Νέος γύρος έντασης έχει ξεσπάσει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μετά από τα επεισόδια με μολότοφ και χημικά που σημειώθηκαν νωρίτερα στις δύο πόλεις, ανήμερα της επετείου δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Σοβαρά επεισόδια βρίσκονται σε εξέλιξη από τις 7 το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στα Εξάρχεια, λίγο μετά τη δεύτερη πορεία που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Γρήγορα οι δρόμοι της περιοχής μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης με βροχή από μολότοφ, πετροπόλεμο και χημικά, ενώ σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 30 προσαγωγές και τρεις συλλήψεις ανηλίκων.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις συνεχίζουν να βρίσκονται επί ποδός, ενώ από τις 20: 00 το βράδυ η ατμόσφαιρα σε όλο το κέντρο της Αθήνας είναι αποπνιχτική από τις φωτιές και τα δακρυγόνα.

Με δυο «Αύρες» που πήγαν πριν από λίγο στα Εξάρχεια, προσπαθεί η αστυνομία να ρίξει τα οδοφράγματα που έχουν στήσει κουκουλοφόροι στις οδούς Στουρναρη Τοσίτσα και Σπ. Τρικούπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες  φωτιά ξέσπασε σε μπαλκόνι διαμερίσματος σε πολυκατοικία που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Σπ. Τρικούπη, η οποία όμως έσβησε σε σύντομο χρονικό διάστημα κι έτσι δεν χρειάστηκε η παρέμβαση της πυροσβεστικής.

Τα επεισόδια συνεχίζονται στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων με κουκουλοφόρους να πετούν βόμβες μολότοφ, πέτρες και αλλά αντικείμενα και τις αστυνομικές δυνάμεις να προσπαθούν να τους απωθήσουν κάνοντας χρήση χημικών.

Στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο 15χρονος μαθητής.Ανοιχτοί είναι όλοι οι σταθμοί του μετρό, που είχαν κλείσει λόγω της πορείας καθώς και όλοι οι δρόμοι στο Κέντρο της Αθήνας πλην της οδού Πατησίων από το ύψος της Αλεξάνδρας μέχρι την Πανεπιστημίου.

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού, μέσω της Σπύρου Τρικούπη στα Εξάρχεια

Σημειώνεται ότι από τις 20: 30 το βράδυ η κυκλοφορία στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας, διεξάγεται κανονικά σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της Τροχαίας. Ο μόνος κεντρικός δρόμος που έμενε κλειστός, είναι η οδός Πατησίων από το ύψος της Λ. Αλεξάνδρας έως την Πανεπιστημίου. Στο μεταξύ, άνοιξαν για το επιβατικό κοινό, οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο».

Νωρίτερα , η ένταση ξεκίνησε στα Εξάρχεια με ομάδες κουκουλοφόρων να έχουν στήσει οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων και υλικά από σπασμένα πεζοδρόμια στις οδούς Στουρνάρη, Τοσίτσα και Σπύρου Τρικούπη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ομάδα νεαρών έσπασε την είσοδο σε κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού επί της οδού Σπύρου Τρικούπη 16.

Περίπου στις 18:00 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στα Προπύλαια για την προγραμματισμένη πορεία προς τη Βουλή,  ενώ στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, όπου το 2008 δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.

Οι διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην αστυνομική βία και καταστολή συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια ενώ λίγο μετά τις 19.30 η πορεία έφτασε στο Σύνταγμα, έξω από την Βουλή.

Όπως αναφέρουν οι οργανώσεις σε ανακοίνωσή τους «Το κίνημα του Δεκέμβρη με το δυναμισμό του άνοιξε νέους δρόμους για το κίνημα. Με την πρωτοφανή μαζικότητα και επιμονή του, με την άμεση και έμπρακτη αμφισβήτηση της κυβέρνησης, των θεσμών του κράτους, της εξουσίας και του πλούτου, με τη διάρκεια και τον παλμό του, με την άρνησή του να μείνει στα όρια της «νομιμότητας», του καθωσπρεπισμού και τελικά της υποταγής στους θεσμούς, έδειξε το δρόμο για μια συνολική και ριζική ανατροπή της μέχρι τότε πολιτικής της αστικής τάξης».

Και προσθέτουν: «Σήμερα 10 χρόνια μετά συνεχίζουμε μέχρι να νικήσουμε ενάντια στη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και όλων των επίδοξων διαχειριστών της κρίσης, ενάντια στην ΕΕ των μνημονίων και του ρατσισμού».

Η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας διεκόπη. Παράλληλα με εντολή της αστυνομίας, οι σταθμοί του μετρό «Πανεπιστήμιο» και «Σύνταγμα» είναι κλειστοί κι οι συρμοί διέρχονται κανονικά χωρίς να πραγματοποιούνται στάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στο  κέντρο της Αθήνας, ξεκίνησε το μεσημέρι της Πέμπτης στο ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος, όταν ομάδα νεαρών πέταξε πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίοι «απάντησαν» με χρήση χημικών. Παράλληλα άγνωστοι προκάλεσαν ζημιές σε κτήρια και στάσεις λεωφορείων, ενώ όπως έγινε γνωστό, σε 30 ανέρχονταν περί τις 19:30 οι προσαγωγές της Αστυνομίας, για επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, μεταξύ των προσαχθέντων είναι και ορισμένοι ανήλικοι.

Επεισόδια σημειώθηκαν τέλος και στη Θεσσαλονίκη, αφού μόλις η πορεία έφτασε στο υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους πέταξαν βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο ΥΜΑΘ. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη νέα συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης με νέα επεισόδια και συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και της Αστυνομίας.