Η Άγκυρα συνεχίζει να παίζει με τους μαρκαδόρους της, βάφοντας την ελληνική ΑΟΖ στα χρώματα που επιθυμεί. Αχόρταγη, ορέγεται και τα πετρέλαια της Κρήτης.

«Μόνο εξαιτίας του Καστελόριζου δίνουν στην Τουρκία τις κόκκινες περιοχές και τις υπόλοιπες αυτές πράσινες περιοχές τις παίρνουν εκείνοι. Αυτός ο ισχυρισμός, ο οποίος δεν χωράει στο νου, οπωσδήποτε είναι απαράδεκτος» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

«Η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ στο σύνολό της, θα καθοριστεί βάσει του διεθνούς δικαίου και ασφαλώς όχι λαμβάνοντας υπόψη ανυπόστατες και αυθαίρετες θεωρίες που υιοθετεί η παραβάτης του διεθνούς δικαίου Τουρκία»

Η Τουρκία κοκκινίζει παντελώς αυθαίρετα όλη αυτή την έκταση των 145 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.  Αν και τα 104 χιλιάδες, ανήκουν στην ελληνική ΑΟΖ, σύμφωνα με εργασία του πανεπιστημίου της Σεβίλλης το 2001.

22 χρόνια μετά το «γκρι» στη Γαύδο, η Τουρκία προβάλλει αξιώσεις και στην περιοχή που θα περάσουν οι υποθαλάσσιοι αγωγοί

Για πρώτη φορά μάλιστα εγγράφως, προβάλλει τον ισχυρισμό -ούτε λίγο, ούτε πολύ- ότι θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης της ανήκει.

«Είναι πρόκληση, αλλά όχι καινούργια. Πριν από 22 χρόνια Τούρκος στρατηγός είχε φτάσει στο σημείο, να χαρακτηρίσει γκρίζα ζώνη τη Γαύδο» σημειώνει ο διεθνολόγος, Θάνος Ντόκος.

Δεν είναι τυχαίο ότι από την περιοχή, στην οποία επιχειρεί εντελώς παράλογα να εγείρει αξιώσεις η Τουρκία, θα περάσουν τα μεγάλα υποθαλάσσια δίκτυα, τόσο της μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, όσο και του αγωγού φυσικού αερίου.

Πηγή: Star