Ένα πολυτελές ξενοδοχείο κτισμένο σε βάθος 88 μέτρων, στο εσωτερικό ενός τεράστιου παλιού λατομείου, άνοιξε την Πέμπτη τις πύλες του στη Σανγκάη.

Το Intercontinental Shanghai Wonderland, γνωστό και ως Shimao Quarry Hotel, στην περιοχή Σονγκτζιάνγκ, καυχιέται για την αρχιτεκτονική του, το κατόρθωμα μηχανικής που αποτέλεσε η ανέγερσή του, και τη θέα από τα 363 δωμάτιά του στις απότομες πλευρές των βράχων.

Το πολυτελές ξενοδοχείο έχει 18 ορόφους διαθέτει εστιατόριο, πάρκο αναψυχής, χώρους ψυχαγωγίας, εγκαταστάσεις για διάφορα σπορ, όπως για αναρρίχηση σε βράχους και bungee jumping, σύμφωνα με τον κατασκευαστικό 'Oμιλο Shimao.

Το ξενοδοχείο έχει απέναντί του έναν τεχνητό καταρράκτη που πέφτει σε μια μικρή λίμνη στη βάση του λατομείου.

Το λατομείο λειτουργούσε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και η εκμετάλλευσή του έπαυσε το 2000 λόγω των νέων περιβαλλοντικών κανονισμών. Η μετατροπή του άρχισε το 2006, όταν ο κινεζικός όμιλος αποφάσισε να κατασκευάσει εκεί ξενοδοχείο. Χρειάστηκαν 12 χρόνια για την ολοκλήρωση του έργου.

Ο βρετανός αρχιτέκτονας Μάρτιν Τζόσμαν, ο οποίος υπογράφει τα σχέδια του ξενοδοχείου, είπε ότι το λατομείο αυτό αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον ίδιο και ότι βασικός του στόχος ήταν η πλήρης εναρμόνιση του ξενοδοχείου στο φυσικό του περιβάλλον και η προστασία της τοπικής πανίδας.

Το Intercontinental Wonderland απευθύνεται σε εύπορη πελατεία, οι τιμές ξεκινούν από 3.394 γιουάν (432 ευρώ) η βραδιά. Η τολμηρή κατασκευή του ήταν μια πραγματική αρχιτεκτονική πρόκληση και στοίχισε 254 εκατομμύρια ευρώ.

Το κύριο ζήτημα ήταν η πρόληψη από τις πλημμύρες μέσα στην κοιλότητα του λατομείου, που έχει βάθος 88 μέτρων και πλέον φιλοξενεί το πεντάστερο ξενοδοχείο.

«Είναι ένα εντελώς πρωτοποριακό έργο που ουδεμία σχέση έχει με αυτά που ξέραμε πριν», εξηγεί ο Τσενγκ Σιαοσιάνγκ, αρχιμηχανικός της κατασκευαστικής εταιρίας Shimao Property. «Δεν είχαμε αναφορές, φακέλους ή εμπειρίες να μας βοηθήσουν στην επίλυση των δυσκολιών, που ήταν πολλές». Πριν από την αρχή του εργοταξίου το 2013, ένα ποτάμι της γύρω περιοχής υπερχείλισε έπειτα από σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρισε το λατομείο.

Το ήμισυ του τεράστιου σκάμματος γέμισε νερό. «Αν κάτι παρόμοιο είχε συμβεί μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, οι συνέπειες θα ήταν τρομερές», υπογράμμισε. Προκειμένου αυτό να μην επαναληφθεί, οι αρχιτέκτονες κατασκεύασαν ένα φράγμα. Και ένας σταθμός άντλησης εγκαταστάθηκε για να ρυθμίζει το επίπεδο του νερού.

Οι σχεδιαστές του ξενοδοχείου δηλώνουν ότι το έργο τους είναι οικολογικό, καθώς τα εγκαταλειμμένα λατομεία μετατρέπονται συχνά σε χωματερές στην Κίνα.