Νέα μήνυση για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι κατατέθηκε την Τρίτη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Συγγενείς οκτώ θυμάτων προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και με αυτή στρέφονται κατά παντός υπευθύνου συμπεριλαμβανομένου του λιμενικού σώματος.

Ο δικηγόρος Αντώνης Φούσας εκπροσωπώντας  συνολικά 15 συγγενείς των θυμάτων προσήλθε στα δικαστήρια και υπέβαλε τη μήνυση με την οποία στρέφονται κατά του πρώην γενικού γραμματέα πολιτικής προστασίας Ιω. Καπάκη, της περιφερειάρχης Αττικής Ρένας Δούρου, του Δημάρχου Μαραθώνα, Ηλ. Ψινάκη, του Δημάρχου  Ραφήνας, Ευαγγ. Μπουρνούς, των αρμόδιων αξιωματικών του πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛ.ΑΣ και κατά των υπευθύνων του λιμενικού σώματος για την περιοχή της Ραφήνας και του Μαραθώνα.

Τα αδικήματα που περιγράφουν στη μήνυσή τους είναι αυτά της έκθεσης κατά συρροή, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, του εμπρησμού δάσους από αμέλεια και του εμπρησμού από αμέλεια. Στην άνω των 65 σελίδων μήνυσή του κάνουν λόγο για πλήρη εγκατάλειψη που οδήγησε στην απανθράκωση των συγγενών τους.

Όπως επισημαίνουν οι μηνυτές δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως οι πολίτες και οι κάτοικοι των περιοχών της ανατολικής Αττικής, ότι την επόμενη μέρα υπήρχε μέγας κίνδυνος πυρκαγιάς. Δεν συνεκλήθησαν όπως προβλέπει ο νόμος την προηγούμενη μέρα της πυρκαγιάς τα αρμόδια συντονιστικά όργανα (ΣΟΠΠ για την Περιφέρεια και ΣΤΟ για τους Δήμους) για την αντιμετώπιση της τυχόν πυρκαγιάς και  τον εν γένει συντονισμό, ο οποίος είναι αρμοδιότητα των Περιφερειαρχών».

Το τραγικότερο όλων είναι σύμφωνα με τους μηνυτές, πως ενώ υπήρχε προειδοποίηση μεγάλης πυρκαγιάς στην Ανατ. Αττική, το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά στην Κινέττα και δόθηκε εντολή να μετακινηθούν εκεί όλα τα πυροσβεστικά οχήματα. Το αποτέλεσμα ήταν όταν στις 16:30 που εκδηλώθηκε η φωτιά στο Νταού Πεντέλης, να μην υπάρχουν πυροσβεστικά μέσα για να επέμβουν άμεσα και να τη σβήσουν κατά την έναρξη της.

Οι συγγενείς των θυμάτων βάζουν στο κάδρο και το λιμενικό υποστηρίζοντας :«Μεγάλη ευθύνη έχουν και οι αρμόδιοι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος της πειοχής, οι οποίοι και αυτοί θα έπρεπε να ενεργήσουν τα όμιμα και ιδίως να βρουν τρόπο να μην είναι δεκάδες άνθρωποι μέσα ατη θάλασσα επί πολλές ώρες, και να μεριμνήσουν για την περισυλλογή τους από κάποια μικρά ή μεγάλα καραβια ή βάρκες ή φουσκωτά. Λόγω αυτης της πλήρους αδιαφορίας και των λιμενικών βρήκαν τραγικό θά νατο, πνίγηκαν πολλοί άνθρωποι και ιδίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι όπως και η μητέρα μας».

Επιπλέον σύμφωνα με τους μηνυτές:

«Η γενική γραμματεία  πολιτικής προστασίας  και η περιφερεια Αττικής υποτίμησαν κι υποβάθμισαν την όλη υπόθεση και για αυτο δεν υπήρξε από την αρχή η απαιτούμενη κινητοποίηση και ο συντονισμός» .

Ο πληρεξούσιας δικηγόρος των 16 συγγενών Αντ.. Φούσας δήλωσε σχετικά: «Είναι αναγκη το καταγραφικό της πυροσβεστικης να φτάσει στον εισαγγελέα για να φανουν τί τηλεφωνήματα έγιναν. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και με το πρακτικό κίνησης αυτοκινήτου  της πυροσβεστικής για να φανεί το αν υπήρχαν στην περιοχή οχήματα».