Ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης με αιχμή το Μακεδονικό εξαπέλυσε από την Καβάλα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «τα δίνει όλα, σήμερα, μόνο και μόνο, για να κερδίσει έξι μήνες αναβολή στη νέα περικοπή των συντάξεων».

«Δεν θα αφήσουμε να πουλήσουν τη Μακεδονία μας» τόνισε σε ομιλία του και υπογράμμισε  πως «εγώ υποστήριζα πάντα ότι δεν μπορούμε να δώσουμε στα Σκόπια το όνομα της Μακεδονίας. Γιατί; Γιατί απλούστατα, από την ώρα που τους δίναμε όνομα που περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία, επισήμως όλοι θα τους έλεγαν, όχι …βορειο-μακεδόνες, όχι ανω-μακεδόνες, αλλά σκέτο «μακεδόνες».

Είπε, επίσης, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «δίνει στους Σκοπιανούς και επισήμως από την ελληνική πλευρά και το όνομα της Μακεδονίας και την αναγνώριση εθνότητας «Μακεδόνων» και την αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας» και την αναγνώριση «μακεδονικής ταυτότητας».

Εξέφρασε δε, την εκτίμηση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πυροδοτεί νέες εκρήξεις. «Στα Σκόπια την ψήφισαν σύσσωμοι οι Αλβανοί. Γιατί διευκολύνει τη «μεγάλη Αλβανία». Θα ζητήσουν κι εκείνοι τώρα να αναγνωριστεί η δική τους εθνότητα μέσα στα Σκόπια, ως πλήρως ισοδύναμη. Όταν λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω, πρόκειται να καταργηθούν τα σύνορα μεταξύ της χώρας Αλβανίας και του αλβανικού Κοσσυφοπεδίου» συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε πως  η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ούτε ως κυβέρνηση ούτε ως αντιπολίτευση.

Για την οικονομία

Μιλώντας για την οικονομία, ο κ. Σαμαράς επιχείρησε να αποδομήσει το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» από το μνημόνιο αλλά και συνολικότερα την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι «μας βομβαρδίζουν κάθε μέρα – ότι «βγήκαμε επί τέλους από το Μνημόνιο» ωστόσο οι αγορές δεν μας δανείζουν, το χρηματιστήριο της Ελλάδας καταρρέει, τον Προϋπολογισμό μας πρέπει να τον εγκρίνουν οι δανειστές μας μέχρι κεραίας».

Παράλληλα, αμφισβήτησε και την αποκλιμάκωση της ανεργίας λέγοντας ότι «αυτό που συμβαίνει είναι ότι φεύγουν μισθωτοί πλήρους απασχόλησης – δηλαδή 8ωρου, πέντε μέρες την εβδομάδα – και στη θέση τους προσλαμβάνονται περισσότεροι «μερικώς απασχολούμενοι» – με τετράωρα ή με δύο μέρες την εβδομάδα».

Για το πρωτογενές πλεόνασμα είπε ότι οφείλεται στο ότι δεν έχουν εκκαθαριστεί πολλές νέες συντάξεις και πολλές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

«Ο κ. Τσίπρας στοίχισε 100 δισ.»

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ακόμη ότι «ο Τσίπρας στοίχισε 100 δισεκατομμύρια στη χώρα! Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2015» και επικαλέστηκε τον κ. Ρέγκλινγκ του ESM, και τον κ. Βίζερ, του Euroworking Group, την Τράπεζα Ελλάδος.

Ειδική αναφορά έκανε και στο θέμα του υπερταμείου: «Η Τρόικα ζήτησε κι από μας να δημιουργηθεί το περιβόητο “υπερταμείο”. Το αρνηθήκαμε κατηγορηματικά ως προσβολή στην χώρας μας. Μετά από λίγο έπαψαν να επιμένουν. Ήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ και του το επέβαλαν…Η Τρόικα δεν διανοήθηκε ποτέ να ζητήσει από μας υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια! Ούτε από μας το ζήτησε, ούτε από οποιαδήποτε άλλη χώρα, που μπήκε σε μνημόνιο. Το ζήτησε από το ΣΥΡΙΖΑ και μόνο! Και ο Τσίπρας το υπέγραψε! Και αυτό…».