Η αντίδραση που περίμενε ο Ντέιβιντ Μπλάτ από τους παίκτες του ήρθε την κατάλληλη στιγμή κόντρα στην ομάδα της καρδιάς του την Μακάμπι. Ο Ολυμπιακό με ηγέτη τον Σπανούλη νίκησε (88-80) χωρίς να κινδυνέψει στο ελάχιστο και βρίσκοντας ρυθμό μετά το πρώτο δεκάλεπτο.

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς με τον Νίκολα Βούιτσιτς πρώην συμπαίκτες στον Ολυμπιακό αλλά και έχοντας φορέσει τις φανέλες και των δύο ομάδων βρέθηκαν δίπλα δίπλα στο παρκέ, πλέον όχι για να παίξουν αλλά για να παρακολουθήσουν ένα συναρπαστικό παιχνίδι. Που είχε ξεκάθαρο φαβορί τους γηπεδούχους από τη στιγμή μάλιστα που εκτός του (από την αρχή της σεζόν τραυματίας) απόντα Πάργκο, η Μακάμπι στερήθηκε και τις υπηρεσίες του Σκότι Ουίλμπεκιν, του παίκτη που ανέδειξε πέρυσι ο Μπλάτ στον απόλυτο ηγέτη της Νταρουσάφακα με τον οποίο και κατέκτησε το Eurocup. Μάλιστα το καλοκαίρι, μόλις είχαν ακουστεί οι πρώτες πληροφορίες που ήθελαν τον Ντέηβιντ Μπλάτ να είναι υποψήφιος για τον πάγκο των Ερυθρολεύκων φούντωσαν τα σενάρια περί μετακόμισης του Ουίλμπεκιν στον Πειραιά, τα οποία έμειναν…σενάρια καθώς τελικά ταξίδεψε στο Τελ Αβίβ.

«Βγάλαμε την ενέργεια που θέλαμε κόντρα σε μια πολύ επικίνδυνη ομάδα η οποία μέσα σε δύο λεπτά μπορεί να σου γυρίσει το παιχνίδι. Το καλό ήταν ότι ήμασταν αρκετά συγκεντρωμένοι και με τον τρόπο που παίζουμε βγάζουμε αρκετούς παίκτες πρωταγωνιστές» τόνισε ο Γιώργος Πρίντεζης, που δικαιολόγησε τα επιπόλαια λάθη, όχι μόνο στο γεγονός ότι η ομάδα είναι κατά το ήμισυ νέα και χρειάζεται να βρει χημεία και ρυθμό, αλλά και επειδή προσπαθεί να παίξει αρκετά γρήγορα».

Το πιο ευχάριστο για την ελληνική ομάδα ήταν ακριβώς αυτό που είπε ο υπαρχηγός της, ότι είχε αρκετούς και διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων με Σπανούλη (16π.) και Ουίλιαμς-Γκός (14π.) να δίνουν και το ρυθμό στην ομάδα ενώ οι Πρίντεζης (13π.), Τουπάν (15π.) και ΛεΝτέι (12π.) να δίνουν λύσεις και στην άμυνα. Οσο για το Βεζένκοφ για ένα ακόμα παιχνίδι ήταν εξαιρετικός τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα (7π. και 8 ριμπ.) και ήταν ο αθόρυβος mvp της ομάδας.

Στο πρώτο ημίχρονο οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν 45-37 βρίσκοντας ρυθμό στο δεύτερο δεκάλεπτο με τους Σπανούλη, Πρίντεζη και Ουίλιαμς-Γκός να οδηγούν τον Ολυμπιακό. Ο οποίος είχε βρεθεί πίσω (11-18 στο 7’) κυρίως χάρις στην ευστοχία του Τζόνι Ο’ Μπράιαντ (είχε πολύ γρήγορα τους 7 από τους 10 πόντους του που σημείωσε στο ημίχρονο) αλλά και την άμυνα των φιλοξενουμένων που είχε βγάλει εκτός ρυθμού τους παίκτες του Ντέιβιντ Μπλάτ, οι οποίοι μάλιστα δεν μπορούσαν να πάρουν βοήθεια από την περιφέρεια σε αυτή την πρώτη περίοδο (1/6 τρίποντα).

Όμως οι Πειραιώτες άρχισαν να βρίσκουν περιφερειακά σουτ (3/4 τρίποντα στο δεύτερο δεκάλεπτο) κάλυψαν τη διαφορά στα ριμπάουντ και πήραν κεφάλι και στο σκορ με 29-24 στο 13’ (με σερί 11- 3) πιέζοντας πολύ στην άμυνα και βγάζοντας με τη σειρά τους αυτοί εκτός ρυθμού τους αντιπάλους τους.

Η πίεση του Ολυμπιακού έγινε ακόμα μεγαλύτερη στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου και με ένα γρήγορο 9-2 σερί με ηγέτη τον Σπανούλη ξέφυγε ακόμα και με 15 πόντους (54-39 στο 22’) αλλά από πλευρά Ισραηλινών είχε «ζεσταθεί» ο κορυφαίος παίκτης τους στον αγώνα, ο Ντεάντρε Κέιν ο οποίος και ήταν η αιτία που η Μακάμπι ξαναμπήκε στο παιχνίδι μαζεύοντας τη διαφορά (61-56 στο 28’).

Όμως ο Ουίλιαμς-Γκός είχε μεγάλα κέφια, έτρεξε την ομάδα και με δικό του καλάθι η διαφορά ανέβηκε και πάλι στους 15 πόντους (75-60 στο 33΄), με τους Ισραηλινούς να δείχνουν σε εκείνο το σημείο ανήμποροι να αντιδράσουν.

Αλλά ο Κέιν ήταν ασταμάτητος, την ώρα που οι γηπεδούχοι άρχισαν να είναι λίγο επιπόλαιοι στην επίθεση σημειώνοντας μόλις 4 πόντους στα επόμενα τέσσερα λεπτά. Το σερί της Μακάμπι (11-4) ήταν αυτό που έδωσε νέο ενδιαφέρον στο παιχνίδι μειώνοντας σε 79-71, αλλά εκεί ο Αξελ Τουπάν πέτυχε ένα μεγάλο τρίποντο και έδωσε και πάλι αέρα 11 πόντων στον Ολυμπιακό οι παίκτες του οποίου όμως θα πρέπει να ξαναδούν αρκετά στο βίντεο το τελευταίο δίλεπτο του αγώνα, όπου εκτός από νευρικότητα είχαν και επιπολαιότητα σε απλές φάσεις χωρίς τελικά να κινδυνέψουν.

Το δεύτερο γκολ στο Λουξεμβούργο γέμισε ξαφνικά το ΣΕΦ, καθώς όσο ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός ήταν στο «ρευστό» 1-0 στις εξέδρες του φαληρικού σταδίου δεν είχαν μαζευτεί ούτε οι 1000 από τους 7000 θεατές που είδαν τελικά το παιχνίδι !

Ολυμπιακός (22/35 δίποντα, 9/21 τρίποντα, 17/22 βολές, 21-5 ριμπάουντ, 18 ασίστ, 4 κλεψίματα, 1 κοψιμο, 12 λάθη): Ουίλιαμς-Γκος 14 (6/8 διπ., 3 ριμπ.), Τουπάν 15 (4/5 τρίποντα), Σπανούλης 16 (2/4 διπ., 3/6 τρίποντα, 5 ασίστ, 4 λάθη), Τίμα 3 (1), Μιλουτίνοβ 2, Στρέλνιεκς, Βεζένκοβ 7 (8ριμπ.), Πρίντεζης 13 (6/9 διπ.), Παπανικολάου 6 (1), Μάντζαρης, ΛεΝτέι 12.

Μακάμπι Τελ Αβίβ (22/44 δίποντα, 9/23 τρίποντα, 9/12 βολές, 19-8 ριμπάουντ, 14 ασίστ, 10 κλεψίματα, 10 λάθη): Ρέι, Ο’ Μπράιαντ 12 (1), Καλογιάρο 6 (2), Ρολ 12 (2), Κέιν 22 (6/8 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 1/4 βολές, 3 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 3 κλεψίματα), Τάιους 2, Ντιμπαρτολομέο 12 (1/7 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Κοέν, Μπλακ 10 (4/8 δίποντα, 2/2 βολές), Ζούσμαν 4.