Σε συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού East Med κατέληξαν η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα, η Ιταλία και το Ισραήλ, σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel.

Ο αγωγός East Med, μέσω του οποίου θα γίνεται η προμήθεια φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, θα συνδέει τα αποθέματα φυσικού αερίου του Ισραήλ με τις τρεις χώρες, σε ένα μεγάλο έργο που εκτιμάται ότι θα κοστίσει πάνω από εφτά δισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» σύμφωνα με το Κανάλι 2 του Ισραήλ, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια σε μια μελέτη σκοπιμότητας για το έργο, πριν επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με την τοποθέτηση του μακρύτερου και βαθύτερου υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου στον κόσμο.

Στη συμφωνία τονίζεται ότι το Ισραήλ και η Κύπρος θα προτιμηθούν έναντι άλλων χωρών κατά την εξαγωγή φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την κατασκευή του μεγαλύτερου σε μήκος και σε βάθος υποθαλάσσιου αγωγού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με το Hadashot TV, προτού ολοκληρωθεί η συμφωνία η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε συμφωνήσει να επενδύσει 100 εκατ. δολάρια για τη διενέργεια μελέτης βιωσιμότητας για το έργο αυτό. Ο αγωγός, ο οποίος επίσημα ονομάζεται EastMed Pipeline Project, θα ξεκινήσει περίπου 170 χλμ. ανοικτά των νότιων ακτών της Κύπρου και θα εκτείνεται σε 2.200 χλμ. για να φτάσει τελικά στο Οτράντο στην Ιταλία, μέσω της Κρήτης και της ενδοχώρας της Ελλάδας.

Οι εργασίες για την κατασκευή του αγωγού αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα σε λίγους μήνες και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέσα σε διάστημα πέντε ετών, ανέφερε ακόμη η Hadashot TV.

Οι ανάγκες εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν ετησίως κατά 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, έως το 2030.

Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Γιούλι Στάινιτς, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο East Med θα μπορούσε να μειώσει, σε κάποιο βαθμό, και την αραβική επιρροή στην Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ανώτατη κυβερνητική πηγή δήλωσε στο ΡΙΚ ότι οι εμπλεκόμενες χώρες βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την κατασκευή του East Med. Η ίδια πηγή ανέφερε στο ΡΙΚ ότι από την ημέρα επίτευξης της συμφωνίας θα απαιτηθούν πέντε εβδομάδες προκειμένου το περιεχόμενό της να εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.