Στο δρόμο προς τις κάλπες η κυβέρνηση κατέθεσε χθες στη Βουλή έναν έντονα προεκλογικό προϋπολογισμό για το 2019 αφού δεν περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων από το επόμενο έτος ενώ ξεκλειδώνει ένα πακέτο θετικών μέτρων 910 εκατ. ευρώ τα οποία θα ενεργοποιούνται σταδιακά από τις αρχές του νέου έτους.

Ωστόσο, το πακέτο των κυβερνητικών παροχών και φοροελαφρύνσεων, δεν περιλαμβάνει τους φορολογούμενους με μεσαία εισοδήματα και μεσαία ακίνητη περιουσία, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια λύγισαν υπό το βάρος της υπερφορολόγησης.

Οι συγκεκριμένοι δεν έχουν να περιμένουν σχεδόν τίποτα από τα θετικά μέτρα των 910 εκατ. ευρώ.  Ακόμα και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες η οποία  αφορά τους έχοντες μεσαία εισοδήματα, έρχεται για να σβήσει τις μεγάλες επιβαρύνσεις που θα έβλεπαν στα εισοδήματά τους οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι αν δεν γινόταν οι παρεμβάσεις.  Από τις αρχές του νέου έτους αλλάζει η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών και πλέον θα υπολογίζεται στο 100% του του αθροίσματος του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος και των καταβλητέων εισφορών του προηγούμενου έτους. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και μετά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών οι επαγγελματίες θα διαπιστώσουν ότι σχεδόν το μισό εισόδημά τους θα καταλήγει στα κρατικά ταμεία.

Ακίνητα

Στους χαμένους του νέου προϋπολογισμού περιλαμβάνονται και εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία άνω των 150.000 ευρώ αφού το σχέδιο της μείωσης του φόρου κατά 10% μεσοσταθμικά δεν τους αγγίζει. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2019 όπου θα φανεί ότι ο προϋπολογισμός επιβαρύνεται με 265 εκατ. ευρώ για να κερδίσουν από μικροιδιοκτήτες ακινήτων φόρο της τάξης των 40 και 50 ευρώ το χρόνο. Στους φόρους περιουσίας, ο νέος προϋπολογισμός προβλέπεται μείωση σε σχέση με το 2018 καθώς από τα 3,063 δις. ευρώ που εκτιμάται ότι θα ανέλθουν φέτος,  θα περιοριστούν στα 2,801 δις. ευρώ το 2019 κυρίως λόγω της επικείμενης εφαρμογής των μειώσεων στους ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία έως 150.000 ευρώ.

Οι φόροι σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, αναμένεται να διαμορφωθούν το επόμενο έτος στα 51,127 δις. ευρώ, ποσό που βρίσκεται κοντά στο εκτιμώμενο ποσό των φορολογικών εσόδων για το 2018 το οποίο ανέρχεται στα 51,259 δις ευρώ. Ωστόσο τα καθαρά έσοδα, αυτά δηλαδή που προκύπτουν μετά την επιστροφή φόρων, εμφανίζονται αυξημένα κατά 1 δις. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα,  οι φόροι το 2019 διαμορφώνονται στα 46,423 δις. ευρώ από 45,418 δις. ευρώ που εκτιμάται ότι θα ανέλθουν φέτος.

Η αύξηση αυτή αποδίδεται στις μειωμένες κατά 1 ,17 δις. ευρώ επιστροφές εσόδων που προβλέπεται να γίνουν το 2019 σε σχέση με φέτος. Συγκεκριμένα οι επιστροφές εσόδων θα διαμορφωθούν στα 4,818 δις. ευρώ από 5,988 δις. ευρώ που υπολογίζεται να ανέλθουν μέχρι το τέλος του έτους.

Για άλλη μια χρονιά η χώρα μας κάνει πρωταθλητισμό στους έμμεσους φόρους. Από τα 51,127 δις. ευρώ των φόρων, τα 27,559 δις. ευρώ ή παραπάνω από τα μισά έσοδα θα προέλθουν από την έμμεση φορολογία η οποία πλήττει κυρίως τα χαμηλά στρώματα.  Επίσης 17,21 δις. ευρώ θα προέλθουν από τον ΦΠΑ,   7,381 δις. ευρώ από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης,  11,07 δις. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και 4,42 δις. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων.