Το ένα μετά το άλλο ψέματα ρίχνει στην προεκλογική αρένα ο Αλέξης Τσίπρας θέλοντας να μοιράσει, όχι λεφτά αλλά ελπίδα προσλήψεων στο Δημόσιο. Η προαναγγελία 10.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα έγινε πλέον επίσημη εξαγγελία καθώς στη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στον Alpha, έδωσε και χρονοδιαγράμματα. Όπως είπε, εντός του 2019 θα προκηρυχθούν οι προσλήψεις των 10.000 δημοσίων υπαλλήλων σε θέσεις που θα προκύψουν έπειτα από την προωθούμενη συμφωνία κυβέρνησης και Εκκλησίας».

Και τόνισε ακόμη: «Κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω, αναγνωρίζουμε ότι πήραμε περιουσία από την Εκκλησία σε χαμηλότερο τίμημα. Και για να αποκαταστήσουμε τη βλάβη θα δίνουμε ένα επίδομα για τη μισθοδοσία των κληρικών. Και η εκκλησία θα αναγνωρίζει πως δεν έχει καμία αξίωση από την περιουσία και θα αποδεσμεύσει τους ιερείς από το μισθολόγιο. Και απελευθερώνονται 10.000 θέσεις από το Δημόσιο ώστε να κάνουμε προσλήψεις εκεί που χρειάζεται το κράτος (…) Θα προκηρυχθούν άμεσα από το 2019 ώστε να αρχίσουν να πληρώνονται αυτές οι θέσεις από το 2020».

Με τη λογική της «δημιουργικής ασάφειας, μάλιστα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο την επόμενη τριετία να γίνουν ακόμη και πάνω από 34 χιλιάδες προσλήψεις.

Με βάση, λοιπόν την εξαγγελία Τσίπρα, σε λίγους μήνες θα προκηρυχθούν οι θέσεις και μέχρι το 2020 θα έχουν επιλεγεί οι υποψήφιοι και θα έχουν πιάσει και δουλειά. Ο πρωθυπουργός κάνει μια τέτοια εξαγγελία γνωρίζοντας ότι:

1. Η συμφωνία με την Εκκλησία δεν έχει ολοκληρωθεί, μπορεί και να «παγώσει». Ειδικά στο θέμα της μεταφοράς των ιερέων σε άλλο καθεστώς από το δημοσιοϋπαλληλικό, θα υπάρξουν σίγουρα αντιδράσεις, ενστάσεις, προσφυγές στη Δικαιοσύνη. Αν όλα αυτά πάρουν μήνες ή και χρόνια, πώς θα αδειάσουν οι 10.000 θέσεις για να προσληφθούν άλλοι; Είναι τόσο σίγουρος ο κ. Τσίπρας ότι η Εκκλησία θα δώσει το πράσινο φως ή ότι δεν θα εγερθούν σοβαρά νομικά ζητήματα που θα τινάξουν στον αέρα τον σχεδιασμό; Και μην ξεχνάμε και το εξής. Σε μια έξαρση πλειοδοσίας για προεκλογικούς σκοπούς, ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2021 θα προσληφθούν τουλάχιστον 15 χιλιάδες εκπαιδευτικοί. Είναι μέσα στις 10.000 που ανακοίνωσε ο Τσίπρας ή είναι επιπλέον; Ρέει τόσο χρήμα στην Ελλάδα ώστε θα κάνουμε συνεχώς προσλήψεις την ίδια στιγμή που ήδη επί ΣΥΡΙΖΑ η μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο έχει αυξηθεί κατά 2 δις ευρώ; Όταν στενάζουν οι πολίτες από φόρους και εισφορές και οι επιχειρήσεις έχουν τσακιστεί από τις επιβαρύνσεις τα έσοδα θα διανέμονται για προσλήψεις;

2. Είναι τόσο σίγουρος ο κ. Τσίπρας ότι οι δανειστές θα αποδεχθούν την επιβάρυνση του προϋπολογισμού με 200 εκατ. ευρώ επιπλέον για τη μισθοδοσία των νέων υπαλλήλων; Διότι οι ιερείς θα συνεχίσουν να πληρώνονται από το κράτος. Αλλά πλέον με τη μορφή επιδότησης. Εχει πάρει η κυβέρνηση το πράσινο φως από την τρόικα για ένα τέτοιο σχέδιο;

3. Λέει ο πρωθυπουργός ότι έως το 2030 θα είναι τέτοια τα έσοδα από την αξιοποίηση της «ιερής» περιουσίας ώστε θα καλύπτει το κονδύλι για τη μισθοδοσία των παπάδων. Αναφέρει συγκεκριμένα στον Alpha: «Βάζουμε όλη την αμφισβητούμενη και τη μη αμφισβητούμενη εκκλησιαστική περιουσία στο Ταμείο Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας και από αυτή την αξιοποίηση, υπολογίζουμε ότι μέχρι το 2030 το κράτος να έχει τη δυνατότητα με αυτά τα έσοδα να καλύπτει το ποσό της επιδότησης». Δε λέει πότε θα γίνει αυτό, όμως, οι γνωρίζοντες το real estate στην Ελλάδα και κυρίως ότι δεν υπάρχει καν καταγραφή της περιουσίας αυτής, λένε ότι ούτε το 2030 μπορεί να υπάρξουν έσοδα. Αν υποθέσουμε ότι θα αρχίσει να καλύπτεται το κονδύλι σε 12 χρόνια από τώρα, τα 2,4 δις ευρώ (200 εκατ. επί 12 χρόνια) για τη μισθοδοσία των παπάδων, ποιος θα το καλύψει;

4. Μιλά ο κ. Τσίπρας για την ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας που είναι χρυσάφι. Τον ενημέρωσαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ακινήτων αυτών είναι μη αξιοποιήσιμα ή θα αποφέρουν ελάχιστα; Δεν μπορεί να περιμένει ο πρωθυπουργός από τα… βοσκοτόπια και τις παλαιές πολυκατοικίες να εισπράξει έσοδα. Οσο για τα φιλέτα; Ποια είναι αυτά άραγε;

Υπάρχει ενδιαφέρον για αγορά τους ή για αξιοποίηση τους; Και μήπως τελικά μιλάμε για μια περιουσία που η αξία της δεν είναι τόσο μεγάλη όσο ακούγεται και κυρίως δεν μπορεί να φέρει έσοδα παρά σε βάθος δεκαετιών; Επομένως «φούσκα» και η υπόσχεση για λεφτά από τα ακίνητα που θα έρθουν άμεσα.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια συνεχής προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης. Μια προσπάθεια να πουλήσει ελπίδα με την οκά η κυβέρνηση για να αποκομίσει εκλογικά οφέλη. Αλλωστε, οι υποσχέσεις δεν κοστίζουν τίποτε μέχρι να έρθει η ώρα να υλοποιηθούν. Αλλά από ποια κυβέρνηση και σε ποια δημοσιονομική κατάσταση είναι το ερώτημα. Ειδικά από τη στιγμή που η οικονομία δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, η ανάπτυξη «ψαλιδίζεται» στο 2%, η ανταγωνιστικότητα βουλιάζει, οι αγορές είναι κλειστές και θα παραμείνουν έτσι και οι επενδύσεις δεν έρχονται. Ομως, η κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ λειτουργούν μόνο με τη λογική της πολιτικής επιβίωσης σε μια αναβίωση του «λεφτά υπάρχουν».