχίσατε να ψάχνετε τους φίλους και τους συμμαθητές υπουργών. Καλά το πάτε, αλλά κινδυνεύετε να γίνετε καταγέλαστος και εσείς και η παράταξή σας», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας.

Αναφορικά με το Σκοπιανό, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η ΠΓΔΜ οφείλει τόσο με τις συνταγματικές τροπολογίες της όσο και με τις δηλώσεις των αξιωματούχων της οφείλει να τηρεί το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Σημείωσε ότι αν αυτό δεν γίνει, δεν θα προχωρήσει ούτε η Συμφωνία ούτε η ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς.»Περιμένουμε», είπε, «με πολλή μεγάλη προσοχή την ολοκλήρωση της συνταγματικής διαδικασίας, έχοντας δώσει σαφώς μηνύματα που απαιτούνται και εκεί που πρέπει να δοθούν και όχι στον δημόσιο διάλογο για εντυπωσιασμό».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι λυπάται που όταν ακούει τον κ. Μητσοτάκη να μιλά για τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι σα να ακούει τον ‘Αδωνι Γεωργιάδη.

«Ο καθείς κρίνεται για τον πολιτικό καιροσκοπισμό και την προσπάθεια που γίνεται να ψαρέψουν ορισμένοι τους στα θολά νερά του ακροδεξιού ακροατηρίου αλλά με τα κρίσιμα εθνικά θέματα δεν μπορεί κανείς να παίζει», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε «Ζήτημα μειονότητας ανοίξατε πρώτος εσείς με τη συνέντευξη σας στο περιοδικό Politico» και διαβάζοντας το άρθρο 4 παρ. 3 της Συμφωνίας τόνισε: «Αν υπάρχει μια σύμβαση, μια συμφωνία που μας προστατεύει πλήρως από το ενδεχόμενο στο μέλλον να εγερθεί ζήτημα τέτοιο μειονοτικό στη χώρα μας είναι η Συμφωνία των Πρεσπών».

«Δεν περίμενα εσείς να μιλήσετε με τον ίδιο καφενειακό λόγο που μιλεί ο αντιπρόεδρος σας κ. Γεωργιάδης στα τηλεπαράθυρα που βγαίνει και να εκστομίσετε εσείς ότι η κυβέρνηση αντάλλαξε τη μη περικοπή των συντάξεων με τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο πρωθυπουργός.

Ρώτησε δε τον πρόεδρο της ΝΔ εάν στο κάτω-κατω θεωρεί ότι η μη περικοπή των συντάξεων είναι συναλλαγή για τη Συμφωνία, γιατί ψηφίζει σήμερα αυτόν τον νόμο. «Πόσο πιο χαμηλά θα πέσετε επιτέλους;», είπε, ανεβάζοντας τους τόνους και τον κάλεσε να άρει την ψήφο του εάν νομίζει ότι είναι προϊόν συναλλαγής.

«Δεν είπαμε κανέναν μειοδότη όπως κάνετε εσείς σήμερα εδώ. Ντροπή σας να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πουλάει τη Μακεδονία», είπε στον πρόεδρο της ΝΔ.

Ρώτησε επίσης τον κ. Μητσοτάκη αν επικροτεί αντισυγκεντρώσεις, τις οποίες προαναγγέλλουν αφίσες ενόψει της ομιλίας του κ. Τσίπρα σε πολιτική συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη την Παρασκευή.