Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει τους στόχους της για τον προϋπολογισμό του 2019 κόντρα στις προειδοποιήσεις της Κομισιόν και στο τελεσίγραφό της, το οποίο έληξε τα μεσάνυχτα της Τρίτης, για αναθεώρηση των προβλέψεων.

Λίγο πριν τη λήξη του τελεσιγράφου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα μεσάνυχτα της Τρίτης, και μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Ρώμη όπου συζητήθηκε το θέμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά Ματέο Σαλβίνι έδωσε στη δημοσιότητα δήλωση, σύμφωνα με την οποία η ιταλική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναθεωρήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, διατηρώντας τον στόχο της για το έλλειμμα στο 2,4% και για την ανάπτυξη στο 1,5%, αν και σημείωσε ότι θα υπάρξουν περισσότερες αποκρατικοποιήσεις και στενή παρακολούθηση των δημοσίων δαπανών.

«Ο προϋπολογισμός δεν αλλάζει, ούτε οι προβλέψεις για το έλλειμμα και την ανάπτυξη. Εχουμε την πεποίθηση ότι ο προϋπολογισμός είναι αυτός που χρειάζεται η χώρα για να ξαναμπεί στον σωστό δρόμο», ανέφερε από την πλευρά του ο Λουίτζι Ντι Μάιο, ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του λαϊκιστικού Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Η επιστολή στην Κομισιόν

«Ο στόχος μας είναι να διατηρήσουμε το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ, και δεσμευόμαστε να το διατηρήσουμε» σε αυτό το επίπεδο, πρόσθεσε, μετά το υπουργικό συμβούλιο στο οποίο προήδρευσε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Οικονομίας Τζοβάνι Τρία έστειλε επιστολή στις Βρυξέλλες, που θα παραληφθεί τις επόμενες ώρες, στην οποία εξηγεί την απόφαση της κυβέρνησης της Ρώμης, συνοδεύοντάς την με παρουσίαση μέτρων διαρθρωτικής προσαρμογής και επενδύσεων.

Η αντιπαράθεση Ρώμης – Βρυξελλών οδηγείται πλέον στα άκρα καθώς η ιταλική κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της σε ό,τι αφορά το προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο είχε απορρίψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τον περασμένο μήνα, η Κομισιόν — για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ — απέρριψε το προσχέδιο του ιταλικού κρατικού προϋπολογισμού, στο οποίο διατυπώνονται προβλέψεις για αύξηση του ελλείμματος, αντί της μείωσής του, βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ), ενώ χαρακτήρισε την πρόβλεψη της κυβέρνησης στη Ρώμη για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2019 υπερβολικά αισιόδοξο.

Ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων

Η Κομισιόν είχε ζητήσει από την ιταλική κυβέρνηση τον περιορισμό των δημοσιονομικών δαπανών ώστε να αρχίσει να μειώνεται ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ που ανέρχεται στο 131%.

Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της Επιτροπής, το έλλειμμα της Ιταλίας θα αγγίξει το 2,9% του ΑΕΠ το 2019 και το 3,1% το 2020, ενώ η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το 1,2%.

Η Ιταλία είχε περιθώριο έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης να απαντήσει και επισήμως στην Κομισιόν, καταθέτοντας νέο, βελτιωμένο προσχέδιο προϋπολογισμού.

Αρνούμενη να μεταβάλει τα στοιχεία του προϋπολογισμού της, κινδυνεύει να τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη «διαδικασία επί παραβάσει» για το «υπερβολικό έλλειμμά» της, η οποία επισύρει δυνητικά οικονομικές κυρώσεις που ισούνται με το 0,2% του ΑΕΠ της (δηλαδή ύψους περίπου 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ).

Μέρκελ και Μοσκοβισί: Ελπίζουμε να βρεθεί λύση

Απευθυνόμενη στο ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ επανέλαβε νωρίτερα την Τρίτη ότι η ΕΕ θέλει να «τείνει το χέρι» στην Ιταλία, χώρα-ιδρυτικό μέλος της. «Ελπίζω ότι θα μπορέσει να βρεθεί μια λύση», είπε.

Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και τις Δημοσιονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί απηύθυνε νέα έκκληση για διάλογο και σημείωσε ότι ελπίζει τα δύο μέρη να καταλήξουν σε «συμβιβασμό».

Οι ευρωεκλογές και ο ρόλος των αγορών

Σύμφωνα με τον αναλυτή Λορέντσο Κοντόνιο, ιδρυτή της εταιρείας LC Macro Advisors, η Ιταλία κατά πάσα πιθανότητα θα βρεθεί αντιμέτωπη με διαδικασία επί παραβάσει για το υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα «ως τα τέλη Ιανουαρίου».

Ωστόσο, η προθεσμία των τριών έως έξι μηνών για να προετοιμαστεί σχέδιο τροποποίησης του προϋπολογισμού της «θα της επιτρέψει να φθάσει στις ευρωεκλογές ανεμπόδιστα» και κατόπιν «δεν θα γίνει τίποτα ωσότου αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα Επιτροπή», το φθινόπωρο του 2019.

Για τον Κοντόνιο, αν δεν υπάρχει ταχεία ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα είναι οι κεφαλαιαγορές εκείνες που θα αναλάβουν τον ρόλο του «αληθινού φύλακα της δημοσιονομικής πειθαρχίας».

Οι συστάσεις του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ προειδοποίησε την Τρίτη ότι το σχέδιο της Ρώμης για την τόνωση της ανάπτυξης μέσω διόγκωσης του ελλείμματος θα κάνει τη χώρα ευάλωτη στην αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της και υπάρχει κίνδυνος να την οδηγήσει σε ύφεση, προτείνοντας αντ’ αυτού «συγκρατημένη» δημοσιονομική προσαρμογή για να μειωθεί το κόστος αναχρηματοδότησης του ιταλικού κρατικού χρέους (131% του ΑΕΠ).

Στην ετήσια αξιολόγησή του γα την οικονομική πολιτική της Ιταλίας, το ΔΝΤ σημείωσε ότι η όποια προσωρινή, βραχυπρόθεσμη τόνωση της ανάπτυξης από αυτό το δημοσιονομικό πακέτο υπερακοντίζεται από τον «σημαντικό κίνδυνο» ταχείας επιδείνωσης της κατάστασης των ιταλικών δημοσιονομικών.