Εξαιρετικά τεταμένο παραμένει το κλίμα στην πολιτική σκηνή της ΠΓΔΜ, καθώς με σημερινή του απόφαση, δικαστήριο της γείτονος πάγωσε τα οικονομικά στοιχεία του VMRO-DPMNE, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο έρευνας έπειτα από καταγγελίες για παράνομη χρηματοδότηση.

Η έρευνα των ανακριτών ξεκίνησε τον Μάιο του 2017 εις βάρος 14 ατόμων, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, έπειτα από καταγγελία ότι το κόμμα έλαβε παράνομη χρηματοδότηση ύψους 4,9 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, το πάγωμα των οικονομικών στοιχείων αφορά εισαγγελική έρευνα για το σκάνδαλο το οποίο συνδέεται και με σκάνδαλο υποκλοπών που ξέσπασε το 2015.

Όπως αναφέρεται, το VMRO-DPMNE δεν θα μπορεί ούτε να πουλήσει ούτε να νοικιάσει τα 69 ακίνητα που διαθέτει, μεταξύ των οποίων και το κτίριο των κεντρικών γραφείων που αποκαλείται και «Λευκό Παλάτι».

Σημειώνεται πως η απόφαση ήρθε λίγο αφότου το VMRO-DPMNE ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να νοικιάσει το κτίριο της έδρας του και να πουλήσει διαμέρισμα στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, Σκόπια.

Σε ανακοίνωσή του, ο γενικός γραμματέας του VMRO-DPMNE έκρινε ότι οι αποφάσεις των δικαστών είναι αβάσιμες, χωρίς επιχειρήματα.

Ο ίδιος κατηγόρησε, επίσης, ότι μετά την αποτυχία της κυβέρνησης να διασπάσει το κόμμα, η ηγεσία προσπαθεί τώρα να επιτύχει τον στόχο με πίεση μέσω άλλων θεσμών.