Η μικρή σου όντας μωρό θήλαζε το δάχτυλό της για να κοιμηθεί, μια συνήθεια, που χρειάστηκε χρόνος για να διακόψει, με αποτέλεσμα κάποια από τα δοντάκια της ακόμη και όταν τα άλλαξε να βγουν στραβά. Η επίσκεψη στον ορθοδοντικό μοιάζει επιβεβλημένη. Το πρόβλημα του παιδιού σου, πεταχτά δοντάκια, ένα μικρό κενό ανάμεσα στα δόντια, το τρίξιμο των δοντιών, φυσικά το ψεύδισμα, η δυσκολία στη μάσηση ή την ομιλία, αλλά και ο συνωστισμός των δοντιών είναι ορισμένα από τα σημάδια που πρέπει να κάνουν μια μαμά να οργανώσει επίσκεψη στον ορθοδοντικό.

Όσο για το πότε πρέπει να γίνεται αυτή η επίσκεψη; Αν θα πρέπει ο γονιός να περιμένει να αλλάξει το παιδί όλα του τα δόντια και μετά να ξεκινήσει ορθοδοντική;

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα παιδιά πρέπει να υποβάλλονται έτσι ή αλλιώς σε ορθοδοντικό έλεγχο το αργότερο μέχρι την ηλικία των 7 ετών, γιατί η διάγνωση σε αυτήν την ηλικία μπορεί να προλάβει οδοντικά προβλήματα και προβλήματα αρμονίας προσώπου.

Ανάλογα την περίπτωση και δεδομένου ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός ο χρόνος έναρξης της ορθοδοντικής θεραπείας μπορεί να ποικίλει, καθώς εξαρτάται από το πρόβλημα του κάθε παιδιού και όχι την ηλικία του.

Πάντως η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αποτρέψει την αποφυγή εξαγωγών μόνιμων δοντιών κατά την ορθοδοντική θεραπεία στα παιδιά ή και γναθοχειρουργική επέμβαση σε περίπτωση έντονων σκελετικών προβλημάτων.

Επιπλέον η έγκαιρη έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας στα παιδιά του δημοτικού είναι πρακτικά ευκολότερη αφού έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο και πειθαρχούν πιο εύκολα από ότι σε μεγαλύτερη ηλικία.

Και βέβαια, όταν η θεραπεία αρχίζει νωρίς, στην εφηβεία έχει πια ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα οι έφηβοι να έχουν αυξημένη αυτοπεποίθηση λόγω καλύτερης εμφάνισης του στόματος και του προσώπου.

Εννοείται πως τα ίσια δόντια μπορούν να καθαριστούν πιο εύκολα και αποτελεσματικά με αποτέλεσμα να συμβάλει στην υγιεινή του στόματος και των ούλων και την πρόληψη και αποφυγή οδοντιατρικών νοσημάτων.

Η διάρκεια μιας θεραπείας επίσης δεν πρέπει να σε ανησυχεί, αφού εξαρτάται από τη φύση και τη βαρύτητα του προβλήματος και ποικίλλει από μερικούς μήνες μέχρι και χρόνια για παράδειγμα όταν λόγω σκελετικών προβλημάτων επιβάλλεται η διαμόρφωση της άνω και κάτω γνάθου.

Έτσι ή αλλιώς εκπαίδευσε από τα πρώτα του βήματα το παιδί σου, ώστε να φροντίζει τα δοντάκια του για να αποφύγει μετέπειτα τα προβλήματα. Η οδοντόβουρτσα και το οδοντικό νήμα καλό είναι να γίνουνφίλοι του παιδιού από νωρίς, ώστε η εμπειρία του από την επίσκεψη στον οδοντίατρο να παραμείνει πιο ανώδυνη, από εκείνο  που καταλήγει στο οδοντιατρείο με προβλήματα, και φυσικά να είναι μια επίσκεψη, που θα πραγματοποιεί χωρίς δεύτερη σκέψη μεγαλώνοντας.