Σε μια ημερομηνία, όχι πολύ μετά τις 15 Οκτωβρίου που η Τζέιν Χολ Λουτ, προσωρινή απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, θα υποβάλει την έκθεσή της, θα ήθελε να συναντηθεί με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, δηλώνει ο Μουσταφά Ακιντζί για να καθορίσουν την ημερομηνία διάνοιξης των οδοφραγμάτων αλλά και «να συζητήσουμε το μέλλον του νησιού. Αυτό είναι ευθύνη μας».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τους αρχηγούς των κομμάτων των κατεχομένων, αλλά και με την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο κ. Ακιντζί, κληθείς να σχολιάσει τα όσα ακούγονται στην ελληνοκυπριακή πλευρά για «χαλαρή ομοσπονδία», είπε ότι υπάρχουν διάφορες αναφορές και στον ελληνοκυπριακό Τύπο επί του θέματος και αναμένει ότι στη συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη θα συζητήσει αυτό το θέμα πιο ξεκάθαρα.

«Δεν γνωρίζω τις σκέψεις του κ. Αναστασιάδη»

«Πρέπει να πω το εξής: στις μέχρι τώρα συγκλίσεις περιλαμβάνεται το ότι εκτός των εξουσιών που θα δοθούν στην κεντρική, ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όλες οι άλλες αρμοδιότητες θα είναι των συνιστωσών πολιτειών. Δηλαδή αυτές είναι τα ‘κατάλοιπα εξουσίας’ – residual powers, που θα είναι στις πολιτείες. Μεταξύ αυτών είναι οι τομείς της υγείας, της παιδείας, των μεταφορών, του εμπορίου, του τουρισμού».

Επιπλέον αυτών, είπε, στις συγκλίσεις υπάρχει αυτή τη στιγμή και αρμοδιότητα σύναψης διεθνών συμφωνιών από τις συνιστώσες πολιτείες.

Στις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, ανήκει κατά κύριο λόγο η εξωτερική πολιτική, η άμυνα, ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός. «Δεν γνωρίζω ποιες είναι οι σκέψεις του κ. Αναστασιάδη για τις μέχρι σήμερα συμφωνημένες αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης που θα μεταφερθούν στις πολιτείες».

Αυτό, ανέφερε, δεν το είδε πουθενά στον ελληνοκυπριακό Τύπο και γι’ αυτό δεν μπορεί να κάνει λεπτομερή σχόλια. «Γι’ αυτό θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε γι’ αυτά τα θέματα τις επόμενες ημέρες».

«Ακριβώς αντίθετη στάση»

Επιθυμώ να συζητήσω για ακόμη μια φορά μαζί του το πως θα διαμορφωθεί το μέλλον της Κύπρου επειδή θεωρώ ότι αυτό είναι υποχρέωσή μας και καθήκον όλων μας να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον γι’ αυτό το νησί, πρόσθεσε.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι σε αυτά τα θέματα ο Γλαύκος Κληρίδης είχε απόψεις που ήταν γνωστές για το ποιες και μέχρι πού θα έφταναν οι αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης ώστε να μην υπάρχει προστριβή μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ο κ. Κληρίδης υπερασπιζόταν ότι θα ήταν καλύτερα να είχαν περισσότερες αρμοδιότητες οι πολιτείες.

«Αυτό δεν είναι κάτι λάθος. Εμείς στις διαπραγματεύσεις τα υπενθυμίσαμε αυτά. Ενώ συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις η προσέγγιση του κ. Κληρίδη σε αυτό το θέμα σε κάποιες περιπτώσεις ξεχάστηκε, απορρίφθηκε και έγιναν προσπάθειες να αυξηθούν οι κεντρικές αρμοδιότητες. Τώρα γίνεται κατανοητό ότι πρόκειται για ακριβώς αντίθεση στάση. Βεβαίως, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις. Γι’ αυτό ελπίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να τα αξιολογήσουμε όλα αυτά σε μια έστω κοινωνικού περιεχομένου συνάντηση», εξήγησε. Θα είναι ωφέλιμο να δει, πρόσθεσε, τί συγκεκριμένα σκέφτεται ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Συνάντηση Αναστασιάδη – Σπέχαρ

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα έχει στις 10.30 το πρωί της Παρασκευής συνάντηση με την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας πως η συνάντηση θα γίνει κατόπιν αιτήματος της κ. Σπέχαρ.