«Η Ελλάδα πληρώνει περισσότερα για να δανειστεί» τιτλοφορείται άρθρο της Handelsblatt με αφορμή την άνοδο του επιτοκίου για το δεκαετές ομόλογο. Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «Οι διεθνείς κεφαλαιαγορές αντιδρούν σε αναταράξεις στην Ελλάδα.

Κυρίως τα σχέδια της κυβέρνησης Τσίπρα για τον προϋπολογισμό προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ισχυρίζονται ότι η άνοδος του επιτοκίου οφείλεται σε αναταράξεις στην τουρκική οικονομία και την Αργεντινή.

Ειδικοί σε οικονομικά ζητήματα στην Αθήνα ωστόσο εκτιμούν ότι ένας επιπλέον λόγος είναι τα σχέδια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να μην προχωρήσει σε περικοπές των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου του 2019. Ελεγκτές των δανειστών αναμένονται στις 10 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα για τον πρώτο έλεγχο από την εκπνοή του τρίτου προγράμματος προσαρμογής.

Εκρηξη τουρισμού

Η «Γερμανία πετά» είναι ο τίτλος άρθρου της Süddeutsche Zeitung για τις αναχωρήσεις τουριστών από γερμανικά αεροδρόμια το πρώτο εξάμηνο του 2018. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας τη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψε η Ελλάδα με πάνω από 20%. 1,6 εκ. τουρίστες αναχώρησαν από τη Γερμανία για ελληνικούς προορισμούς. Πιο δημοφιλής χώρα προορισμού αναδεικνύεται, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, η Ισπανία με 6,6 εκατομμύρια αναχωρήσεις, ενώ ακολουθεί η Τουρκία με περίπου 3 εκατομμύρια.

Πηγή: DW