Το Ισραήλ χαιρέτισε την απόφαση των ΗΠΑ να σταματήσουν τη χρηηματοδότηση της υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) κατηγορώντας τον οργανισμό, που βοηθάει εκατομμύρια ανθρώπους, ότι συμβάλλει στη διαιώνιση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης.

ΗΠΑ και Ισραήλ κατηγορούν την UNRWA ότι συντηρεί την ιδέα πως πολυάριθμοί Παλαιστίνοι είναι πρόσφυγες που έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στα εδάφη από τα οποία διέφυγαν ή εκδιώχθηκαν κατά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.

Την Παρασκευή οι ΗΠΑ -οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες της υπηρεσίας- ανακοίνωσαν πως διακόπτουν τη χρηματοδότηση της UNRWA, οι δραστηριότητες της οποίας είναι «ανεπανόρθωτα μεροληπτικές», σύμφωνα με την Χέδερ Νάουερτ, την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Το Ισραήλ υποστηρίζει την αμερικανική απόφαση», δήλωσε ένας αξιωματούχος του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ζητώντας να μην κατονομαστεί.«Η ενίσχυση του προσφυγικού καθεστώτος των Παλαιστινίων είναι ένα από τα προβλήματα που κάνουν την (ισραηλινοπαλαιστινιακή) σύγκρουση να διαιωνίζεται», πρόσθεσε.

Ο Χόσαμ Ζομλότ, ο οποίος εκπροσωπεί στην Ουάσινγκτον την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «αρνούνται τις διεθνείς δεσμεύσεις τους και την ευθύνη τους» έναντι ενός οργανισμού που δημιουργήθηκε το 1949 με απόφαση του ΟΗΕ.

«Υιοθετώντας τις πιο ακραίες ισραηλινές θέσεις σε όλα τα θέματα, μεταξύ άλλων και όσον αφορά τα δικαιώματα περισσότερων από πέντε εκατομμύρια παλαιστίνιων προσφύγων, η αμερικανική κυβέρνηση έχασε το καθεστώς του μεσολαβητή και βλάπτει όχι μόνο μια ήδη ασταθή κατάσταση, αλλά και τις πιθανότητες για μια μελλοντική ειρήνη στη Μέση Ανατολή», δήλωσε.

Η UNRWA βοηθάει περισσότερους από τρία εκατομμύρια Παλαιστινίους, από τα πέντε εκατομμύρια που είναι καταγεγραμμένοι ως πρόσφυγες, ιδιαίτερα μέσω των σχολείων και των κέντρων υγείας της.

Ο ΟΗΕ εξέφρασε τη «λύπη» του για την αμερικανική απόφαση υπογραμμίζοντας πως η UNRWA «παρέχει ουσιαστικές υπηρεσίες στους παλαιστίνιους πρόσφυγες και συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής».

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, η υπηρεσία «δεν θα έχει πια ούτε δεκάρα», είχε προειδοποιήσει την Τετάρτη ο εκπρόσωπός της Κρις Γκάνες.

Ο ισραηλινός αξιωματούχος τάχθηκε ωστόσο υπέρ ενός νέου τρόπου αρωγής των Παλαιστινίων.

«Θα ήταν καλό να δοθούν κεφάλαια σε άλλα μέρη που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν σωστά τα χρήματα προς όφελος του πληθυσμού και να μην διαιωνίζουν το προσφυγικό καθεστώς», δήλωσε.

Το «δικαίωμα της επιστροφής», η διεκδίκηση των Παλαιστινίων να επιστρέψουν στα εδάφη που είναι σήμερα ισραηλινά, παραμένει ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα για μια διευθέτηση –που μοιάζει όλο και πιο μακρινή– της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης.

Οι ΗΠΑ διακόπτουν τη χρηματοδότηση για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες