Τα σχολεία άρχισαν, το φθινόπωρο μέσιασε και ο καιρός κρύωσε αρκετά, και οι ιώσεις της εποχής έκαναν την εμφάνισή τους μαζί με τα βηχαλάκια και τις βουλωμένες μυτούλες. Κι όμως υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να θωρακίσεις την υγεία του παιδιού σου, έχοντας κατά νου ότι το βλαστάρι σου ενδέχεται να αρρωστήσει κάποιες φορές μέσα στη χρονιά.

Προνοώντας φρόντισε να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό του σύστημα μέσω της διατροφής, και της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, αλλά και μελιού αντί για ζάχαρη.

Επίσης φρόντισε να ενυδατώνεται αφού η καλύτερη κυκλοφορία του αίματος επιτρέπει στα λευκά αιμοσφαίρια να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τους ιούς. Να θυμίζεις στο παιδί σου να μην πίνει από το ίδιο ποτήρι που ήπιαν άλλοι, ακόμα και τα αδέλφια του.

Είναι σημαντικό το παιδί σου να κοιμάται καλά και να ξεκουράζεται, αφού η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμήσει μια λοίμωξη.

Δεδομένου ότι οι αρκετοί ιοί εισέρχονται στο σώμα μέσω των χεριών, που αγγίζουν στόμα, μύτη και μάτια, μάθε στο παιδί να πλένει τακτικά και με προσοχή τα χέρια του για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Επίμενε να κάνει συχνότερα μπάνιο και να αλλάζει ρούχα.

Επίσης, μάθε το να προστατεύει τον εαυτό του, δηλαδή να μην πηγαίνει κοντά σε παιδιά που βήχουν ή φτερνίζονται, να μην ανταλλάσσει προσωπικά είδη, όπως παγουρίνο ή μολύβια. Δείξε του πώς να βήχει βάζοντας τον αγκώνα του μπροστά από το στόμα και όχι το χέρι, για να προστατέψει τον εαυτό του και τα άλλα παιδιά.

Φρόντισε να κάνει κάποια αθλητική δραστηριότητα, που ενισχύει το ανοσοποιητικό του σύστημα και το βοηθά να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.

Συζήτησε με τον παιδίατρο αν χρειάζεται να ενισχύσεις τον οργανισμού του παιδιού με κάποιο τρόπο, π.χ. με βιταμίνη C ή αν πρέπει να εμβολιαστεί.

Μην το στέλνεις σχολείο όταν είναι άρρωστο, γιατί έτσι και προστατεύεις τα άλλα παιδιά και αποφεύγεις τον κίνδυνο να ξανακυλήσει.

Μην αμελείς το καθημερινό αερισμό του παιδικού δωματίου και γενικά του σπιτιού σας.

Φρόντισε ώστε το φαρμακείο του σπιτιού να έχει θερμόμετρο, τα απαραίτητα παυσίπονα και αντιπυρετικά, αλατόνερο και φυσιολογικό ορό για τη μύτη του και ότι άλλο θεωρείς ότι χρειάζεται. Και καλή δύναμη!