Η οικονομία της Ιταλίας υποβαθμίστηκε κατά μια βαθμίδα από την κατηγορία «Baa2» στην «Baa3», εν μέσω των αντιπαραθέσεων ανάμεσα στη Ρώμη και τις Βρυξέλλες για τον ιταλικό προϋπολογισμό.

Ο Moody’s επικαλείται για την απόφασή του τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ιταλίας, μετά την αύξηση του στόχου για το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 2,4% του ΑΕΠ καθώς και τις συνέπειες από τη μη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι το χρέος της χώρας θα σταθεροποιηθεί στο 130% αντί να ακολουθήσει πορεία μείωσης, σε συνδυασμό με τις ασθενέστερες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης που ενδέχεται να οδηγήσουν και στην αύξησή του.

«Δεν υπάρχει μεταρρυθμιστικό σχέδιο»

Εκτιμάται επίσης ότι δεν υπάρχει συνεκτικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των υποτονικών αναπτυξιακών επιδόσεων της Ιταλίας σε βιώσιμη βάση.

Βάσει αυτών των δεδομένων, προβλέπει ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ, παρά την πρόσφατη επιτάχυνση, θα επιβραδυνθεί στο 1%, ενώ θεωρεί ότι τα επεκτατικά μέτρα που προτίθεται να υιοθετήσει η ιταλική κυβέρνηση θα έχουν πολύ περιορισμένο αντίκτυπο στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Το αξιόχρεο της Ιταλίας βρισκόταν σε καθεστώς υποβάθμισης από τις 25 Μαΐου. Μετά την αποψινή εξέλιξη ωστόσο ο οίκος αξιολόγησης επανέφερε το outlook σε «θετικό».