«Ποδήλατο με κράνος ή χωρίς;». Αυτό το δίλημμα, αυτή η ερώτηση μου ήρθε ξανά στο μυαλό όταν πριν από λίγες ημέρες διάβασα μία συνέντευξη στο Vox.com (και η οποία αναδημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατών – ECF), ενός ζευγαριού, του Chris Bruntlett και της Melissa Bruntlett, που τα τελευταία χρόνια ασχολούνται εντατικά με την προώθηση του ποδηλάτου.

Το ζευγάρι επισημαίνει πως το κράνος για τους πολίτες που χρησιμοποιούν ποδήλατο στην Ολλανδία είναι ουσιαστικά αχρείαστο. Μόλις 0,5% των ανθρώπων που κάνουν πετάλι στην Ολλανδία χρησιμοποιούν κράνος. Και στην πραγματικότητα αυτοί που φορούν κράνος είναι αθλητές ποδηλασίας. Δηλαδή μόλις 1 στους 200 που κάνουν ποδήλατο. Αυτό συμβαίνει, εξηγούν, διότι στη χώρα της Τουλίπας οι αρχές κατάφεραν να κάνουν πρώτα τους δρόμους ασφαλείς, να δημιουργήσουν πρώτα μία κουλτούρα καθημερινής μετακίνησης με ποδήλατο, αντί να επιβάλλουν στους πολίτες να προστατεύσουν τους εαυτούς τους με ένα κράνος. Έτσι, στην Ολλανδία σχεδόν όλοι, από τα παιδιά μέχρι τους ηλικιωμένους κάνουν πετάλι χωρίς κράνος.

Το κράνος στη χώρα μας δεν είναι υποχρεωτικό από τον ΚΟΚ, ωστόσο μεγάλη μερίδα των πολιτών που κυκλοφορούν στους δρόμους με ποδήλατο φορούν κράνος. Γιατί το κάνουν; Φοβούνται κάποιο ατύχημα και κάποια σύγκρουση με αυτοκίνητο καθώς οι ποδηλατόδρομοι στην Ελλάδα, ειδικά στις μεγαλουπόλεις είναι ελάχιστοι.

Υπάρχει επίσης στην Ελλάδα μία μερίδα ανθρώπων που κάνει πετάλι, η οποία υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προωθείται η εικόνα πολιτών που ποδηλατούν με κράνος. Κι αυτό, λένε, διότι με αυτόν τον τρόπο αποθαρρύνεται ο κόσμος να κάνει ποδήλατο και σχηματίζει την εσφαλμένη εντύπωση πως πρόκειται για κάτι επικίνδυνο. Σε ένα βαθμό έχουν δίκιο. Αρκετές φορές έχω δεχθεί επιθέσεις στο διαδίκτυο επειδή έχω αναρτήσει φωτογραφίες πολιτών με κράνος ή συμβουλές (από άλλους φορείς όμως) για οδήγηση ποδηλάτου με κράνος.

Δεν πρόκειται να πάρω θέση και να πω τι είναι σωστό και τι λάθος. Απλώς θα παροτρύνω τις ελληνικές αρχές (τους Δήμους, την Περιφέρεια, τα αρμόδια υπουργεία) να δουν πώς τα κατάφεραν οι Ολλανδοί και έφτιαξαν ένα ασφαλές περιβάλλον για να κυκλοφορεί κάποιος με ποδήλατο. Ή ας μελετήσουν τα ελληνικά παραδείγματα. Και στην Καρδίτσα, με το υποδειγματικό δίκτυο ποδηλατόδρομων, ελάχιστοι είναι αυτοί που ποδηλατούν φορώντας κράνος…