Η νικήτρια ομάδα του In Progress Feedback Festival 2018 του Κινητήρα, Int. P φιλοξενείται στον Κινητήρα (Ερεχθείου 22, Αθήνα, τηλ. 2109248328, είσοδος 8-10 ευρώ) για δυο παραστάσεις χορού, με τίτλο «puzzle (D)» στις 13 και 14 Οκτωβρίου.

Η ομάδα Int.P. δηλαδή οι Μαρία Παπακωνσταντίνου, Μαριάννα Καραβίδα και Νικόλας Χατζηβασιλειάδης στήνουν μια παράσταση με εκκίνηση την αρχή πως υπακούοντας τα σώματα μας υπάρχουμε, ενυπάρχουμε, συνυπάρχουμε. Δημιουργούμε δεσμούς και τους σπάμε. Ή τους αφήνουμε να γίνουν κάτι άλλο στην κυκλική ροή των ιστοριών μας. Γραμμές παράλληλες, τεμνόμενες, ευθείες, καμπύλες, τεθλασμένες. Κάθε αρχή ένα τέλειο τέλος. Κάθε τέλος όλες οι επόμενες αρχές. Και εμείς ποτέ ξανά οι ίδιοι.

Παράλληλα, πριν την παράσταση η Μαρία Παπακωνσταντίνου και η Μαριάννα Καραβίδα την Κυριακή 14 Οκτωβρίου από τις 17.30 έως τις 19.30 θα δώσουν ένα Masterclass σύγχρονου χορού, αυτοσχεδιασμού και partnering (κόστος 15 ευρώ).

Δηλαδή ένα μάθημα σύγχρονου χορού για τη δύναμη, την αντοχή, τη μουσικότητα και τη δυναμική παρουσία του/της χορευτή-τριας, που επιτυγχάνεται με συνδυασμούς εντός και εκτός πατώματος. Ο αυτοσχεδιασμός αποτελεί κομμάτι του μαθήματος ως μέσο της προσωπικής ανάπτυξης των χορευτών. Κατά τη διάρκεια του partnering οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν τις δυνατότητες του σώματός τους σε σχέση με άλλα σώματα, ενώ θα διδαχθούν έτοιμα μέρη από το τελευταίο έργο της ομάδας. Οι κυριότεροι στόχοι του μαθήματος είναι να αναπτύξουν οι συμμετέχοντες ένα δημιουργικό μυαλό, αντοχή, μουσικότητα αλλά και να αποκτήσουν χρήσιμα εφόδια για την προσωπική τους εξέλιξη.

Λίγο πριν το ζέσταμα για τις παραστάσεις της, η ομάδα μίλησε στα «Νέα» για την έμπνευση πίσω από το χορό της.

1) Πώς προέκυψε η ιδέα για την παράσταση?

Όλα ξεκίνησαν από το In Progress Feedback Festival 18 που διοργανώθηκε από τον Κινητήρα. Η θεματική ομπρέλα κάτω από την οποία διοργανώθηκε το φεστιβάλ ήταν αυτή της Αναγέννησης. Εκεί παρουσιάσαμε το work in progress με τίτλο De Pueritia και ύστερα από ψηφοφορία του κοινού κατακτήσαμε την πρώτη θέση. Ακολούθησε η συμπαραγωγή με τον Κινητήρα όπου συνεχίσαμε πάνω σε αυτή την θεματική. Το έργο puzzle(D) είναι το αποτέλεσμα αυτής της συμπαραγωγής σε συνεργασία της ομάδας μας Int.P με τον Νικόλα Χατζηβασιλειάδη.

2)Ο τίτλος της παράστασης από πού είναι εμπνευσμένος;

Ξεκινώντας να δουλεύουμε το κομμάτι μας καταπιαστήκαμε με την ιδέα του πως μια αρχή μπορεί να είναι το τέλος ή το τέλος μια αρχή. Το puzzle(D) είναι ένα παζλ πολλών κομματιών που συνδέονται το ένα με το άλλο στο τέλος, είτε στην αρχή του κάθε μέρους κρατώντας κάποια στοιχεία από προηγούμενο. Tην δομημένη αυτή μορφή όμως την σπάει είτε η εναλλαγή των κατευθύνσεών μας στο χώρο ή οι εναλλαγές ρυθμών με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια αίσθηση μπερδέματος. Οπότε κρατώντας αυτά τα δυο στοιχεία εμπνευστήκαμε τον τίτλο puzzle(D)

3)Οι γραμμές και οι καμπύλες πού συναντιούνται για να γίνουν χορός και κίνηση;

Οι γραμμές και οι καμπύλες για να γίνουν κίνηση/χορός συναντιούνται στο σώμα μας. Η κίνηση/ χορός υπάρχει στην καθημερινότητά μας από το πρωί που θα σηκωθούμε από το

κρεβάτι μέχρι την ώρα που θα πέσουμε για ύπνο, ακόμα και όταν κοιμόμαστε. Το σώμα μας λόγω της φύσης του, για να ζήσει πρέπει να αναπνέει και μέσω αυτής της λειτουργίας κινείται/χορεύει. Όσο για τις γραμμές και τις καμπύλες και αυτές συναντιούνται και εναρμονίζονται στα σώματά μας. Το σώμα μας έχει μια δική του γλώσσα που άλλοτε συνομιλεί με γραμμές , άλλοτε με καμπύλες και σχεδόν πάντα και με τα δύο ταυτόχρονα ανάλογα με το τι θέλει να εκφράσει.

4)Η αρχή πως όταν ακούμε τα σώματά μας υπάρχουμε, ενυπάρχουμε και συνυπάρχουμε, αν εφαρμοζόταν εκτός σκηνής, πού θα μπορούσε να μας οδηγήσει;

Αν ακούγαμε το σώμα μας θα υπήρχαν λιγότερα προβλήματα και περισσότερη ελευθερία. Η φύση της δουλειάς μας είναι να μάθουμε να ακούμε μέσω του σώματός μας, να μάθουμε να εκφραζόμαστε με αυτό και μέσα από αυτό. Αν αφήναμε το σώμα μας να λειτουργήσει χωρίς να σκεφτόμαστε , τότε όλα θα ήταν πολύ πιο εύκολα. Το σώμα μας γνωρίζει πώς να μας προστατεύσει και πώς να αυτογιατρευτεί, χρειάζεται όμως χρόνο. Σκοπός είναι να μάθουμε να ακούμε το σώμα μας και να το εμπιστευόμαστε. Γιατί το σώμα δεν ψεύδεται ποτέ.

5)Την Κυριακή θα δώσετε ένα masterclass. Πώς μπορεί ένας καθημερινός άνθρωπος σε μόλις δύο ώρες να «ξεκλειδωθεί» πραγματικά και να συμμετέχει σε αυτοσχεδιασμούς και partnering;

Κυριότερος στόχος μας είναι οι συμμετέχοντες να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία του μαθήματος για την προσωπική τους εξέλιξη. Σαφώς για έναν καθημερινό άνθρωπο με καμία ή ελάχιστη επαφή με τον χορό δύο μόλις ώρες μαθήματος δεν είναι αρκετές για να ‘’ξεκλειδωθεί’’, ωστόσο με την σωστή καθοδήγηση ίσως γίνει η αρχή για την πορεία προς αυτήν την κατεύθυνση.