Ο Γιάννης Μακρής δεν έδειχνε να φοβόταν τίποτα τον τελευταίο καιρό. Ηταν εντελώς ξέγνοιαστος και δεν μας είχε αναφέρει  για οποιαδήποτε απειλή. Δεν έπαιρνε μέτρα ασφαλείας και είχε μόνο έναν ιδιώτη φρουρό από την εταιρεία του που παρέμενε έξω από το σπίτι του από τις 10 το βράδυ μέχρι τις έξι το πρωί.  Κι αυτό θα το  ήξερε ο δολοφόνος.  Είχε κλείσει πριν από χρόνια όλες τις εκκρεμότητές του με την Αυστραλία κι είχε δώσει εξηγήσεις στην οικογένεια των Λιβανέζων επιχειρηματιών, ότι δεν έχει καμιά σχέση με την απόπειρα δολοφονίας του συγγενούς τους το 2009. Ασχολιόταν μόνο με την εταιρεία security που προσέφερε κι έργα καθαρισμού. Ηξερα ότι το καλοκαίρι τον είχε απασχολήσει μια σύμβαση στην Μύκονο με   δημόσια εταιρεία όπου  φαίνεται να υπήρχαν προστριβές…».

Αυτό ανέφερε μιλώντας προς «Το Βήμα»  ένας από τους στενούς φίλους  και συνεργάτες, με παρουσία στη Κύπρο, του 46χρονου Γιάννη Μακρή που έπεσε νεκρός από σφαίρες  αγνώστου πριν από δύο εβδομάδες, έξω από το σπίτι του στη Βούλα.

Η ΕΛ.ΑΣ συγκεντρώνει καταθέσεις από συγγενείς και φίλους του 46χρονου, προκειμένου να βρεθεί το κίνητρο του φόνου αλλά και οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί. Με βασικά ζητούμενα την συνεργασία που είχε και μ’ άλλους επιχειρηματίες στην εταιρεία security που συμμετείχε, την τυχόν εμπλοκή του σε  λαθρεμπορικές δραστηριότητες όπως κι άλλες παραμέτρους.

Ωστόσο ένα από τα ζητήματα που ερευνώνται  είναι η τυχόν συμμετοχή του Γιάννη Μακρή μαζί με άλλους γνωστούς του, με εταιρείες παράνομων στοιχημάτων  που είχαν εντοπισθεί το 2016 στα πλαίσια της έρευνας   για τη «μαφία των Ρομά». Η δράση της  είχε  αποκαλυφθεί τον Νοέμβριο του 2016 από το Τμήμα Ασφάλειας Αμαρουσίου κι είχε ακολουθήσει η σύλληψη συνολικά 41 ατόμων (κατηγορούνται συνολικά 115 άτομα) που φέρεται να συμμετείχαν σε περισσότερες από 1000 κλοπές , διαρρήξεις και ληστείες. Ανάμεσα στους κατηγορουμένους  ήταν κι ένας 41χρονος επιχειρηματίας και γνωστός κοσμικός που ήταν στενός φίλος του δολοφονηθέντα στη Βούλα.

Οπως αποκαλύπτει «Το Βήμα» τη περίοδο 2006-2007   η ΕΛΑΣ είχε καταγράψει 67  σελίδες  απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών του 41χρονου όπως κι άλλων προσώπων που αφορούσαν την δημιουργία και λειτουργία των διαδικτυακών εταιρειών στοιχημάτων Betwiz.org και Betwiz.com με αναφερόμενη έδρα στον 5ο όροφο κτιρίου στην  λεωφόρο Συγγρού στο  ύψος της Ν.   Σμύρνης .

Το υλικό αυτό στάλθηκε στη Εισαγγελία Αθηνών για να πραγματοποιηθεί ειδική δικαστική έρευνα  μόνο για αυτήν  την πτυχή της υπόθεσης των Ρομά.

Κι οι δύο αυτές εταιρείες  περιέχονται στην λίστα τω 1038 παράνομων στοιχηματικών εταιρειών  που είχε συντάξει τον Μάρτιο του 2018, η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.   Όμως η περαιτέρω έρευνα ανέδειξε σημαντικά στοιχεία. Οι εταιρείες αυτές μέσω υπεράκτιων εταιρειών ή άλλες με τα στοιχεία Blueinic. BV και ALPH34 LTD (ορισμένες με  έδρα τα νησιά Κουρασάο και την Μάλτα) φαίνεται να εκπροσωπούνται από γυναίκα ρωσικής καταγωγής με τα στοιχεία “Αnastasia Ryd. ” Όμως στη συνέχεια της αναζήτησης αποκαλύπτεται ότι η συγκεκριμένη γυναίκα φαίνεται να συνδέεται με ελληνική εταιρεία στοιχήματος και ηλεκτρονικού τζόγου με έδρα στην  λεωφόρο Αλίμου και εκπροσωπείται από Ελληνα επιχειρηματία με τέτοιου είδους δραστηριότητα όπως κι έναν Ελληνοαυστραλό που θεωρείται από τους πλέον στενούς φίλους του Παναγιώτη Μακρή με έδρα στην περιοχή της Γλυφάδας.  Από σχετικές αναζητήσεις διαπιστώθηκε ότι  οι εταιρείες αυτές διασυνδέονται με δέκα πλατφόρμες στοιχήματος    σε   χώρες  όπως η Ιταλία, η Βενεζουέλα κι άλλες. Ορισμένα  από αυτά τα πρόσωπα υποστήριξαν σε επικοινωνία μας ότι «ο δολοφονηθείς δεν είχε καμιά  εμπλοκή με το παράνομο στοίχημα και   δεν γνώριζε οτιδήποτε για ποδόσφαιρο …».