Αν και η διαδικασία του καθημερινού ντυσίματος ενός παιδιού για το σχολείο είναι θεωρητικά μια απλή καθημερινή ρουτίνα, κάποιες φορές γίνεται αιτία για αντιπαραθέσεις πρωινιάτικα. Τι να κάνεις όταν η μικρή σου θέλει να φορέσει στο σχολείο το ολοκαίνουργιο φουστάνι της ή ο μικρός σου το αγαπημένο του μπλουζάκι με τον Batman, που στεγνώνει στην απλώστρα;

Για αρχή εξήγησε στο παιδί ότι άλλα ρούχα φοράμε στο σχολείο, άλλα στο σπίτι, άλλα στην παιδική χαρά ή το ποδόσφαιρο. Επίσης, ότι  τα ρούχα μας πρέπει να είναι πάντα καθαρά ότι τα αλλάζουμε καθημερινά και κάποιες φορές και πιο συχνά εφόσον ιδρώσουμε ή λερωθούν πολύ. Ακόμη, ότι τα ρούχα διακρίνονται σε καλοκαιρινά, φθινοπωρινά, χειμωνιάτικα και ανοιξιάτικα ανάλογα με την εποχή του χρόνου, σε δροσερά και ζεστά ή πολύ πολύ ζεστά. Τέλος, ότι τα ρούχα δείχνουν πιο όμορφα όταν τα χρώματα τους συνδυάζονται μεταξύ τους.

Παράλληλα φρόντισε να οργανώσεις την ντουλάπα με τα ρούχα του παιδιού σου, τοποθετώντας τα ανάλογα με την χρήση που θα έχουν σε διαφορετικά συρτάρια ή σε κρεμάστρες, π.χ. αθλητικά, για το σχολείο, για το παιχνίδι κ.ο.κ.

Φτιάξε συνδυασμούς ρούχων και  τοποθέτησέ τα σαν σετ παντελόνια με μπλούζα κ.ο.κ. Προτίμησε να συνδυάζονται τα ρούχα με φανελάκι κάτω από τη μπλούζα ή το πουκάμισο ώστε το παιδί αν ζεσταθεί να μπορεί να τη βγάλει.

Δώστου τη δυνατότητα να επιλέξει τα ρούχα που θα φορέσει, ανάμεσα σε δυο σετ, ώστε να αρχίσει να μαθαίνει τι ταιριάζει και με τι, και σταδιακά να συνδυάζει χρώματα και σχήματα. Ετσι και θα εκπαιδευτεί ώστε να μην κάνει εξόφθαλμα λάθη και θα έχει τη χαρά της επιλογής.

Το παιδί μας πρέπει να γνωρίζει από νωρίς σε πιο μέρος της ντουλάπας είναι τα ρούχα του και αν είναι δυνατό να μπορεί να τα παίρνει και να τα φοράει το ίδιο από κάποια ηλικία και μετά.

Καλό είναι να ετοιμάζεις από το προηγούμενο βράδυ τα ρούχα που θα βάλει, αφού τα έχεις ελέγξει ότι είναι κομπλέ (δεν λείπει κάποιο κουμπί, λειτουρεγί το φερμουάρ, κ.ο.κ.) και του τα έχεις δείξει λέγοντας π.χ. ότι «αύριο θα βάλεις αυτά τα ρούχα».

Έχει μια σημασία όταν ψωνίζεις για το παιδί να το έχεις μαζί σου ώστε όχι μόνο να συμμετέχει και αυτό στην επιλογή των ρούχων που θα του αγοράσεις, αλλά και να δοκιμάζει, ώστε να είσαι σίγουρη ότι κάτι δεν το πιέζει ή δεν το ενοχλεί. Πριν τα πλύνεις για πρώτη φορά φρόντισε να αφαιρέσεις ετικέτες που ενδεχομένως ενοχλούν το παιδί. Να θυμάσαι ότι με μια καλή οργάνωση και λίγη καλή θέληση, όλα μπορούν να γίνουν, απλά χρειάζεται τρόπος.