Μετά από έναν Σεπτέμβρη και έναν Οκτώβρη, που δεν απέφεραν τα προσδοκώμενα, αναθέρμανση της αγοράς προσδοκούν οι έμποροι από την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου, οπότε αρχίζουν  οι φθινοπωρινές ενδιάμεσες εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες έως και τις 15 Νοεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, επιτρέπεται  προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών, που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή του ποσοστού έκπτωσης.

Ερχεται και η Black Friday

Μια εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, έρχεται στις 23 Νοεμβρίου, η «Black Friday», η ημέρα των μεγάλων προσφορών, η οποία μάλιστα φέτος αναμένεται να έχει μεγαλύτερη διάρκεια και να επεκταθεί και σε νέες κατηγορίες, πέρα από τα καταστήματα τεχνολογίας και ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών συσκευών, απά τα οποία ξεκίνησε.

Η πρώτη «Black Friday» πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας προ διετίας και καθώς πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες προσφορές προϊόντων και υπήρξε έντονη συμμετοχή του καταναλωτικού κοινού, εμπλουτίζεται χρόνο το χρόνο.

Πότε και πως άρχισε

Στην αγορά της Αμερικής, η Black Friday πέφτει πάντα την πρώτη Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών. Ο θεσμός της Black Friday ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 στις ΗΠΑ, αν και υπάρχουν αναφορές και από το 1932, όταν την εποχή του μεγάλου Κραχ, οι καταστηματάρχες έπρεπε να κάνουν εξευτελιστικές προσφορές για να μπορέσουν να βγάλουν τα προς το ζην.

Οσο για το πώς προέκυψε το όνομα Black Friday υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές. Η μία αναφέρει πως επειδή στη δεκαετία του 1960 οι αποδείξεις ήταν χειρόγραφες, οι καταστηματάρχες είχαν δύο χρώματα μελανιού, ένα κόκκινο για να γράφουν τις μέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και ένα μαύρο για τις μέρες με θετικό ισολογισμό. Αλλοι αποδίδουν το μαύρο χρώμα στις… μαύρες μέρες των καταστηματαρχών, μιας και οι προσφορές που κάνουν καταστρέφουν την κερδοφορία τους. Μια τρίτη εκδοχή αναφέρει πως ο όρος εφευρέθηκε από τους τροχονόμους στη Φιλαδέλφεια, οι οποίοι όταν άρχισε να καθιερώνεται ο θεσμός, είδαν μπροστά στα μάτια τους να εξελίσσεται ένα κυκλοφοριακό χάος.

Έτσι ή αλλιώς πριν βγείτε στην αγορά για ψώνια  καλό είναι να έχετε ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θέλετε να προμηθευτείτε, αλλά και να έχετε πραγματοποιήσει μια  μικρή έρευνα τιμών ώστε να πετύχετε την καλύτερη δυνατή τιμή.