Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, προχώρησαν το πρωί οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό στο πλαίσιο της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που κήρυξαν για σήμερα (11 Οκτωβρίου) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ), ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), καθώς και άλλα σωματεία εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ.

Μεταξύ των αιτημάτων τους, είναι να δημοσιοποιηθεί «ο πλήρης κατάλογος των παραχωρηθέντων μνημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος που ανήκουν στον ελληνικό λαό και παραδόθηκαν στο Υπερταμείο των δανειστών, όπως και οι όροι παράδοσής τους».

«Ο λόγος της απεργιακής αυτής κινητοποίησης είναι η παραχώρηση-παράδοση κτιρίων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο που δημιουργήθηκε για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους προς τους δανειστές της χώρας» επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, η οποία ζητεί άμεση συνάντηση με την πολιτική ηγεσία «όχι απλά για τη θεσμική κατοχύρωση της άρσης της παράδοσης αλλά και για τη δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου που θα κάνει αδύνατη στο μέλλον παρόμοια προσπάθεια παραχώρησης κυριότητας αλλά και διαχείρισης».

Το πρωί η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Στρατής συναντήθηκαν στον χώρο της Ακρόπολης με εκπροσώπους των εργαζομένων, τους διαβεβαίωσαν ότι δεν παραχωρούνται στο Υπερταμείο αρχαιολογικοί χώροι κι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα για την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου στις 18.00 στο ΥΠΠΟΑ.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν βγάλει εισιτήριο σήμερα για να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους και δεν θα μπορέσουν να το κάνουν. Δεν νομίζω ότι αυτό συμβάλλει στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς» δήλωσε στην ΕΡΤ η υπουργός Πολιτισμού, ενώ τόνισε πως «είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο με τους εργαζόμενους».

Αναφορικά με την απεργία, η Μυρσίνη Ζορμπά δήλωσε πως «είναι κρίμα γιατί γίνεται τη στιγμή που προχωρούμε σε διαδικασίες ικανές να διαφυλάξουν την πολιτιστική κληρονομιά για πρώτη φορά τόσο αποφασιστικά και λεπτομερειακά».

Διαβάστε επίσης

Με το σύνθημα «δεν πωλείται» η διαμαρτυρία των εργαζομένων του Υπ. Πολιτισμού (εικόνες)

Κλειστά σήμερα μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι: Διαμαρτυρία για την ένταξη μνημείων στο Υπερταμείο