Προσύμφωνο συνεργασίας για την προμήθεια 130 κινητήρων από τον οίκο Pratt & Whitney GTF, προκειμένου να εξοπλιστούν έως και 62 αεροσκάφη Airbus νέας γενιάς της Aegean Airlines, υπέγραψαν οι διοικήσεις των δυο εταιρειών, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Geoffrey R. Pyatt.

Το ύψος της συγκεκριμένης προμήθειας αναμένεται να ανέλθει στο ποσό των 1,5 δισεκ. δολαρίων.

Από το τέλος του 2019, σύμφωνα με αεροπορικές πηγές, η Aegean Airlines πρόκειται να ενισχύσει το στόλο των αεροσκαφών της με 16 νέα A320neo (μέσω leasing), ενώ τα πρώτα ιδιόκτητα αεροσκάφη αναμένεται να παραληφθούν το 2022.

Επιπλέον, Aegean και Pratt & Whitney προχωρούν στην υπογραφή σύμβασης 12ετούς διάρκειας, για την παροχής υπηρεσιών βαριάς συντήρησης των κινητήρων, προϋπολογισμού επίσης 1,5 δισεκ. δολαρίων.

Υπενθυμίζεται, ότι τον Ιούνιο 2018 η Aegean υπέγραψε συμφωνία με την Airbus για την παραγγελία έως 42 νέων αεροσκαφών Α320neo, ενώ σκοπεύει να μισθώσει και έως 20 επιπλέον αεροσκάφη από εκμισθωτές αεροσκαφών.

 Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος της Aegean, Ευτύχιος Βασιλάκης ανέφερε: «Επιλέξαμε τον κινητήρα GTF της Pratt & Whitney, προκειμένου να προσφέρουμε στους επιβάτες μας τη νεότερη και πλέον προηγμένη τεχνολογία που είναι διαθέσιμη, για τα νέα μας αεροσκάφη Airbus. Ο κινητήρας GTF θα προσφέρει σε εμάς και στους πελάτες μας, την οικονομικότερη και πιο φιλική προς το περιβάλλον λύση που υπάρχει στην αγορά σήμερα».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής εταιρείας κ. Δημήτρης Γερογιάννης υπενθύμισε ότι, η  Pratt & Whitney έχει ήδη εξοπλίσει τον στόλο των 49 αεροσκαφών της οικογένειας Α320 που έχει σήμερα η Aegean με κινητήρες V2500. Επιπλέον, τα 12 αεροσκάφη της Olympic Air, θυγατρικής εταιρείας της Aegean, είναι εξοπλισμένα με κινητήρες Turboprop της οικογένειας PW100.

«Μας τιμά ιδιαίτερα η συνεχιζόμενη εμπιστοσύνη της Aegean στους κινητήρες και στις υπηρεσίες μας», δήλωσε ο Rick Deurloo, Senior Vice President, Sales, Marketing and Customer Support της Pratt & Whitney, o οποίος και υπέγραψε το προσύμφωνο, προσθέτοντας: «Η Pratt & Whitney και η Aegean έχουν καλλιεργήσει μία σπουδαία σχέση με τα χρόνια και είμαστε ενθουσιασμένοι για τη διατήρηση και την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της σχέσης στο μέλλον».

Όπως επισημάνθηκε και από τις δύο πλευρές, από την έναρξη της επιχειρησιακής λειτουργίας του στις αρχές του 2016, ο κινητήρας GTF έχει αποδείξει την ικανότητά του να μειώνει την κατανάλωση καυσίμων κατά 16%, τις εκπομπές NOx κατά 50% σε σχέση με το ρυθμιστικό πρότυπο και το αποτύπωμα θορύβου κατά 75%.