Οι περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τα τελευταία χρόνια βελτιώνονται χάρη και στο ποδήλατο.

Οι δημοτικές αρχές περιορίζουν τη χρήση αυτοκινήτου, ειδικά στα ιστορικά Κέντρα των πόλεων και δίνουν περισσότερο χώρο στους πεζούς και στο ποδήλατο. Και πράγματι οι μεγαλουπόλεις είναι σαν να παίρνουν ξανά μία γερή δόση οξυγόνου. Είναι πιο καθαρές, με λιγότερους ρύπους και αναπτύσσονται οικονομικά και τουριστικά.

Τέτοια βήματα γίνονται σιγά σιγά και στον Δήμο Αθηναίων. Ο Δήμος εδώ και λίγο καιρό πεζοδρομεί το ιστορικό Κέντρο (ένα παλιό σχέδιο που είχε μείνει για χρόνια στα συρτάρια).

Σ’ αυτό το εκτεταμένο πρόγραμμα ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας το ποδήλατο πρέπει όμως να είναι παρόν! Πώς; Οι υπεύθυνοι του Δήμου πρέπει επιτέλους να προσφέρουν υποδομές και διευκολύνσεις για όσους κάνουν πετάλι. Θέσεις στάθμευσης για ποδήλατο, ακόμη και μίνι δωρεάν συνεργεία (με αέρα για τα ελαστικά ή μικρά εργαλεία) θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

Ήδη οι Αθηναίοι που κάνουν τις βόλτες και τα ψώνια τους στο Κέντρο της πόλης με το ποδήλατο είναι αρκετοί (η ενδεικτική φωτό είναι από την Πλατεία Αγίας Ειρήνης). Όμως με υποδομές για το πετάλι θα γίνουν σίγουρα περισσότεροι. Το Κέντρο της Αθήνας θέλει ποδήλατο!