Πόσες φορές δεν έχετε βρεθεί σε ένα παιχνιδάδικο για να ψωνίσετε ένα δώρο για το παιδί σας ή το ανιψάκι σας, ή το μικρούλι κάποιου δικού σας και έχετε πελαγώσει επειδή δεν ξέρετε τι να επιλέξετε; Τα παιχνίδια που κυκλοφορούν είναι χιλιάδες και θα έλεγε κάποιος ότι η επιλογή είναι μια εύκολη υπόθεση, ωστόσο δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα, αν το σκεφτείς λιγάκι.

Το κύριο όταν επιλέγεις ένα παιχνίδι για ένα παιδί ακόμη και αν σου το έχει ζητήσει το ίδιο, είναι να ελέγξεις ότι όντως είναι κατάλληλο για την ηλικία του και ακόμη πιο σημαντικό ότι είναι ασφαλές για την ηλικία του.

Δεδομένου ότι τα παιδιά 9-24 μηνών έχουν μεγάλη πιθανότητα να «στραβοκαταπιούν» μικρά αντικείμενα που περιλαμβάνει το παιχνίδι που τους χαρίσατε, φροντίστε ώστε το παιχνίδι που θα διαλέξετε να αρμόζει στις ικανότητες και τις δεξιότητες του παιδιού. Τα μικρά αντικείμενα το ίδιο επικίνδυνα για παιδιά  μέχρι τριών ετών.

Να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες που αναφέρουν για ποιες ηλικίες προορίζεται το παιχνίδι, καθώς και τις οδηγίες χρήσης για να είστε σίγουροι ότι είναι κατανοητές.

Ποτέ μην τυλίγετε τα δώρα με πλαστικό περιτύλιγμα, γιατί μπορεί να λειτουργήσει σαν παγίδα.

Τα τοξικά παιχνίδια είναι επιβλαβή για την υγεία των παιδιών. Συνεπώς, πρέπει να είστε προσεκτικοί κατά την επιλογή μαρκαδόρων κ.ο.κ.

Τα set χημείας και τα παιχνίδια που συμπεριλαμβάνουν ηλεκτρικά εξαρτήματα ή εξαρτήματα που θερμαίνονται, θα πρέπει να δίνονται σε παιδιά άνω των 10 ετών και ιδανικά να χρησιμοποιούνται υπό την επίβλεψη ενηλίκων. Ηλεκτρικά παιχνίδια να αγοράζετε μόνο σε παιδιά μεγαλύτερα των 12 χρονών.

Ειδικά στα βρέφη και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν αγοράζουμε ποτέ παιχνίδια που έχουν μικρά κομματάκια, ούτε παιχνίδια, με μεγάλα λουριά ή σχοινί. Επίσης, μην αγοράζετε παιχνίδια που μπορεί να σπάσουν και να αφήσουν αιχμηρές γωνιές. Αν θέλετε να τους χαρίσετε ένα μπαλόνι, πρέπει πρώτα να το φουσκώσετε και μετά να τους το δώσετε.

Στα παιδιά σχολικής ηλικίας όταν αγοράσετε ένα ποδήλατο. skate board, πατίνια, καλό θα ήταν  πάρετε μαζί και τον απαιτούμενο εξοπλισμό ασφαλείας (κράνος κ.ο.κ.) αλλά και να μάθετε στο παιδί να το χρησιμοποιεί. Αν αγοράσετε βελάκια σιγουρευτείτε ότι το άκρο τους δεν είναι σκληρό ώστε να μπορεί να τραυματίσει άλλο παιδί στο πρόσωπο. Αποφύγετε την αγορά αεροβόλων κ.ο.κ., διότι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς. Σιγουρευτείτε ότι το δίχτυ που έχουν κάποια παιχνίδια δεν αποσυνδέεται εύκολα από το υπόλοιπο παιχνίδι.

Προτιμήστε να αγοράσετε στα παιδιά παιχνίδια που θα τους προσφέρουν γνώσεις, θα τροφοδοτήσουν τη φαντασία τους, και θα αναπτύξουν τις δεξιότητες τους. Και κυρίως φροντίστε να βρείτε χρόνο να παίξετε μαζί τους.