O Μάρκος Μπόλαρης είναι ένα από τα νέα 13 πρόσωπα που μπαίνουν στο κυβερνητικό σχήμα αναλαμβάνοντας χρέη υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Θρησκευμάτων στην πρώτη μεταμνημονιακή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Μάρκος Μπόλαρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Σέρρες το 1958. Έχει καταγωγή από Χανιά, Λήμνο και Σέρρες.

Σπούδασε στη νομική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1980 και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Δημόσια Διοίκηση (Public Administration) στο Πανεπιστήμιο Ρούσβελτ στο Σικάγο. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1983.

Από το 1985 άσκησε τη δικηγορία στις Σέρρες, ενώ συνέβαλε, μαζί με τον πατέρα του (Ηλία Μπόλαρη) στην ίδρυση της ημερήσιας τοπικής εφημερίδας «Παρατηρητής».

Το 1986 εξελέγη για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος Σερρών, ενώ από το 1990 ως το 1994 (επί της πρώτης δημαρχιακής θητείας του Ζήση Μητλιάγκα) διετέλεσε αντιδήμαρχος Σερρών, αρμόδιος για τον πολιτισμό και αθλητισμό. Επί των ημερών του, οικοδομήθηκε το νέο κτίριο της βιβλιοθήκης των Σερρών.

Έκανε πολυετή αγώνα για την ανάδειξη του ζητήματος της επιστροφής των κλεμμένων χειρογράφων των Ι. Μ. Ιωάννου του Προδρόμου και Ι. Μ. Παναγίας Εικοσιφοινίσσης από τους Βουλγάρους.

Με επιστολή του προς τον Κ. Καραμανλή ζήτησε η επιστροφή να μπει ως όρος στην επικείμενη τότε εισδοχή της Βουλγαρίας στην ΕΕ.

Εξελέγη Βουλευτής Σερρών με το ΠΑΣΟΚ πέντε φορές (2004, 2007, 2009 και δύο φορές στις εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου του 2012) .

Τον Οκτώβριο του 2012 διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ επειδή αρνήθηκε να ψηφίσει τα μέτρα της κυβέρνησης Σαμαρά.

Στο διάστημα 2009-2010 ήταν Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη στην Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου 2009.

Στις δημοτικές εκλογές 2010 κατέβηκε σαν υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με το ΠΑΣΟΚ και εξελέγη αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης εναντίον του Παναγιώτη Ψωμιάδη (ΝΔ).

Διετέλεσε πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο των υποβρυχίων που διενήργησε εξονυχιστική έρευνα και οδήγησε σε ένα πόρισμα καταδικαστικό εναντίον του πρώην υπουργού και πρώην μέλους της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλου.

Στον ανασχηματισμό του Ιουνίου 2011, ο Μάρκος Μπόλαρης επανήλθε στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου, στη θέση του υφυπουργού Υγείας.

Έχει συμμετάσχει ξανά σε κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ως αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Είναι βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ.