«Συνδυάζω – Μετακινούμαι». Αυτό είναι το θέμα και το σύνθημα της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας #mobilityweek 16-22 Σεπτεμβρίου. Εστιάζει δηλαδή στα οφέλη που προκύπτουν από την συνδυαστική αστική κινητικότητα.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας – που περιλαμβάνει και την «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο» – είναι να ενθαρρύνει τους πολίτες να συνδυάσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το ποδήλατο και το περπάτημα προκειμένου να κατανοήσουν πως τα ιδιωτικά αυτοκίνητα δεν είναι η μοναδική κατάλληλη επιλογή μετακίνησης. Με έξυπνες επιλογές των μέσων μεταφοράς – και του ποδηλάτου βεβαίως – εξοικονομούμε χρήματα, βελτιώνουμε την υγεία μας και βοηθάμε το περιβάλλον.

Αρκετοί δήμοι και φορείς σε όλη τη χώρα έχουν διοργανώσει εκδηλώσεις όπως ποδηλατοβόλτες, μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής, κλείσιμο δρόμων, αθλητικές δραστηριότητες.Ευτυχώς – αυτή τη χρονιά – υπάρχουν πάρα πολλές. Αυτό είναι θετικό διότι έτσι το μήνυμα «Συνδυάζω – Μετακινούμαι» θα φτάσει σε περισσότερους. Αλλά βέβαια πάντα το θέμα είναι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να μην αρκεστούν στις εκδηλώσεις αλλά να προχωρήσουν σε μόνιμα έργα και υποδομές που θα βελτιώσουν τις πόλεις.

Σας παρουσιάζουμε μερικές εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας:

*Kέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

-Τετάρτη 19/9, 19.30 – 21.30, Πύργος Βιβλίων, «Οι πρεσβείες μας ξεναγούν στις χώρες τους με όχημα ένα ποδήλατο»:

Στρογγυλό τραπέζι με ομιλίες και παρουσιάσεις από τις πρεσβείες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ολλανδίας με θέμα το ποδήλατο, και την κοινωνιολογική, οικονομική, περιβαλλοντική αλλά και πολιτική του διάσταση. Ποιες είναι οι μεγάλες εφευρέσεις για το ποδήλατο και ποιες οι σημαντικότερες ποδηλατικές διοργανώσεις; Ποια είναι η σημερινή πραγματικότητα και τι εμπειρίες και πρακτικές έχουν να μοιραστούν οι χώρες που το έχουν επιλέξει ως μέσο βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών και της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου τους; Ποια είναι τα βήματα τους για το μέλλον;

-Σάββατο 22/9, 16.30 – 20.30, Κέντρο Επισκεπτών Workshop Γίνε μάστορας στο ποδήλατο

Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, οι ποδηλάτες καλούνται να έρθουν στο ΚΠΙΣΝ με το ποδήλατό τους για να μάθουν από έμπειρους τεχνικούς πώς να λύνουν και να δένουν το ποδήλατό τους, πώς αλλάζουν ελαστικά, πώς ρυθμίζουν τις ταχύτητες ανάλογα με το δρόμο, πώς ρυθμίζονται τα φρένα και τι φταίει αν τρίζει το ποδήλατο. Όλες οι απαραίτητες γνώσεις για την φροντίδα του ποδηλάτου, αλλά και την οδική ασφάλεια, από τους πλέον ειδικούς του ποδηλάτου.

Στο ΚΠΙΣΝ μπορείτε να πάρετε χρήσιμες συμβουλές για την φροντίδα του ποδηλάτου.

*Τρίκαλα

– Σάββατο 22/09/, Ημέρα Χωρίς αυτοκίνητο

7.00- 22.00: Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων, στο τμήμα των οδών Κανούτα – Όθωνος, από την συμβολή αυτών με τις οδούς Χατζηγάκη έως και Γαριβάλδη ( γέφυρα παλιού ΚΤΕΛ).

Σκυταλοδρομία σε συνεργασία με αθλητικούς Συλλόγους και σε συνδυασμό μέσων μετακίνησης (ποδήλατο, βάρκα, πόδια κ.λ.π), με εκκίνηση και τερματισμό στο λιμανάκι του Ληθαίου ποταμού

Εvent στην πεζογέφυρα του Ασκληπιού με SKATE, ROLLER, ποδήλατα BMX

12:00μ.μ Κλήρωση δώρων

1:15μ.μ.. Συνδυασμός μέσων μετακίνησης και μεταφοράς με ποδήλατα στο Τραίνο ( μεταφέροντας τα ποδήλατα σε ειδικό βαγόνι) μέχρι το Κεφαλόβρυσο και επιστροφή με τα ποδήλατα σε παράπλευρο δρόμο επί της οδού Καλαμπάκας.

-Social Biking 16/9-6/10. Μια νέα πρωτοβουλία στην πρωτεύουσα του ποδηλάτου αναλαμβάνει ο Δήμος Τρικκαίων. Η δράση Social Biking Challenge, που υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή την Εβδομάδα Κινητικότητας 2018, είναι ο «καθρέφτης» της χρήσης ποδηλάτου στα Τρίκαλα.

Η δράση είναι απλή: με μια εγγραφή μέσω smart phone, ο/η κάθε τρικαλινός/η μετέχει σε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο καταγραφής της απόστασης που διανύει με το ποδήλατο. Για τρεις εβδομάδες, οι τρικαλινοί ποδηλάτες αποτυπώνουν αυτό που ήδη συμβαίνει στην καθημερινότητα: ποδηλατούν συνεχώς. Μόνη υποχρέωση, η δωρεάν εγγραφή κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη στο https://socialbiking.jrc.ec.europa.eu/ και η ενεργοποίηση της εφαρμογής κάθε φορά που θα ξεκινά τις… ορθοπεταλιές. Αφού ο ποδηλάτης δώσει τα στοιχεία του (ονοματεπώνυμο, ηλικία και βάρος), από τις 16 Σεπτεμβρίου 2018 ενεργοποιείται το αυτόματο δίκτυο καταγραφής χιλιομέτρων στον προσωπικό του λογαριασμό στην εν λόγω ιστοσελίδα.

Οσο περισσότερα τα χιλιόμετρα, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες για να κερδίσει κάποιος δώρο. Μάλιστα υπάρχουν τρεις διαφορετικές φάσεις: ατομική, ζεύγους, ομαδική. Στην πρώτη, ο συμμετέχων προσθέτει για τον εαυτό του τα χιλιόμετρα. Στη δεύτερη, συνεργάζεται με έναν/μια ακόμη και τριπλασιάζει τα χιλιόμετρα, εάν με τον/την συνεργάτη ποδηλατούν στην ίδια διαδρομή. Στην τρίτη, η συνεργασία αυτή αφορά σε 4 άτομα. Και, βεβαίως, η αποχώρηση από τη δράση μπορεί να γίνει χωρίς κανέναν κόστος, οποιαδήποτε στιγμή.

Όλες οι εκδηλώσεις της εβδομάδας από τον Δήμο Τρικκαίων εδώ

*Ρέθυμνο

-Τετάρτη19/9, 18.30-20.00 Ποδηλατώ στην πόλη,

Ποδηλατοβόλτα, Εκκίνηση/Τερματισμός

Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη

Τμήμα Αθλητισμού Δήμου

-Παρασκευή 21/9, Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο – Ελεύθερος Δημόσιος Χώρος,

κλείσιμο Ελ. Βενιζέλου (παραλία) από την Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη μέχρι το Λύκειο των Ελληνίδων

Δωρεάν μετακίνηση μαθητών εντός Δήμου με τη Δημόσια 08.00-20.00 Αθλητικές δραστηριότητες

Διοργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων επί της Ελ. Βενιζέλου (παραλία)

Ping Pong, Street basket, Tennis, Volley

10.00-13.00 Μετακινούμαστε «αλλιώς»

Επιλέγουμε: ποδήλατο, περπάτημα, συνεπιβατισμό, ηλεκτρικά οχήματα, δημόσια μέσα μεταφοράς.

17.30-20.00 Tennis στο δρόμο

18.00-22.00 Ηλεκτρικά Οχήματα,

Έκθεση και test drive ηλεκτρικών οχημάτων και φόρτισή τους στους τρεις νέους δημοτικούς φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων

Μαρίνα Ρεθύμνου

*Καλαμαριά

– Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου

Δράσεις με τη συμμετοχή μαθητών από το 4ο και 15ο Δημοτικά Σχολεία. Ααπό τις 10 το πρωί μέχρι τις 12.30 θα γίνει το κλείσιμο της λεωφόρου Πλαστήρα από το ύψος της οδού Αγίου Ιωάννη μέχρι την πλατεία Σκρα (εκτός της οδού ανόδου). Οι μαθητές θα επιδοθούν σε δεξιοτεχνία ποδηλάτου. Ενημέρωση για τη χρήση ποδηλάτου από τον Ολυμπιονίκη της ποδηλασίας Κλεάνθη Μπάρκα, μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής από άνδρες της Τροχαίας Θεσσαλονίκης.