Δριμεία κριτική στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης με επίκεντρο τόσο το Μακεδονικό και το προσφυγικό, ενώ εξέφρασε και την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση της οικονομίας.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι καμιά κυβέρνηση στο παρελθόν δεν παρέδωσε την γλώσσα και την ταυτότητα στα Σκόπια. «Ο κ. Τσίπρας δεν συνομίλησε με τον ελληνικό λαό, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα γνώριζε την πλήρη διαφωνία του στην Συμφωνία των Πρεσπών» είπε, επαναλαμβάνοντας τη θέση της ΝΔ να μην κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Αν οι συνταγματικές αλλαγές δεν προχωρήσουν στα Σκόπια τότε οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν από μηδενική βάση. Σε αντίθετη περίπτωση και όσο θα προχωρούν στα επόμενα βήματα, δημιουργούνται τετελεσμένα και θα είναι δύσκολο να ανατρέψουμε την συμφωνία» πρόσθεσε.

Μιλώντας για το προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «καταδεικνύει την ιδεοληψία, την ανικανότητα και την αδιαφάνεια αυτής της κυνικής παρέας που μας κυβερνά. Κάποιοι που ισχυρίζονταν πως έχουν περισσότερες ευαισθησίες από τους υπόλοιπους, τώρα στοιβάζουν ανθρώπους στους καταυλισμούς της ντροπής».

Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο για τις κατηγορίες περί ακροδεξιάς, ο πρόεδρος της ΝΔ τις χαρακτήρισε «ανέκδοτο», σημειώνοντας πως «ο κ. Τζανακόπουλος συγκυβερνά με την ακροδεξιά και εκπροσωπεί μια κυβέρνηση που εκφράζει την οπισθοδρόμηση και τον διχασμό».

Ανησυχία για την οικονομία

«Η χώρα έχει πολιτικό ρίσκο με τους Τσίπρα – Καμμένο στην εξουσία. Κανείς δεν πιστεύει ότι μπορούν να βγάλουν την χώρα σε τροχιά ανάκαμψης. Δεν έχουν σχέδιο» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για πολιτική αλλαγή προκειμένου η χώρα να θωρακιστεί από παράπλευρες απώλειες, όπως το Χρηματιστήριο και οι τράπεζες.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε πως «δυστυχώς η πορεία του δεν ήταν η αναμενόμενη. Ήδη από τις αρχές του χρόνου οι τράπεζες έχουν χάσει περίπου τη μισή τους κεφαλαιοποίηση με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλές αξίες».

Στήριξη στους περιφερειάρχες

Την ίδια στιγμή τη στήριξή του για τις περιφερειακές εκλογές του 2019, στον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη όπως και σε όλους τους εν ενεργεία περιφερειάρχες, που εκλέχθηκαν με τη σημαία της ΝΔ στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, έδωσε από την Άρτα, ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στις εκλογές αυτές: «Πιστεύω στην ουσιαστική αποκέντρωση και πέραν των προσώπων. Έχει σημασία να έχει η αυτοδιοίκηση πόρους και εργαλεία να κάνει δουλειά της. Και γι’ αυτό, επιμένω σε θεσμικές τομές, όπως η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ και για αυτό επιμένω σε ουσιαστικό διάλογο για αρμοδιότητες πρώτου κ δεύτερου βαθμού ώστε να χωριστούν με σαφήνεια τα όρια του κεντρικού κράτους, των αποκεντρωμένων διοικήσεων, των περιφερειών, και των αυτοδιοικήσεων 1ου βαθμού».

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, δίδει ιδιαίτερη σημασία στην θεσμική αποκέντρωση: «Μας ενδιαφέρουν και τα πρόσωπα, αλλά ξεκάθαρα δεν θέλουμε να παρεμβαίνουμε σε υπερβολικό βαθμό για το πώς η κάθε τοπική κοινωνία θα επιλέξει να αυτοδιοικηθεί». Όπως πρόσθεσε, στις περιφέρειες θα διεκδικήσουμε να κερδίσουμε με τη σημαία της ΝΔ σε όσον το δυνατόν περισσότερες περιφέρειες, σημειώνοντας ότι εντός 10 ημερών θα δώσουμε τις στηρίξεις στις περιφέρειες. Ειδικότερα, είπε ότι στην Ήπειρο, δίδει τη στήριξή του στον νυν περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, όπως επίσης, δίδει στήριξη και σε όλους τους εν ενεργεία περιφερειάρχες, που εκλέχθηκαν με τη σημαία της ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές.

Για το θέμα της στήριξης της ΝΔ σε υποψήφιους δημάρχους είπε ότι είναι άλλος ο βαθμός εμπλοκής σε περιφέρειες και άλλος σε δήμους. Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι ο δήμαρχος Άρτας Χρ. Τσιρογιάννης φαίνεται να κάνει πολύ καλή δουλειά.

Διαβάστε επίσης

Περιοδεία Μητσοτάκη σε Αρτα και Πρέβεζα