Με αντίποινα απέναντι στους δασμούς που επιβάλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής σε κινεζικές εξαγωγές ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι υποχρεωμένη η Κίνα να απαντήσει, όπως διαμήνυσε το υπουργείο Εμπορίου στο Πεκίνο.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείο Εμπορίου σχολίασε την Τρίτη, την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλει πρόσθετους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων.

«Λυπόμαστε πραγματικά για την απόφαση αυτή. Η Κίνα θα αναγκαστεί να λάβει ταυτόχρονα αντίμετρα για να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας καθώς και την παγκόσμια τάξη του ελεύθερου εμπορίου», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου.

Οι πρόσθετοι αμερικανικοί δασμοί δημιούργησαν νέες αβεβαιότητες για τις διμερείς διαβουλεύσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Οι ΗΠΑ, αδιαφορώντας για τις διεθνείς και εγχώριες αντιδράσεις, ανακοίνωσαν την επιβολή πρόσθετων δασμών 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων από τις 24 Σεπτεμβρίου.

«Ελπίζουμε ότι η αμερικανική πλευρά θα αναγνωρίσει τις δυνητικά επιζήμιες επιπτώσεις μια τέτοιας κίνησης και έγκαιρα θα διορθώσει την κατάσταση με πειστικά μέτρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος