Μυστική έρευνα για πιθανό σχέδιο ένοπλης επίθεσης σε βάρος ανώτατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. στον Χολαργό με παγιδευμένο αυτοκίνητο είχαν πραγματοποιήσει – όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής» – πριν από δύο χρόνια η Αντιτρομοκρατική και άλλες υπηρεσίες. Μάλιστα η ΕΛ.ΑΣ. είχε επεκτείνει την έρευνά της μέχρι το Βέλγιο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να βρει ίχνη των ατόμων, πιθανόν μελών του οργανωμένου εγκλήματος, που συμμετείχαν σε αυτή τη μεθόδευση. Ενδεικτική της σημασίας της συγκεκριμένης έρευνας είναι το γεγονός ότι αποτελεί την τρίτη φορά την τελευταία 20ετία που αποκαλύπτονται σχέδια κακοποιών για δολοφονικές επιθέσεις εναντίον αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.

«Συμβόλαια θανάτου»

Είχε προηγηθεί το 1997 ανεξιχνίαστη επίθεση με έκρηξη βόμβας σε ΙΧ εναντίον του αστυνομικού διευθυντή στο Ηράκλειο Κρήτης Κωνσταντίνου Σολδάτου με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της συζύγου του. Επίσης το 2009 αποκαλύφθηκε «συμβόλαιο θανάτου» κατά του πρώην διοικητή του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της ΕΛ.ΑΣ. Σταύρου Σταυρόπουλου από βαρυποινίτες που είχαν κατηγορηθεί και για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Επιπλέον στη χώρα μας έχουν υπάρξει επτά επιθέσεις με ΙΧ παγιδευμένα με εκρηκτικά από κυκλώματα εκβιαστών, αλλά και από άλλους ποινικούς, για εξυπηρέτηση σκοτεινών συμφερόντων.

Η περίεργη αυτή υπόθεση φέρεται να ξεκινά το 2016 από την παρατηρητικότητα αστυνομικών που συνόδευαν τον ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. ο οποίος αποστρατεύτηκε προσφάτως. Ο συγκεκριμένος ένστολος είχε καθοριστικό ρόλο στη σύνταξη τουλάχιστον δέκα ογκωδών δικογραφιών για περισσότερους από 500 νονούς της νύχτας. Επιπλέον είχε πραγματοποιήσει, μαζί με άλλα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., τουλάχιστον 50 έρευνες που είχαν οδηγήσει στην εξάρθρωση ισάριθμων συμμοριών ληστών με τα Καλάσνικοφ και αλλοδαπών επιδρομέων σε σπίτια. Επιπλέον είχε ασχοληθεί με μέλη της αλβανικής μαφίας, με συμβόλαια θανάτου κακοποιών κ.λπ.

Το ύποπτο ΙΧ

Οι αστυνομικοί εντόπισαν τότε ένα ύποπτο ΙΧ μάρκας Ford Ka χωρίς πινακίδες που ήταν παρκαρισμένο πάνω σε πεζοδρόμιο στη συμβολή των οδών Αγ. Ιωάννου Θεολόγου και Κλειούς στον Χολαργό, σε «βασικό» σημείο του καθημερινού δρομολογίου του ανώτατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. Αρχικά εκτιμήθηκε ότι πρόκειται για περίπτωση εγκαταλελειμμένου ΙΧ. Ομως οι αστυνομικοί εστίασαν σε δεύτερη φάση το ενδιαφέρον τους στο ύποπτο αυτοκίνητο, αφού η αναζήτηση του κατόχου του στη γύρω περιοχή και οι σχετικές ερωτήσεις σε περιοίκους δεν οδήγησαν πουθενά. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να αντλήσουν πληροφορίες για τον αριθμό πλαισίου του ΙΧ, το οποίο στα συγκεκριμένα αυτοκίνητα είναι αναγεγραμμένο στο παρμπρίζ τους. Ομως και σε αυτή την περίπτωση ο συγκεκριμένος αριθμός φαινόταν μη καταχωρισμένος και δινόταν η εικόνα ότι το συγκεκριμένο όχημα ήταν «φάντασμα», με προσπάθειες εξαΰλωσης κάθε στοιχείου που θα μπορούσε να οδηγήσει στα ίχνη του κατόχου του. Το εντυπωσιακό ακόμη στοιχείο που θορύβησε τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ήταν ότι λίγες ώρες μετά την εξέταση του ΙΧ από τους συνεργάτες του ανώτατου αξιωματικού το όχημα εξαφανίστηκε και δεν εντοπίστηκε ποτέ ξανά. Φαίνεται να υπήρξε παραλαβή του από αγνώστους κατά τις νυχτερινές ώρες.

Ωστόσο οι ανησυχίες για τη χρήση και τη «στόχευση» του ΙΧ πολλαπλασιάστηκαν όταν δόθηκαν πληροφορίες από πολίτες που διέμεναν κοντά ότι ομάδα ανθρώπων προσέγγιζε μεταμεσονύκτιες ώρες το εν λόγω αυτοκίνητο και τοποθετούσε κάτι που έμοιαζε με πλακέτα ή «κουτί» στο κάτω μέρος του ΙΧ. Και το αφαιρούσαν λίγες ώρες αργότερα από τη διέλευση του αυτοκινήτου του εν λόγω αξιωματικού, ο οποίος ωστόσο άλλαζε πολλές φορές δρομολόγιο. Κάτι που θεωρήθηκε ότι μπορεί να οδηγούσε στην αναβολή της βομβιστικής επίθεσης.

Χτυπήματα με παγιδευμένα οχήματα σε Ελλάδα και Ευρώπη

Οι αναφορές και τα ευρήματα για σχέδιο δολοφονίας του ανώτατου αξιωματικού προκάλεσαν «συναγερμό» στην ΕΛ.ΑΣ. Υπήρξε ενημέρωση της ηγεσίας της λεωφόρου Κατεχάκη και η υπόθεση ανατέθηκε με κάθε μυστικότητα στη Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Ακολούθησαν έρευνες για τον εντοπισμό του ΙΧ χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Η έρευνα επεκτάθηκε στο εξωτερικό, με την ΕΛ.ΑΣ. να ζητεί μέσω Ιντερπόλ, αλλά και από ξένες διωκτικές αρχές και υπηρεσίες, στοιχεία για τον άγνωστο αριθμό πλαισίου που εντοπίστηκε στο μυστηριώδες ΙΧ. Υστερα από πολυήμερη αναζήτηση σε ξένες βάσεις δεδομένων διαπιστώθηκε ότι ο συγκεκριμένος αριθμός πλαισίου ανήκει σε ΙΧ στο Βέλγιο και το παρμπρίζ από το συγκεκριμένο όχημα είχε αποσταλεί ως «ανταλλακτικό» στη χώρα μας, με άγνωστους παραλήπτες. Ακολούθησε έρευνα σε καταστήματα της Αθήνας για την ανακάλυψη περαιτέρω στοιχείων χωρίς αποτέλεσμα, με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να ενημερώνονται ότι έχουν σημειωθεί παρόμοιες βομβιστικές επιθέσεις σε Βόρεια Ευρώπη, Ισπανία και Ιταλία, με παρόμοια μεθόδευση για να μην εντοπίζονται τα ίχνη των δραστών. Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2017 είχε δολοφονηθεί με παρόμοιο τρόπο στη Μάλτα η δημοσιογράφος Ντάφνι Γκαλίζια.

Στις 29 Δεκεμβρίου 2014 είχε παγιδευτεί με εκρηκτικά τύπου «χελώνα» (εκρηκτικός μηχανισμός που προσκολλάται στην κάτω πλευρά του ΙΧ) ένα Smart που ανήκε σε αλβανό κακοποιό ο οποίος φερόταν να ανήκει σε συμμορία που προχωρούσε σε ανατινάξεις ΑΤΜ, αλλά είχε και επαφές με νονούς της νύκτας. Ακόμη φερόταν να είχε σχέση με Αλβανούς που ενεπλάκησαν αργότερα και στη δολοφονία του δικηγόρου Μιχ. Ζαφειρόπουλου. Η έκρηξη που οδήγησε στον θάνατο του άτυχου οδηγού και στον τραυματισμό της συνοδηγού σημειώθηκε όταν το όχημα βρισκόταν στην Αττική Οδό.

Επιπλέον φονική έκρηξη ΙΧ είχε σημειωθεί το πρωί της 6ης Μαρτίου 2009 στη Βούλα Αττικής, κοντά σε σχολείο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και αργότερα να χάσει τη ζωή του ένας 65χρονος επιχειρηματίας. Η βόμβα που αποτελούνταν από μεγάλη ποσότητα ζελατοδυναμίτιδας είχε τοποθετηθεί στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου και ενεργοποιήθηκε με τη μίζα του ΙΧ. Εκρηξη βόμβας σε ΙΧ σημειώθηκε επίσης στις 17 Ιουνίου 2009 στην οδό Κρήτης στο Νέο Ηράκλειο. Το παγιδευμένο αυτοκίνητο ανήκε σε πρώην οικονομική διευθύντρια ποδοσφαιρικής ομάδας, η οποία ευτυχώς τραυματίστηκε ελαφρά. Ακόμη, μέλη της «μαφίας της Ηλιούπολης» είχαν προχωρήσει την περίοδο 1998-2000 σε τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα, με στόχους τους δολοφονηθέντες ποινικούς Ν. Γρηγοράκο, Ν. Σωτηρόπουλο και άλλους. Συμπληρώνεται ότι υπήρξε σειρά επιθέσεων με παγιδευμένα ΙΧ (εναντίον του πρώην υπουργού Γ. Πέτσου, του στρατιωτικού Ουίλιαμ Νορντίν, κλούβας των ΜΑΤ στην Καισαριανή και άλλες).