Να κατευνάσει τα πνεύματα στους κόλπους της Ελλαδικής Εκκλησίας θα επιχειρήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά τις έντονες αντιδράσεις για το προσύμφωνο με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, το οποίο μεταξύ άλλων αφορά το μισθολογικό των κληρικών, καθώς και ζητήματα εκκλησιαστικής περιουσίας.

Μπορεί η Ιεραρχία κατά την θυελλώδη Σύνοδο της προηγούμενης Παρασκευής ουσιαστικά να έβαλε «ταφόπλακα» στα όποια σχέδια του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου για τη μισθοδοσία των εκκλησιαστικών λειτουργών, καθώς ομόφωνα αποφασίστηκε να μην υπάρξουν αλλαγές στο κομμάτι αυτό, ωστόσο η κυβέρνηση διαμηνύει με την κάθε ευκαιρία ότι μπορεί να προχωρήσει ακόμη και μονομερώς  στη σύνταξη νομοσχεδίου, στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου.

«Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις επί του ζητήματος θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, όταν έρθει η ώρα» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, καλώντας την εκκλησία «να κατανοήσει ότι δεν αποτελεί αρμοδιότητά της να αποφασίζει για θέματα τα οποία υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας, όπως, για παράδειγμα, ποιες ανάγκες υπάρχουν για δημοσίους υπαλλήλους».

Στο πλευρό της κυβέρνησης φαίνεται να συντάσσεται πάντως και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα μετά τη Σύνοδο της Ιεραρχίας. Μόνο που η ανακοίνωση η οποία εξεδόθη από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού δεν αναφερόταν απλά στη συνέχεια του διαλόγου με την Εκκλησία, αλλά και στο θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών, που αποτελεί «κόκκινο πανί» για την Ιεραρχία.

«Με ικανοποίηση χαιρετίζω την δήλωση του κ. πρωθυπουργού σχετικά με την ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και την συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Η από κοινού συνεργασία αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την εμβάθυνση των διακριτών μας ρόλων στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος.

Μια δήλωση η οποία οδήγησε ιεράρχες και κληρικούς να εκτιμούν ότι έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση της Συνόδου. Μάλιστα, ορισμένοι μητροπολίτες έφτασαν στο σημείο να δηλώνουν ότι πρόκειται για «εμπαιγμό» και εξέφρασαν τον φόβο πως «η επόμενη ημέρα μπορεί να είναι επώδυνη για το σώμα της Συνόδου της Ιεραρχίας».

Στο πλαίσιο αυτό, και μετά από τις έντονες επικρίσεις των κληρικών, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επιχειρεί να «ρίξει γέφυρες», ενημερώνοντάς τους για τη συμφωνία με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με εγκύκλιο σημείωμα που απέστειλε το απόγευμα της Τρίτης η Αρχιεπισκοπή προς τους κληρικούς της, το οποίο υπογράφει ο πρωτοσύγκελλος επίσκοπος Θεσπιών Συμεών, εντός της επόμενης εβδομάδας θα λάβουν χώρα συναντήσεις προκειμένου το σύνολο των κληρικών να ενημερωθεί για «υπηρεσιακά θέματα και τρέχοντα ζητήματα».

Σε αυτές, όπως είναι προφανές, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της μισθοδοσίας με τον κ. Ιερώνυμο να καλείται, σε εκρηκτικό κλίμα, να γίνει αποδέκτης της έντονης ανησυχίας των κληρικών, μεγάλη μερίδα των οποίων από την πρώτη στιγμή έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας.