Ο Standard & Poor’s διατήρησε την αξιολόγηση της Ιταλίας στο BBΒ, αλλά μετέβαλε την πρόβλεψη για την οικονομική προοπτική (outlook) της χώρας από «σταθερή» σε «αρνητική».

Η απόφαση δίνει ανάσα στους επενδυτές, οι οποίοι περίμεναν την υποβάθμιση της χώρας στα βήματα που χάραξε ο Moody’s πριν από δυο εβδομάδες.

Στην ανάλυσή του ο οίκος εκτιμά ότι «τα δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης κινδυνεύουν να αποδυναμώσουν την ανάπτυξη της χώρας. Τα μέτρα αυτά συνιστούν αλλαγή πορείας σε σχέση με την ενίσχυση της δημοσιονομικής πολιτικής του παρελθόντος, αλλά και μερική οπισθοχώρηση σε σχέση με την προηγούμενη μεταρρύθμιση των συντάξεων».

Εκφράζει επίσης την ανησυχία του ότι το έλλειμμα μπορεί να ζημιώσει τον ιδιωτικό τομέα και θεωρεί «αισιόδοξες» τις προβλέψεις που επεξεργάστηκε η ιταλική κυβέρνηση για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Σημειώνει δε ότι «η οικονομική και φορολογική πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης μείωσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, όπως αποδεικνύει η αύξηση των επιτοκίων των ιταλικών ομολόγων και η δυσκολία των τραπεζών να έχουν πρόσβαση στην αγορά των κεφαλαίων».