Είστε περήφανοι για τον μικρό σας  που ενώ πάει μόνο στον παιδικό σταθμό δείχνει έξυπνος και ετοιμόλογος, ξέρει πολλά τραγουδάκια και καινούργιες λέξεις, που δεν χορταίνετε να τον ακούτε.

Στα καλά καθούμενα ξεστομίζει την πρώτη του βρώμικη λέξη και σας αφήνει με ανοιχτό το στόμα. Όταν το σκηνικό επαναλαμβάνετε, συνειδητοποιείτε ότι δεν πρόκειται για κάτι τυχαίο, δεδομένου, ότι στο σπίτι σας… μιλάτε με το σεις και με το σας, και αρχίζετε να ψάχνεστε προκειμένου να βρείτε πως το παιδί σας άρχισε… τα γαλλικά.

Ένα μικρό παιδί βρίζει, γιατί απλά ακούει και επαναλαμβάνει σαν… παπαγαλάκι, ότι ακούει χωρίς να μπορεί τουλάχιστον μέχρι κάποια ηλικία να ξεχωρίσει το αποδεκτό και το μη αποδεκτό.

Οι «βρώμικες λέξεις» εμπεριέχουν μια συναισθηματική ένταση μεγαλύτερη από τις αποδεκτές λέξεις και φράσεις, την οποία το παιδί διαισθάνεται γι’ αυτό επαναλαμβάνει αυτές τις λέξεις.

Μεγαλώνοντας αντιλαμβάνεται ότι  έτσι προσελκύει την προσοχή των μεγαλύτερων. Συνήθως το παιδί  «μιμείται» αυτά που ακούει από τους γονείς του, τα μεγαλύτερα αδέλφια του, τους συμμαθητές του, την τηλεόραση, τους φίλους του, πρόσωπα στο περιβάλλον τους.

Τα μεγαλύτερα παιδιά χρησιμοποιούν μη επιτρεπτές λέξεις, για να δείξουν στους γονείς ότι είναι πια μεγάλοι και  στις παρέες ότι είναι πιο «μάγκες».

Κατά την παρέμβασή σας για να αντιμετωπίσετε  την κατάσταση να λαμβάνετε υπόψιν την ηλικία του παιδιού και τους πιθανούς λόγους για τους οποίους εκδηλώνεται αυτή η συμπεριφορά.

Στις μικρές ηλικίες καλό είναι να μην δείξετε στο παιδί ότι η βρισιά που είπε σας έκανε εντύπωση, σας προκάλεσε θυμό και ντροπή. Αγνοείστε τη βρισιά του, ώστε να μην το ενθαρρύνετε άθελά σας, να επαναλάβει την λέξη ή την φράση. Παράλληλα εξηγείστε στο παιδί ότι τέτοιες λέξεις σας κάνουν να νιώθετε άσχημα και ότι στο δικό σας σπίτι, στην οικογένεια δε χρησιμοποιούνται τέτοιες λέξεις.

Σε περίπτωση που το παιδί συνεχίσει να βρίζει να μην παρεμβαίνετε διαρκώς, κάποιες φορές να δείχνετε ότι αγνοείτε το θέμα, αφαιρώντας του το κίνητρο της επανάληψης.

Εννοείται πως αν κάποιο από τα μέλη της οικογένειας ή του κοντινού περιβάλλοντός σας χρησιμοποιεί βρωμόλογα θα πρέπει να του ζητήσετε να σταματήσει τουλάχιστον όταν είναι μπροστά το παιδί σας.

Το πιθανότερο είναι ότι το παιδί θα κόψει… τα γαλλικά όταν πάψετε να ασχολείστε με το θέμα. Σε διαφορετική περίπτωση και ανάλογα πάντα με την ηλικία του παιδιού, αφού εξαντλήσετε κάθε πιθανότητα συμμόρφωσης χρησιμοποιώντας ενδεχομένως και κάποια μορφή τιμωρίας, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για να σας βοηθήσει.