Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του την πρόθεσή του για ειλικρινείς συνομιλίες με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν κατά την επικείμενη ενδοκορεατική τριήμερη συνάντηση κορυφής, στην Πιονγκγιάνγκ.

Ο Μουν δήλωσε σε συνάντηση με υψηλόβαθμους συμβούλους του ότι θα είναι σημαντικό να υπάρξει μια γόνιμη ανάπτυξη των ενδοκορεατικών σχέσεων με την εφαρμογή προηγούμενων συμφωνιών, στις οποίες έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές, αντί να συναφθούν πρόσθετες.

Για την εφαρμογή, η οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ της Βόρειας και Νότιας Κορέας είναι απαραίτητη, δήλωσε ο Μουν. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Μουν στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πέρυσι τον Μάιο.

Θα είναι επίσης η τρίτη συνάντηση κορυφής Μουν-Κιμ μέσα σε λιγότερο από πέντε μήνες από τις 27 Απριλίου όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο μεθοριακό χωριό Πανμουντζόν.

Ο Μουν δήλωσε ότι επιθυμεί μία μη αναστρέψιμη, διαρκή ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο, κάτι που όπως είπε μπορεί να οδηγήσει στην οικονομική ευημερία και επανένωση παρά τις συνθήκες που επικρατούν διεθνώς σε επίπεδο ασφάλειας