Εντυπωσιακά είναι όσα κατασχέθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση με το κύκλωμα λαθρεμπορίου χρυσού στο οποίο εμπλέκεται  γνωστός τηλεοπτικός ενεχυροδανειστής.

Πρόκειται για μια από τις πιο εντυπωσιακές επιχειρήσεις των τελευταίων χρόνων.

Για την ακρίβεια, βρέθηκαν χαυλιόδοντες ελεφάντων, δεκάδες ασημένια κουταλάκια, καθώς και παλιές θρησκευτικές εικόνες.

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

πλάκες χρυσού, βάρους 30,4 κιλών, αξίας 545.000 ευρώ,

πλάκες και καθαρός χρυσός, βάρους 6,2 κιλά, αξίας 235.600 ευρώ,

513 κιλά ασήμι, αξίας 220.590 ευρώ,

1121 χρυσές λίρες, αξίας 330.695 ευρώ,

360 χρυσά νομίσματα,

18 πολύτιμες πέτρες,

δαχτυλίδι με πολύτιμη πέτρα, αξίας 56.900 ευρώ,

2 εικόνες εμφανούς παλαιότητας,

το χρηματικό ποσό των 850.000 ευρώ,

επιταγές αξίας 60.500 ευρώ,

5 πυροβόλα όπλα, 15 κυνηγετικά όπλα, 2 αεροβόλα, 212 φυσίγγια και

μικροποσότητα κάνναβης.

Σύμφωνα με το Star, ο ενεχυροδανειστής,  με 44 καταστήματα Ριχάρδος σε όλη την Ελλάδα, ένας Τούρκος αρμενικής καταγωγής, ένας Σύρος σύνδεσμος με τα “παζάρια” της Κωνσταντινούπολης, ένας αστυνομικός, ένας ομογενής πυγμάχος από τη Ρωσία στο σπίτι του οποίου στον Χολαργό βρέθηκαν μεγάλη ποσότητα χρυσαφικών και όπλων, καθώς και 89 ακόμη κατηγορούμενοι συνθέτουν τις δύο μεγάλες οργανώσεις που άρπαζαν κλεμμένα χρυσαφικά, τα έλιωναν σε χυτήριο και αφού τα μετέτρεπαν σε πλάκες χρυσού, τα “έσπρωχναν” στην αγορά της Τουρκίας αποκομίζοντας κέρδη εκατομμυρίων ευρώ.

Ο 51χρονος, ιδιοκτήτης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων σε Αθήνα, επαρχία και εξωτερικό που είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες φέρεται να είναι σύμφωνα με τις αρχές, ο άνθρωπος που είχε κομβικό ρόλο στα δύο δίκτυα.

Οι δύο ομάδες δραστηριοποιούνταν, για άγνωστο χρονικό διάστημα, αλλά τουλάχιστον τα τελευταία δύο έτη, με επιχειρηματική δομή, δηλαδή με σαφή κατανομή ρόλων των μελών τους, με αφθονία τεχνικών και οικονομικών μέσων, με σκοπό τη μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους. Προέβαιναν μάλιστα στις παράνομες συναλλαγές τους, χωρίς να κινδυνεύουν από τυχαίους ελέγχους, αφού ήταν τυπικά «νόμιμοι», καθόσον λειτουργούσαν υπό την κάλυψη νομιμοφανών επιχειρήσεων, διακινώντας σε ημερήσια βάση, μεγάλα χρηματικά ποσά που ξεπερνούσαν τις 400.000 ευρώ, η καθεμία.

Τα κέρδη που αποκόμιζαν από την εγκληματική τους δράση τα νομιμοποιούσαν με απόκτηση περιουσίας όπως με αγορά πολυτελών κατοικιών, οικοπέδων, οχημάτων και σκαφών, επέκταση επιχειρήσεων κλπ, μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών που κάλυπταν τα τρία στάδια νομιμοποίησης που απαιτεί ο νόμος, δηλαδή Τοποθέτηση, Διαστρωμάτωση και Ενσωμάτωση.

Οι κωδικοί που χρησιμοποιούσαν

Τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων κατά τις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες, χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και φράσεις για την περιγραφή των αντικειμένων που δραστηριοποιούνταν όπως:

Ζάχαρη: Χρυσός.

Κίτρινο: Χρυσός.

Fine : Χρυσός 24 καρατίων

Ένα κομμάτι βαρύ: Ένα κιλό χρυσός.

Στρογγυλό : Χρυσές λίρες Αγγλίας.

Κορίτσια: Χρυσές λίρες Αγγλίας.

Μέταλλο/Σίδερο: Τηγμένος χρυσός σε μορφή σκραπ

Ταξιδιώτες: Πακέτο περιέχον χρυσό και χρήματα.

Γραμμές: Χιλιάδες Ευρώ.

Χαρτιά: Χρήματα.

Είναι χαρακτηριστικό το ότι η αξία των κατασχεθέντων ανέρχεται σε περίπου 2 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη δεν έχουν ανοιχτεί θυρίδες ή τραπεζικοί λογαριασμοί των εμπλεκόμενων.