Η υπουργός Εξωτερικών Τζούλι Μπίσοπ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι υπέβαλε την παραίτησή της από την κυβέρνηση του νέου πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον, δύο ημέρες μετά από μια σκληρή μάχη εξουσίας που είχε αποτέλεσμα την ανατροπή του πρώην πρωθυπουργού Μάλκολμ Τέρνμπουλ.

Η Μπίσοπ ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στο κοινοβούλιο και ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα είναι υποψήφια στις επόμενες εκλογές, που αναμένεται να διεξαχθούν τον Μάιο του 2019. Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κυβέρνηση του Μόρισον, η οποία διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία μόλις μίας έδρας.

Ο Μόρισον ήταν ο νικητής-έκπληξη της εσωκομματικής ψηφοφορίας που διεξήχθη την Παρασκευή για την αντικατάσταση του Τέρνμπουλ έπειτα από μια εβδομάδα πολιτικού χάους στην Καμπέρα που κατέληξε στην εκλογή του έκτου πρωθυπουργού σε διάστημα μικρότερο των δέκα χρόνων.

Ανέλαβε ηγέτης του κόμματος των Φιλελευθέρων, του μεγαλύτερου εταίρου σε έναν συνασπισμό του Φιλελεύθερου και του Εθνικού Κόμματος που υπολείπεται σταθερά του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος στις δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες.

Η Μπίσοπ ήταν υποψήφια στην ψηφοφορία της Παρασκευής αλλά αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο, με τον Μόρισον να προβάλλει στη συνέχεια ως συμβιβαστικός υποψήφιος και να κερδίζει απέναντι στον Πίτερ Ντάτον, τον συντηρητικό αντίπαλο του Τέρνμπουλ, ο οποίος είχε οδηγήσει στην κορύφωση την κρίση ηγεσίας νωρίτερα στη διάρκεια της εβδομάδας.

«Θα παραμείνω βουλευτής ως μια ισχυρή φωνή για τη Δυτική Αυστραλία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Μπίσοπ λίγο μετά την επιστροφή της στη γενέθλια πολιτεία της.

Η πιθανότητα η Μπίσοπ να εγκαταλείψει το κοινοβούλιο πριν από τις εκλογές είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας για τον Μόρισον, πρώην υπουργό Οικονομικών του Τέρνμπουλ, καθώς θα άνοιγε τον δρόμο για τη διεξαγωγή άλλης μιας αναπληρωματικής εκλογής για την έδρα της.

Το κόμμα του έχει ήδη να αντιμετωπίσει μια αναπληρωματική εκλογή στην εκλογική περιφέρεια του Σίδνεϊ όπου εκλέγεται ο Τέρνμπουλ. Η παραίτηση του Τέρνμπουλ από το κοινοβούλιο αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα.