«Είσαι δικός μας; Γίνε προϊστάμενος» φαίνεται πως λέει με την τελευταία του εγκύκλιο το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Με ανακοίνωσή του την Τετάρτη το Κίνημα Αλλαγής κατήγγειλε μεθοδεύσεις της κυβέρνησης με στόχο την τοποθέτηση «ημετέρων» υπαλλήλων σε δημόσιες θέσεις ευθύνης. Η αρμόδια υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου εξέδωσε εγκύκλιο η οποία αλλάζει τον τρόπο μοριοδότησης για την επιλογή ανώτερων θέσεων στο Δημόσιο. Με βάση αυτή, η προηγούμενη θητεία σε θέση ευθύνης σε οποιοδήποτε ελεγχόμενο από το Δημόσιο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) μοριοδοτείται επιπλέον.

ΚΑΤΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ. Πού έγκειται το πρόβλημα; Με βάση τα όσα υποστηρίζει το Κίνημα Αλλαγής, «οι τοποθετήσεις προϊσταμένων στα ΝΠΙΔ του Δημοσίου γίνονται κατά κανόνα από τα, με κομματικά κριτήρια, επιλεγμένα διοικητικά συμβούλια». Μπορεί τα συμβούλια να τοποθέτησαν κάποιον με αξιοκρατικές διαδικασίες – μπορεί όμως και όχι, καθώς δεν υπάρχει η παραμικρή δικλίδα ασφαλείας. Ετσι, ένας «ημέτερος» υποψήφιος μπορεί να προσπεράσει συνυποψηφίους του κερδίζοντας μια θέση προϊσταμένου στα υπουργεία. Αυτό το νέο καθεστώς μοριοδότησης, σύμφωνα με την εγκύκλιο, εφαρμόζεται και στις εκκρεμείς διαδικασίες. Με άλλα λόγια, αλλάζουν οι όροι αξιολόγησης για διαγωνισμούς που βρίσκονται ακόμα υπό εξέλιξη. Κάτι τέτοιο για το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί «καταστρατήγηση κάθε έννοιας ισονομίας, αξιοκρατίας και αντικειμενικότητας», καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει την εγκύκλιο. Η καταγγελία έχει μια ακόμα πολιτική διάσταση. Η στόχευση της Ξενογιαννακοπούλου από τον χώρο που ανήκε μέχρι πρότινος δείχνει πως το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι διατεθειμένο να χαριστεί στα παλαιά στελέχη του που, υπό μια έννοια, αυτομόλησαν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι διατάξεις που διευκολύνουν προεκλογικά την κυβέρνηση δεν σταματούν, βέβαια, εκεί. Για τη στελέχωση των νέων δομών των Παρατηρητηρίων που έχουν σκοπό τον έλεγχο δόμησης – και τα οποία βρίσκονται υπό την ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης – ο Πρωθυπουργός έχει ήδη εξαγγείλει 250 νέες προσλήψεις.