Όταν η μικρή σου όντας στο Δημοτικό σου έλεγε για τα αγοράκια της τάξης της δεν φανταζόσουν ότι θα ερχόταν τόσο γρήγορα η στιγμή που το κοριτσάκι σου θα ζούσε την πρώτη της ερωτική απογοήτευση και θα έπρεπε να της συμπαρασταθείς (στη φωτό είναι οι Μακόλεϊ Κάλκιν και Άννα Κλάμσκι στo «My girl» του Χάουαρντ Ζιφ).

Για αρχή σταμάτα τα χάχανα με τον σύντροφό σου και συνειδητοποίησε ότι για την μικρή σου τα πράγματα δεν είναι απλά. Θυμήσου πόσο δύσκολο είναι να είσαι έφηβος και ερωτευμένος και λάβε τα μέτρα σου για να βοηθήσεις το παιδί. Γι’ αυτή είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία που δεν ξέρει πως να τη διαχειριστεί και χρειάζεται να την παρηγορήσεις και όχι μόνο.

Πάρ’ το σοβαρά. Ακόμη και αν δυσκολεύεσαι να κατανοήσεις όντας στη θέση του γονιού την κατάστασή της, αφού έχεις ξεχάσεις τα δικά σου πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, πως μεγέθυνες όντας ήσουν στην ηλικία της τα συναισθήματά σου, αναγνώρισε τι βιώνει και ποτέ μα ποτέ μην πεις «πως κάνεις έτσι» ή «δεν είναι και το τέλος του κόσμου».

Ακόμη και αν πιστεύεις ότι καλώς έγινε ότι έγινε στη συγκεκριμένη φάση, μιας και δεν ενέκρινες το πρόσωπο, που έκανε κολλητή παρέα, μην το πεις, στην μικρή, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Αυτό που μπορείς να πεις είναι ότι δεν αντέχεις να τη βλέπεις στεναχωρημένη. Αν θέλει να απομονώνεται στο δωμάτιό της, αν μιλά με τις ώρες με την κολλητή της στα τηλέφωνα, αν είναι διαρκώς μουτρωμένη, σεβάσου την ιδιωτικότητά της. Άφησε την. Αλλά ταυτόχρονα φρόντισε την. Π.χ. έλεγξε ότι τρώει καλά.

Παράλληλα δες τι μπορείς να κάνεις κάτι για να αισθανθεί κάπως καλύτερα. Ίσως να πάτε για ψώνια, να δείτε μια ταινία στον κινηματογράφο (όχι δακρύβρεχτη), μια βόλτα, ένα γεύμα κάπου που της αρέσει, να την κάνουν να ξεχαστεί.

Έτσι ή αλλιώς μην κάνεις το λάθος να την πιέσεις να σου ανοιχτεί. Δώστης να καταλάβει ότι είσαι δίπλα της και θα είσαι ανά πάσα στιγμή εκεί για όταν θελήσει, όταν είναι έτοιμη, να σου μιλήσει για τα συναισθήματά της και τις σκέψεις της, να την ακούσεις και να την παρηγορήσεις. Κάποια στιγμή θα το κάνει από μόνη της.

Η λήξη μιας σχέσης μπορεί να είναι αρκετά οδυνηρή για ένα παιδί ειδικά σε μικρές ηλικίες, καθώς δυσκολεύεται να κατανοήσει ότι μια αγάπη που σκέφτηκε ότι θα διαρκέσει έχει τελειώσει. Αυτό που έχει ανάγκη είναι μια ζεστή αγκαλιά και κάποιος που την αγαπάει και είναι εκεί ανά πάσα στιγμή για να την ακούσει. Ποιο καλύτερο πρόσωπο υπάρχει από έναν γονιό;